≫ 

Od komunista i ambasadora preko propadanja i menjanja vlasnika: Kako je prodata "Crnogorka", vila Karađorđevića za 4 miliona evra

Budući da je vila "Crnogorka" u lošem stanju, novi vlasnici nameravaju da je sruše i izgrade kompleks manjih vila

  • 9

Princeza Jelisaveta Karađorđević prodala je vilu "Crnogorka" u Užičkoj 1 na Dedinju, a novi vlasnik je "Princes park d.o.o." iz Zemuna, prema podacima katastra.

Rehabilitovani Jelisaveta, Aleksandar i Nikola Karađorđević!

Vila od 875 kvadrata ima dvorište i vrt, površine 6.846 kvadrata, mali bazen, mozaike i fontane. Agencija za restituciju je 2013. godine donela rešenje kojim se Jelisaveti Karađorđević, naslednici kneginje Olge, vraća vila u Beogradu. Princeza Jelisaveta podnela je zvanični zahtev Agenciji za restituciju u novembru 2012. godine.

Vila ima 875 kvadrata, Printskrin/Youtube:Mira Adanja-Polak

SRPSKA PRINCEZA ODUŠEVILA SVE OVIM POTEZOM: Jelisaveta Karađorđević se provozala trolom (FOTO)

Vilu "Crnogorka" kupila je princeza Olga početkom 1940. godine. Želja joj je bila da, kada su u Beogradu, ona i knez Pavle borave u njoj. Kneginja Olga bila je ćerka princa Nikole od Grčke, sina grčkog kralja Đorđa Prvog i velike ruske kneginje Jelene Vladimirovne. Raspolagala je velikom imovinom, koja joj je oduzeta 2. avgusta 1947. godine.

Posle rata, u vili u Užičkoj 1 boravio je i Edvard Kardelj, jedan od glavnih ideologa i čelnika nekadašnje socijalističke Jugoslavije. U vili je do jula 2014. godine živeo i ambasador Crne Gore.

Edvard Kardelj, Foto: Wikipedia/sanu.ac.rs

U vili "Crnogorka" princeza Jelisaveta bila je prvi put posle povratka u zemlju, početkom devedesetih. Rekla je da vila nije ni nalik onoj kući, koju je kao mala ponela u sećanju. Vila je naime dograđivana.

Princezin zastupnik Slobodan Petrović, bivši direktor "Imleka", rekao je da je kupac vile i placa jedan engleski investicioni fond. Otkrio je i da će "Crnogorka" biti srušena, a da će na otkupljenom zemljištu biti izgrađeno više manjih vila.

"Crnogorku" će novi vlasnici srušiti, Printskrin/Youtube:Mira Adanja-Polak

POČETNA CENA 3.990.000 EVRA

Koliko je koštala, ostaje tajna, ali je u oglasu agencije navedena početna cena od 3.990.000 evra, kako pišu Novosti.

- Cena vile i ukupno 1,4 hektara zemljišta bila je mnogo viša, a kupac je engleski investicioni fond - potvrdio je Petrović.

U toku je izrada projekta, a radovi bi trebalo da počnu sledeće godine.

Kneginja Olga od Jugoslavije, supruga kneza Pavla od Jugoslavije, na fotografiji iz međuratnog perioda. Foto: Wikimedia Commons/27mart.com

Vraćanje imovine za Jelisavetu Karađorđević je veliko iznenađenje. Svojevremeno je rekla da jedva čeka da napravi prvi korak i uđe u kuću svoje majke.

MAJČIN PORTRET

- Jedva čekam da stavim njen portret što sam našla u Belom dvoru u ormanu na ulazu da mogu da mislim na nju - rekla je princeza Jelisaveta.

Princeza Jelisaveta nikada nije živela u ovoj kući, ali je dva puta bila u njoj i to kada je bivša ambasadorka pozvala na prijem povodom Dana državnosti Crne Gore, piše rts. Ipak, kako pišu pojedini mediji, Jelisaveta je u vili živela do svoje četvrte godine.

VIDEO: Crkva gradi stanove

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    8. avgust 2018 | 08:44

    KAMO SRECE DA SE ONAJ CRVENI KRVNIK NIJE POJAVIO NIKAD DANAS BI SRBIJA BILA JAKA DRZAVA A SRBA BI BILO 5MILIONA VISE U SRBIJI!! OTETO PROKLETO!!VREME JE DA SE VRATI IMOVINA OTETA OD SRPSKE ELITE KOJU JE POSLE KORISTILA CRVENA BURZOAZIJA!!

  • x

    8. avgust 2018 | 01:16

    Što nam pišete voše o toj propaloj porodici. Prodat će i ono malo što je ostalo pd djedovine.Sramote naše!

  • Zasto

    8. avgust 2018 | 08:53

    Dokle cemo u Srbiji zatvarati oci pred istinom-Srbi beze iz Srbije. Radice ma sta samo da se tim begom spasu bede koja traje preko 20 godina. Zasto bismo zamerili princezi to sto prodaje svoju imovinu? Njeno je, a nase je da gledamo svoja posla. Dosta vise za zaviscu i zlobom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA