Ovako izgleda obrazac za roditeljski dodatak: Koliki su rokovi, šta sve treba od dokumenata i kada otac može da bude nosilac?

Pravo na roditeljski dodatak ostvaruje se prvenstveno na osnovu podnetog zahteva majke

  • 12

Svi znamo da roditeljski dodatak za prvo dete iznosi 100.000 dinara, za drugo 10.000 dinara naredne dve godine, a da nam za treće i četvrto dete država isplaćuje 12.000, odnosno 18.000 dinara tokom cele decenije. Ipak, malo ko zna u kom roku bi trebalo da se prijavi, koje podatke mora da dostavi i koji su tačno uslovi.

Razvod stopira isplatu roditeljskog dodatka: Porodice bez pomoći države dok sud ne odluči kome idu deca

Pravilnik o bližim uslovima i načinu ostvarivanja prava na finansijsku podršku porodici sa decom stupio je na snagu, a sa njim i detalji za kojima roditelji čeznu od kako je 1. jula počeo da se primenjuje. 

Pravo na roditeljski dodatak ostvaruje se prvenstveno na osnovu podnetog zahteva majke, a zahtev se može podneti u roku od šest meseci od rođenja deteta.

Prvi deo obrasca za rdoiteljski dodatak, Printskrin/Službeni glasnik

Od dokumenata je potrebno dostaviti izvod iz matične knjige rođenih za svu decu, uverenja o državljanstvu Republike Srbije za majku, prijavu prebivališta majke, prijavu prebivališta za decu o kojoj neposredno brine i uverenja nadležnog organa starateljstva da majka neposredno brine o detetu za koje je podnela zahtev, da njena deca nisu smeštena u ustanovu socijalne zaštite i da nije lišena roditeljskog prava.

Zahtev za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak majke podnosi se na Obrascu RD-1 koji mora da sadrži izjavu majke o nazivu i mestu zdravstvene ustanove u kojoj je izabrani lekar dece, izjavu majke da su deca vakcinisani u skladu sa propisima, izjavu majke o nazivu i mestu predškolske ustanove ili škole koju njena deca pohađaju, kao i da žive na teritoriji Srbije.

Drugi deo obrasca za roditeljski dodatak, Printskrin/Službeni glasnik

- Otac deteta ostvaruje pravo na roditeljski dodatak ukoliko ima uverenje da je majka umrla, da je napustila dete, da je lišena roditeljskog prava, ukoliko je majka teško bolesna, ukoliko je u zatvoru ili je lišena poslovne sposobnosti - saznaje Telegraf.

Redosled rođenja deteta za koje otac podnosi zahtev za priznavanje prava na roditeljski dodatak, utvrđuje se prema majci, što znači da se "ne računa" ako otac ima nekoliko dece sa različitim ženama.

Ispod ovih izjava stavlja se potpis, Printskrin/Službeni glasnik

Pravo na novi, uvećani, roditeljski dodatak imaće majke i očevi deteta rođenog od 1. jula ove godine, kao i roditelji drugog, trećeg i četvrtog deteta koje je rođeno od 25. decembra 2017. godine koji su ostvarili pravo na raniji dodatak.

Ukoliko su ispunjeni svi uslovi vrši se usklađivanje broja rata i iznosa roditeljskog dodatka.

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mara

    28. jul 2018 | 17:38

    Sramota da starija deca imaju mali deciji dodatak ni za uzinu nema za mesec dana, desu knjige i ostalo.....cime ce nas da stimulisu, narocito de jedan roditelj radi, kome mi da trazimo pomoc i povecanje decijeg dodatka....

  • Roditelj

    28. jul 2018 | 19:42

    Ako neko stvarno želi povećanje nataliteta onda dečji dodatak za svu decu u mogućoj visini,sve ostalo je samo neki pokušaj ,...

  • Sima

    30. jul 2018 | 13:38

    Pokrenuti peticij da se odobri deciji dodatak za svu decu bez obzira na imovninsko stanje roditelja!Nagore prolazi srednja klasa (jer ako imamo vise od 8000 din po clanu ne zadovoljamo uslov za dobijanje) ods ako u kuci imate ukupna primanja od 50.000 din i dvoje dece previse ste bogati za deciji dodatak?! P.s deciji dodatak nije socijalna pomoc(mada neki primaju i jedno i drugo...)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA