≫ 

Vulkani, pirati, šiljci koji buše gume i lokalni običaji: Šta nam preti u kojoj zemlji na odmoru? (od Bosne i Hrvatske do Egipta i Turske)

Kamen spoticanja mogu biti čak i lokalni običaji, zbog čega je najbolje upoznati se sa ovim detaljima pre polaska na put

  • 7

Turisti iz Srbije koji kreću na godišnji odmor ili na vikend putovanje na sajtu Ministarstva inostranih poslova mogu da nađu detaljna uputstva i informacije o svim zemljama, a među brojnih podacima nalaze se i oni koji se odnose na bezbednost.

Dok su u nekim zemljama najveća pretnja džeparoši, u drugima su to vulkani, monsuni, oružani sukobi, a kamen spoticanja mogu biti čak i lokalni običaji, zbog čega je najbolje upoznati se sa ovim detaljima pre polaska na put. 

13 stvari koje ne smete da radite u Hrvatskoj: Novi video je postao pravi hit među turistima: (VIDEO)

MAROKO

Savet za sve koji putuju u Maroko je da izbegavaju vožnju noću, kao i zaustavljanje na usamljenim mestima, nezavisno od doba dana, naročito u blizini gradova, zbog opasnosti od napada i pljački. Ne isključuje se mogućnost terorističkih akata, zbog čega se preporučuje što kraće zadržavanje na prometnim lokacijama.

Izbegavati vožnju noću u Maroku, Foto: Wikipedia/Lviatour

BIH

Prilikom boravka u BiH trebalo bi se uzdržavati od napadnog isticanja verske i nacionalne pripadnosti, kao i od javnog tumačenja događaja iz bliske prošlosti. Postoji i dalje opasnost od miniranih područja, posebno u Doboju, Brodu, Šamcu, Srebrenici, Kalinoviku i Borkovićima.

Mine su opasnost u BiH, Foto: Tanjug/AP/Sulejman Omerbašić

BUGARSKA

Ranije su postojale grupe koje su, prerušene u policajce, pljačkale putnike koji putuju automobilom, ali je ova pojava iskorenjena. Prošle sezone zabeleženo je više slučajeva, uglavnom na magistrali koja vodi od Srbije ka Sofiji, na obilaznici oko Sofije ka primorskim mestima, da su turistima metalnim šiljcima na putu probušene gume.

U Bugarskoj buše gume, Foto: Pixabay.com

EGIPAT

Eventualni teroristički napadi mogu biti neselektivni i dogoditi se bez prethodnog upozorenja. Posebno bi trebalo biti oprezan u blizini vladinih objekata, religioznih objekata, vojnih postrojenja i poslovnih objekata u Kairu i Aleksandriji.

Postoji opasnost od otmica, posebno u udaljenim pustinjskim oblastima. Ne preporučuju se izleti i putovanja u region saharske pustinje, oblasti u blizini granice sa Libijom i Sudanom. Isto važi za severni deo Sinajskog poluostrva u blizini egipatsko-izraelske granice.

U Egiptu postoji mogućnost otmice, Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

HRVATSKA

Putnička vozila ili autobuse registarskih oznaka Republike Srbije potrebno je parkirati na osvetljenim parking prostorima koji su pod video nadzorom ili imaju neposredno obezbeđenje. Trebalo bi izbegavati mesta masovnih skupova, posebno sa naglašenim nacionalističkim sadržajem, kao i nošenje odeće sa istaknutim nacionalnim simbolima. 

VIDEO: Hrvati slave drugo mesto i horski uz Tompsona vređaju Srbe

INDIJA

Potrebno je voditi računa o poštovanju lokalnih običaja i pridržavati se istih.

INDONEZIJA

U Indoneziji su poznati problemi sa piraterijom i otmicama brodova u Južnom kineskom moru i u oblasti molučkih ostrva. Prisutan je rizik od terorističkih napada, a i kriminal, pljačka i korupcija su dosta rašireni.

Pirati prete u Indoneziji, Foto: Profimedia/ Alamy

MEKSIKO

U Meksiku postoje rizici od oružanih sukoba i kriminala, pa je potrebna povećana pažnja. S obzirom da je u pitanju trusno područje, postoji rizik od zemljotresa, kao i od uragana i vulkana.

Granica Meksika i SAD, Foto: Tanjug/AP

TURSKA

Ministarstvo inostranih poslova ukazuje našim građanima da tokom turističkog boravka u Turskoj ne prihvataju molbe nepoznatih lica da posreduju u dostavljanju dokumenata, predmeta ili paketa trećim licima na ili van teritorije Turske.

VIDEO: Kakav običaj! Seksi turska mlada pleše sa mačem

U prethodnom periodu registrovani su i pojedini slučajevi nasilja nad ženama, zbog čega pripadnicama ženskog pola preporučujemo dodatni oprez, naročito ukoliko borave same. Pripadnicima muškog pola skreće se pažnja na neophodnost prikladnog ophođenja prema ženama, zbog mogućih optužbi za uznemiravanje.

Pazite kako se ponašate prema suprotnom polu u Turskoj, Foto: Tanjug/AP

NEMAČKA

Po opštoj oceni Nemačka ne spada u prvu grupu ciljeva međunarodnog terorizma. Stopa kriminala u SRN je veća u gradovima nego u sredinama u unutrašnjosti zemlje. Zbog opasnosti od provale auta preporučljivo je da auto parkirate u garaži ili na čuvanom parkingu. U parkiranom autu se ne savetuje ostavljanje dokumenata, vrednih stvari ili prtljaga.

VIDEO: Ove plaže oduzimaju dah, bukvalno: Odnele su najviše života, a njihova lepota je nestvarna

ITALIJA

Beleži se porast sitnog kriminala u velikim gradskim centrima, na posećenim turističkim destinacijama, ali i u vozovima od i ka glavnim aerodromima, naročito krađa torbi i džeparenje. Preporučuje se oprez u tržnim centrima, na benzinskim pumpama, na parkinzima hotela i javnim parkinzima.

BRAZIL

Zbog čestih oružanih pljački, strancima se savetuje da ne nose skupocene stvari, posebno nakit i veće količine novca, kao i da izbegavaju favele i kretanje sporednim ulicama noću, već da borave isključivo u mestima koja su predviđena za strane turiste.

Držite se dalje od brazilskih favela, Foto: Profimedia/AFP

ŠPANIJA

Trebalo bi izbegavati šetnje praznim ulicama u siromašnijim delovima zemlje i uvek voditi računa o ličnim stvarima, držati ih uz sebe. Takođe, ne bi trebalo ostavljati mobilne telefone ili novčanike na stolovima kafića zbog mogućih krađa.

PORTUGAL

Bezbednost na putevima je jedan od problema Portugala. Smrtnost u saobraćaju je izuzetno visoka. Preporučuje se opreznost prilikom gradske vožnje kao i na autoputevima.

VIDEO: Da li ispravno koristite kremu za sunčanje?

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA