Veliko otkriće uzdrmalo naučnike u Srbiji: Pronađene 22 rimske grobnice iz 4. veka sa skeletima (FOTO)

U svakom grobu, pronađeno je obilje priloga koji govore o načinu života, oblačenja i ukrašavanja stanovništva

  • 9

Čak 18 rimskih imperatora rođenih na tlu današnje Srbije, ostavilo je iza sebe brojne tragove koji svedoče o načinu života u tom periodu. Najnoviji je otkriven u kamenolomu aranđelovačkog "Bekamenta" - rimska nekropola sa 22 grobnice na vrhu planine Venčac.

Na kamenitom i nepristupačnom terenu, arheolozi su u dvadeset dve grobnice pronašli ostatke skeleta ljudi koji su tu živeli između 4. i 6. veka. Karakterističan način sahranjivanja u rimsko doba: severozapad-jugoistok, i blizina grobnih mesta, ukazuju na uređenu, planski napravljenu nekropolu.

- Imamo nekoliko celih skeleta, izuzetni nalazi. A dosta njih je bez lobanja i sitnih koščica, znači, ostali su samo veći i krupniji komadi -kaže Snežana Stanković iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac.

Pronađena peć iz 12. veka, kakva u Srbiji nikada nije viđena: Braničevo ima još jednu fenomenalnu atrakciju (VIDEO)

U svakom grobu, pronađeno je obilje priloga koji govore o načinu života, oblačenja i ukrašavanja stanovništva.

U kamenolomu aranđelovačkog "Bekamenta" pronađena rimska nekropola sa 22 grobnice na vrhu planine Venčac Printskrin: RTS

- Tu su fibule, minđuše, ukrasi za glavu, perlice, delovi pojasa, kopče, zatim staklene posude, dve staklene posude, zatim dosta keramike, dva cela krčaga - kaže Slavica Đorđević iz Zavod za zaštitu spomenika kulture Kragujevac.

Na Malom Venčacu, pronađeni su ostaci utvrđenja i naselja, o čemu je pisao još Feliks Kanic u 19. veku. Stanovništvo koje je tu živelo, sahranjivano je na Velikom Venčacu.

Rimsko utvrđenje čuvalo je put koji je spajao rudnike na Avali, Kosmaju i samom Rudniku.

I nakon 17 vekova nađene stvari su očuvane kao da su "do juče" korišćene Printskrin: RTS

Plodna dolina podno Venčaca, bila je pogodna za formiranje naselja, i danas nam otkriva impresivne ostatke velike imperije.

- Svakako da su ovi nalazi veoma značajni, prvo što će obogatiti fundus našeg muzeja, i pružiti nova saznanja o životu na ovim prostorima u rimsko doba - kaže Olga Starčević iz Narodnog muzeja u Aranđelovcu.

Na teritoriji Aranđelovca mnogobrojni su lokaliteti iz tog doba, a najnovije otkriće dragocen je kamenčić u sklapanju rimskog mozaika.

VIDEO: Sve o dragocenostima koje krije nalazište u Medijani

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbi narod najstariji

    7. avgust 2018 | 08:59

    Neka ministarstvo prosvete promeni udžbenik istorije. Naucnici sirom sveta potvrdjuju da smo na balkanu najstariji i autohtoni, samo jos nasa deca uce o dolasku 7 veku. Ko to radi na stetu Srbije?

  • samo su vas cekali

    7. avgust 2018 | 18:20

    tolike vekove pod zemljom pa ihneko raskope. neka bar naprave od stakla ili pleksiglasa pokrivac. Na sta lici iskopavanje mrtvih ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA