≫ 

Krvavi mesec se crvenio nad Srbijom: Bio je najtamniji u 22:22, a uticaj pomračenja svi će osetiti (VIDEO)

Ovo pomračenje uticaće i na neke delove našeg života, pa će ih izvući iz senke

  • 8

Građani Srbije u noći između petka i subote posmatrali su pomračenje Meseca. Sve faze pomračenja Meseca bile su vidljive iz oblasti Indijskog okeana, Indije, Istočne Afrike, Arabijskog poluostrava i područja Kaspijskog mora. Iz Srbije se ova pojava pratila od izlaska Meseca u 20:01 pa do njegovog izlaska iz polusenke u 01:29.

Fenomenalni crveni mesec u objektivu Jaroslava Papa

Kako je očima vidljiv samo prolazak Meseca kroz Zemljinu senku, prema saopštenju Astronomskog društva, Mesec je počeo da ulazi u Zemljinu senku u 20.24, u 21:30 je ceo uronuo, kad je istovremeno i počelo potpuno pomračenje.

U 22:22 je sredina pomračenja, a tamno crvene boje Mesec će biti u 23:13, kada će početi da izlazi iz senke i to će biti kraj totaliteta. Poslednji Mesečev kontakt sa Zemljinom senkom dogodiće se u 00:19 (subota, 28. juli).

Ovako će izgledati mesec nad Beogradom/ Foto: Denis Filipović

U objašnjenju se navodi da Sunce, nama najbliža zvezda, obasjava sve svoje hladne pratioce, pa zato oni imaju senke i polusenke iza sebe.

Sa njegovim približavanjem senci vidljivi deo Sunčeve površine je sve manji, da bi ono iz senke postalo potpuno nevidljivo.

Uobičajeno je da se jedno vreme pre prvog kontakta Meseca sa Zemljinom senkom, kao i posle poslednjeg na Mesečevoj površini u blizini dodira, vidi rumenilo izazvano Zemljinom polusenkom.

Iako je u senci Mesečev disk vidljiv, obično ima tamno crvenu boju. Razlog je u tome što se od bele Sunčeve svetlosti kroz Zemljinu atmosferu posle savijanja u njoj do Mesečeve površine probija samo dugotalasna crvena svetlost.

Podseća na pomorandžu/ Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Uz pomračenje Meseca bilo je moguće posmatrati i planete Veneru (na početku noći), Jupiter, Saturn i Mars. Mars je ovih dana pogodan za posmatranje jer je blizu Zemlje (u opoziciji), poručili su iz Astronomskog društva.

Pun mesec utiče i na naše psihološko, ali i fizičko stanje – povećava emocionalnost, melanholiju, nervozu i razdraganost. Pogodan je i za začeće, tačnije da žene lakše ostanu u drugom stanuju. Pun Mesec utiče i na nivo zgrušavanja krvi, odnosno produžuje krvarenje.

Svi će osetiti uticaj pomračenja/ Foto: A. Nalbantjan

Ovo pomračenje uticaće i na neke delove našeg života, pa će ih izvući iz senke.

Postaćemo svesni šta naše srce želi, posebno kada se radi o prijateljskim vezama. Sa Suncem u Lavu neke stvari će nam biti lakše da shvatimo i prebolimo, dok Mesec u Vodoliji donosi sa sobom snagu prijateljstva. Tokom ovog pomračenje postaćete tvrdoglaviji i ubeđeni da ste vi u pravu.

Svi će osetiti uticaj pomračenja, a posebno Lavovi i Vodolije, ali i oni koji u znaku ili podznaku pripadaju Biku ili Škorpiji.  Mesec će biti i "krvavi" zbog svoje boje bakra koja je vidljiva na površini.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rs

    27. jul 2018 | 21:51

    Zadnje vreme dolazi, bdite i molite se!!!

  • rs

    27. jul 2018 | 23:34

    a sto ne objavis komentar? u cemu je problem?

  • Kleopatra

    27. jul 2018 | 21:29

    Ja te pesmom zovem, zeljna tvoga milovanja, sliku tvoju ljubim, ljubim ljubim svakog dana

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA