≫ 

Najbolji provod na letnjem raspustu: Mališani u Ruskom Selu uče stare zanate - grnčariju, tkanje, heklanje, a tek da vidite njihova dela

"Ponosan sam na našu decu koja pokazuju veliko interesovanje da uče stare zanate, samo tako ćemo ih sačuvati, ako decu učimo da vole i cene ono što su njihovi preci nekada radili"

  • 2

Dok stari zanati u mnogim sredinama polako izumiru jer je sve manje mladih koji žele da naslede stare majstore, takav slučaj nije u Ruskom Selu, mestu nadomak Kikinde.

Telegraf na "Gužaljošu" u Ruskom Selu: Otkrili smo u čemu je tajna savršenog mađarskog gulaša (FOTO)

Svake godine oko 80 mališana iz Vojvodine i inostranstva poseti etno-kamp na prostoru "Torontala" gde se organizuju radionice - veza, pustovanja, grnačarije, tkanja, izrada predmete od kože, pruća, heklanje i mnogih drugih zanata.

Foto: Dragana Ivanić

Na ideju da stare zanate ponovo oživi, a jedini način jeste da ih majstori prenesu mlađim pokolenjima, došao je Šandor Talpai, predsednik UG "Torontal" iz Ruskog Sela:

- Zanati moraju da žive, ukoliko se ne prenose sa kolena na koleno, za nekoliko godina nećemo imati majstore, ni vezilje, kožare, majstore za grnačariju... Sve je počelo pre 18 godina kada smo odlučili da organizujemo etno-kamp u našem selu. Svake godine imamo sve više predavača, a i dece koja nam dolaze ne samo iz Vojvodine, nego i iz inostranstva uključuju se na naše radionice. Ponosan sam na našu decu koja pokazuju veliko interesovanje da uče stare zanate, samo tako ćemo ih sačuvati, ako decu učimo da vole i cene ono što su njihovi preci nekada radili.

Foto: Dragana Ivanić

Eržebet Kormanjoš iz Nove Crnje, mališane obučava kako da rade sa glinom:

- Grnčarija je stari zanat, deca vole kada svojim rukama nešto stvore. Ranije sam im predavala tkanje, sada sam prešla na grnčariju. Svaki predmet koji naprave je malo remek delo, svi su unikatni i najlepše je što su izraz njihove mašte i kreativnosti.

Radionicu pustovanja vodi Žužana Berta iz Sente:

- Trenutno radimo podmetače za čaše i šolje. Predmeti se prave od vune, a tokom izrade koristimo sapun i vodu. Vrlo su zainteresovani, što mi je posebno zadovoljstvo.

Foto: Dragana Ivanić

Osnovci obožavaju stari zanate, najviše ih privlači grnčarija i izrada nakita.

Želju da stvaraju i svojim rukama naprave unikatne proizvode, potvrdili su nam mališani koji su došli iz sela i okoline Kikinde:

- Lepo nam je ovde, družimo se, učimo stare zanate, najviše mi se dopada da pravim nakit od perlica, vez mi je isto interesantan, sve mi je lepo i svašta sam naučila - rekla nam je Lea Ert.

Juhas Atila, najviše se zadržao na gračarskoj radionici, kako nam sa oduševljema prenosi utiske, sledeće godine će opet biti na etno kampu.

Ognjen Saravolac iz Kikinde, takođe je stekao mnogo znanja na etno-kampu:

- Svaki dan smo nešto novo učili, vez je više za devojčice, ali smo prošli sve radionice, puno novih drugara sam upoznao, jedva čekam opet da dođem.

Foto: Dragana Ivanić

Etno-kamp u Ruskom Selu osim što promoviše tradiciju starih zanata, idealna je prilika da se mladi upoznaju sa običajima i kulturom mađarskog naroda. Koliko je veliki značaj ovog kampa, potvrđuje i podrška Mađarskog nacionalnog saveta, koji je kamp proglasio manifestacijom od posebnog značaja, zatim Vlada Mađarske preko fondacije Betlen Gabor, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine, Grad Kikinda i Mesna zajednica Rusko Selo.

Sem starih zanata, mališani su u večernjim časovima imali priliku da se upoznaju sa narodnim igrama KUD-a "Eđšeg" , a sve je završeno degustacijom slatkih palačinaka i krofni koje su specijalno za ovu prilike umesile žene iz udruženja "Torontal".

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Makrijan

    7. avgust 2018 | 11:58

    Zaista divno i vredno svake hvale i podrske. Svaka im cast jer su shvatili koliko su stari zanati dragoceni.

  • Asob

    7. avgust 2018 | 12:49

    Volela bih da naucim grncariju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA