≫ 

Kako da napravite savršeni CV, a koliko je on uopšte neophodan u potrazi za poslom? Postoji i jedna klopka

Postoji više načina da se predstavite poslodavcu, a osim slanja CV razmislite i o društvenim mrežama

  • 0

Bračno stanje, uspesi u osnovnoj školi, kao i slatke reči o vašim osobinama za koje nemate evidentan dokaz u svojoj radnoj biografiji sigurno neće oduševiti poslodavca koji se sa vama prvi put sreće upravo preko vaše radne biografije (CV).

Konkurišete za posao prvi put? Ovo su greške koje ne smete da napravite

Dok vam se ruke možda pomalo tresu od treme, a prst zamori od skrolovanja oglasa, razmislite o tome kako je najbolje da se predstavite poslodavcu, da ne biste nespremni dobili priliku koju ste dugo čekali... Najpre, neće vam baš za svaki posao trebati CV, jer neki poslodavci imaju na svojim sajtovima detaljan formular za prijavu. Osim toga, možete koristiti i društvene mreže, a najpoznatija za pronalazak posla je LinkedIn...

Ono što je, ipak, najvažnije, jeste da umete da na originalan način predstavite sebe, svoje mogućnosti, znanja i veštine, tako da skidanje tipskih obrazaca za CV nije uvek najbolja ideja. Osim toga, vaša radna biografija trebalo bi da bude prilagođena baš onom poslu za koji konkurišete, pa se pre nego što je napišete i pošaljete dobro raspitajte o tome šta bi poslodavac od vas želeo. Morate biti originalni, ali i koncizni i da mu pružite najvažnije podatke o sebi, svom radnom iskustvu, ali i zaduženjima koja ste imali na radnim mestima, kao i uspesima koje ste postigli.

Premda je CV i dalje ključan za prvi kontakt sa poslodavcem, ali i prvi krug izbora zaposlenih, danas su sve popularnije i društvene mreže. Traženje posla preko interneta olakšava mreža LinkedIn. Tamo ne samo što možete da prelistavate profile poslodavaca, već i oni mogu da pogledaju vaš profil. Ljudi koji vas poznaju mogu da čekiranjem strelice potvrde verodostojnost vaših informacija i posvedoče o vašem radu. Ponekad poslodavci otvaraju konkurse, na koje možete da se prijavite slanjem svog naloga ili CV.

Foto: Pixabay

- Ja sam uspeo da nađem firmu u kojoj sad radim preko LinkedIna, a poznajem i devojku koju su baš preko te mreže i pozvali na razgovor za posao. To je slobodno umrežavanje, a slično funkcioniše kao fejsbuk profil. Tu stavljate vaše veštine, drugi mogu da vas pohvale, svedoci štikliraju stavke, postoji i opcija za čet, povezivanje koje je slično dodavanju za prijatelje na fejsbuku, ali i praćenje.  Možete da čekirate opciju da ste otvoreni za nove pozicije, bilo da radite trenutno ili ne. Kada čekirate tu opciju neka firma može da vas vidi u svojoj pretrazi kada traži kandidate - objasnio nam je Vladan, koji je nedavno nakon master studija uspeo da pronađe posao u Beogradu.

Pogledajte kako je izgledao prvi CV Stiva Džobsa - i šta je sve u njemu naveo kao svoje specijalne sposobnosti

Iz Nacionalne službe za zapošljavanje naveli su nekoliko važnih koraka za sve kandidate koji tragaju za zaposlenjem.

- Predlažemo kandidatima da posete kompaniju: savet je da se kontaktira odeljenje za ljudske resurse ili odnose sa javnošću u firmi, nabave brošure, godišnji izveštaj, opis relevantnih poslova i bilo šta drugo što opisuje kompaniju; Obave informativni intervju: radi dobijanja detaljnijih informacija o samoj kompaniji, kao i informaciju o slobodnom radnom mestu; Uključe u profesionalna i strukovna udruženja radi efikasnijeg povezivanja sa matičnom delatnošću; Uključivanje u motivaciono aktivacione radionice koje organizuje Nacionalna služba, prvenstveno Klub za traženje posla u okviru kojeg polaznici imaju mogućnost uspostavljanja kontakta sa poslodavcima (telefonski kontakt, internet sajt); Uključivanjem u motivacione aktivacione obuke dobijaju se praktični saveti da lica sama pronađu poslodavca, napišu biografiju, motivaciono pismo, prijavu za posao i preporuke, usklade svoj profil sa potrebama firme u koju konkurišu, a u cilju reprezentativnog predstavljanja na tržištu rada... - naveli su u NSZ za Telegraf.rs.

KAKO SE PIŠE CV

- Glavna uloga biografije jeste da poslodavci steknu uvid u znanja, veštine i kometencije kandidata koji se prijavljuje za određenu poziciju u kompaniji.

Na osnovu raspoloživih podataka u proseku, samo nekoliko od 100 biografija rezultira pozivom na intervju za posao. Postoje različite forme radne biografija, one se uglavnom baziraju na varijacijama i kombinacijama 2 forme: Obrnuto hronološka stavlja akcenat na poslove koje je potencijalni kandidat obavljao i na radno iskustvo. Za svaki posao potrebno je navesti period u kome je lice radilo i opis zadataka i dužnosti, s tim da se u navođenju polazi od poslednjeg zaposlenja.  Funkcionalna biografija stavlja akcenat na veštine, postignuća i sposobnosti. Koristi se u nedostatku radnog iskustva ili velikih pauza između  zaposlenja. Najzastupljeniji format radne biografije je Evropski model koji se izrađuje po određenom strandardnom obrascu i dostupan je na internet sajtovima. Naša preporuka je da potrebno radnu biografiju stalno dopunjavati i formirati u skladu sa pozicijama na koje se lica prijavljuju - kažu u NSZ.

Međutim, kada je u pitanju CV, Centar za razvoj karijere Univerziteta u Beogradu napominje da je i originalnost veoma važna. Ovo su njihovi detaljni saveti:

Ime i prezime

datum rođenja*,

adresa,

broj telefona,

adresa elektronske pošte - ime.prezime@

Adrese kao što su cicamaca@  ili crazyboy@ nije reprezentativna adresa, nju sačuvajte za privatne prepiske.

Ukoliko imate svoj veb sajt koji bi bio interesantan poslodavcu kao Vaša referenca, navedite i njega.

* napomena:

- datum rođenja možete izostaviti u slučaju da i pored potrebnog znanja i veština, starosno ne odgovarate toj poziciji

- bračno stanje možete slobodno izostaviti, toliko lično predstavljanje nije potrebno.

- fotografija nije obavezna u slučaju da u oglasu nije navedena kao potrebna (ali vam preporučujemo da je stavite).

RADNO ISKUSTVO (ukoliko aplicirate za posao, radno iskustvo navodite na prvom mestu)

Navedite svako radno iskustvo za koje mislite da će biti značajno za posao za koji se prijavljujete. Nemojte se „odricati” neplaćenih poslova (volontiranje, praksa) ili poslova na kojima niste zauzimali značajnu poziciju. Ti poslovi jesu značajni za poslodavca. Na taj način on će steći uvid u vaše sposobnosti i znanja. Osim toga, pokazećete da ste angažovana i motivisana osoba, spremna da napreduje i da steknete nove veštine. Navedite kompaniju ili organizaciju za koju ste radili, funkciju koju ste tamo obavljali i, ako smatrate da je potrebno, nešto detaljniji opis vaših zaduženja.

Sve informacije se navode obrnutom hronologijom, primer:

maj – avgust 2018. Praksa u Centru za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu, služba za informisanje:

Dužnosti:

- unos novih članaka na internet prezentaciju Centra

- pretraga interneta za interesantnim konkursima

- priprema radionica i predavanja (umnožavanje propratnog materijala, obezbeđivanje sale i opreme, kontaktiranje učesnika)

- saradnja sa inostranim kulturnim centrima (korespodencija i razmena informacija)

Aktivnosti i rezultati:

- uspešno organizovano dvadeset radionica i predavanja

- objavljeno na sajtu www.razvojkarijere.bg.ac.rs preko pedeset informacija o stipendijama i letnjim školama za studente i diplomce Univerziteta u Beogradu

Printskrin: YouTube/Telegraf

VEŠTINE

Podrazumevaju skup svih veština koje ste do sada stekli (veštine opšteg karaktera, stručne, poslovne, kao i veštine u radu sa ljudima): znanje stranih jezika, poznavanje rada na računaru, timski rad, rukovođenje, usmena komunikacija, strani jezici, veštine javnog nastupa, vozačka dozvola.

Vodite računa da za svaku veštinu ili vašu osobinu koju navedete imate i dokaz u svojoj biografiji:

- Komunikativan/na (dokaz se u ovom slučaju nalazi u Radnom iskustvu - saradnja sa inostranim kulturnim centrima (korespodencija i razmena informacija)

ZNANJE STRANIH JEZIKA

U ovom delu navedite znanje stranih jezika. Možete koristiti sledeću skalu koja se sastoji od tri osnovna nivoa:

Početni nivo (nivo A1 i A2); Srednji nivo (nivo B1 i B2); Viši nivo (nivo C1 i C2).

Ukoliko ste znanje jezika usavršili u nekoj od škola stranih jezika i dobili sertifikat, možete navesti i te podatke, ali nije obavezno. Vodite računa da ukoliko se u oglasu traži odlično poznavanje, npr. engleskog jezika i vi napišete: konverzacija – odlična, pisanje odlično, čitanje – odlično, to što ste napisali zaista bude istina.

Praksa na intervjuima je da vam intervjuer postavi barem jedno pitanje na engleskom jeziku, npr.  What situations excite and motivate You? What are You hoping to achieve In your next job? What do You think Of our new advertising campaign?

Foto: Pixabay.com

RAD NA RAČUNARU

O ovom delu navedite programe koje poznajete. To mogu da budu standardni programi  npr. Iz MS Office paketa (Word, Excel, PowerPoint, Publisher…) ili posebni programi sa obradu slike kao što je  Adobe Photoshop, InDesing, zatim uže stručni programi kao što su na primer Matlab, AutoCAD i drugi). Ukoliko dolazite iz oblasti informatike i računara, navedite sve programske jezike ili tehnologije kojima ste ovladali i link ka projektima/zadacima na kojima ste radili.

OBRAZOVANJE (ukoliko se prijavljujete za stipendiju, dalje školovanje, ovaj odeljak je na prvom mestu)

Trebalo bi navesti, pre svega, formalno obrazovanje (fakultet, srednja škola), ali možete navesti i druge vidove obrazovanja ukoliko iza njega stoji neka relevantna organizacija i ukoliko je ono bitno za vašu profesionalnu orijentaciju (dodatno/neformalno obrazovanje – seminari, radionice, kursevi i slično).

Primer:

2010 – 2014 Filološki fakultet, smer Španski jezik i književnost, (prosek navedite ako je iznad 8.00)

2012 – 2014 Prevodilačka radionica, UG Philología

2006 – 2010 VI Beogradska gimnazija, opšti smer

Nije potrebno navoditi osnovnu školu i one kurseve i seminare koji nisu relevatni za poziciju za koju konkurišete.

INTERESOVANJA

U ovom delu možete da navede vaša glavna profesionalna  interesovanja koja ste razvili bilo kroz školovanje, bilo kroz prethodno radno iskustvo. Važno je da znate da nema potrebe da navodite baš sva vaša profesionalna interesovanja već samo ona koja imaju veze sa pozicijom za koju konkurišete!

Da bi poslodavac stekao nešto širu sliku o vama, potrebno je da navedete interesovanja i aktivnosti koje nisu usko povezane sa vašim profesionalnim usmerenjem. Ovo je bitno, jer tako poslodavac može da stekne dublji uvid u vašu ličnost. Često baš ovaj odeljak može zainteresovati poslodavca i navesti ga da vas pozove na intervju. Ovde možete navesti neke kraće kurseve, seminare i treninge koje ste pohađali (koje niste naveli u prethodnom odeljku jer nisu relevantni za poziciju za koju konkurišete), hobi ili sport kojim se bavite i slično.

PREPORUKE

Preporuke su bitne, mada ih poslodavci ne traže uvek. Potrudite se da nađete osobu čija će preporuka biti relevantna. To znači da Vas ta osoba mora poznavati duže vreme, da je sarađivala sa vama ili da je bila vaš pretpostavljeni. Bilo bi dobro da imate dve preporuke - od profesora ili od profesora i bivšeg poslodavca.

PROPRATNO PISMO

Osim radne biografije važno je i propratno pismo, ali i direktan razgovor sa poslodavcima.

- Propratno pismo je dokument koji prati radnu biografiju kao sastavni deo prijave za posao. U okviru propratnog pisma, potrebno je da se istaknu kvalifikacije i povežu sa poslom za koji se kandidat prijavljuje. Veoma je važno da se kandidat informiše o samoj kompanije, a u cilju dobijanja šanse da bude pozvan na razgovor za posao. Tokom direktnog razgovora sa poslodavcem kandidat ima mogućnost da se na najbolji način predstavi poslodavcu i ostavi utisak da je on pravi kandidat za traženu poziciju, kao i za eventualnu mogućnost zaposlenja na drugoj poziciji u okviru kompanije - napominju u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

(Mateja Beljan - m.beljan@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA