• 2

U malom selu kod Varvarina živi čak 50 harmonikaša: Ovde disati znači svirati, kolo im je urezano u gene (FOTO)

Harmoniku svira i cela porodica Mišković.

  • 2

Selo Bošnjane nadomak Varvarina ima blizu 50 harmonikaša. Mnogi od njih osvajali su najveća priznanja na takmičenjima, počev od Prve harmonike Srbije pa do Prve harmonike Jugoslavije. Među njima je i nekoliko školovanih muzičara, kompozitora i aranžera koji su srpskoj narodnoj muzici podarili blizu 500 kompozicija i kola. U porodici Mišković stasava i četvrta generacija harmonikaša.

Nikola (10) je čudo od deteta sa harmonikom: Iako je instrument veći od njega, on ima jak motiv da sve savlada (FOTO) (VIDEO)

Četvorogodišnji Vasilije već je uzeo harmoniku u ruke. Naučio je prve akorde čuvenog Danilovog kola, koje je davnih 70 -tih godina za Radio Beograd snimio njegov pradeda.

- Onda je bila uživo svirka. Nije kao sad kompjuterski, nego navežbaš, pa dobiješ studio sat ipo, dva i to moraš da završiš. To je bila prava narodna muzika, ovo nešto sada ne razumem, nervira me, kao da kukaju, a garderoba, ne pitaj... - priseća se Danilo Mišković.

Printskrin: RTS

Sin je nastavio tradiciju i naučio da svira harmoniku sa 8 godina.

- Kada sam stasao više sam bio u svetu muzike i počeo sam da pišem aranžmane, pa sam otvorio studio, a onda je počelo sve više snimanja. Iskreno da se pohvalim da sam kao producent dobio status umetnika - kaže Srba Mišković.

Za razliku od dede i oca koji su muzičku pismenost sticali na privatnim časovima, Nikola je završio nižu i srednju muzičku školu i naravno usavršio ono što mu je u genima.

Printskrin: RTS

- Kao što je moj sin bolji od mene, tako je njegov sin bolji od njega. Opasno dobro svira , to nema premca - ponosan je na potomke Danilo Mišković.

Virtuoznost na harmonici Nikolu je vinula u muzičku orbitu, o čemu svedoče brojene nagrade, a ljubav prema letenju visoko iznad zemlje, nebu pod oblake.

- Ja sam sam pravio ovaj ram ovde, motor, elisu.  Bio sam prvo padobranac, kasnije sam prešao na paraglajding, pa na paramortoring. Posle naporne svirke ovo je sutradan odlična stvar, da se poleti, sloboda velika - kaže Nikola Mišković.

Printskrin: RTS

Većinu svojih želja i očekivanja porodice Nikola je ispunio, ostaju još dve. Da krstari nebom na motornom zmaju i da sin Vasilije nastavi porodičnu tradiciju.

(Telegraf.rs/RTS)

Komentari

  • Tanče

    Samo veselo, veselo, veselo svaka čast!

  • S. M.

    Ova porodica zaslužuje veliko društveno priznanje. Naprimer Kulturno prosvetna zajednica bi mogla da se pozabavi i dodeli im priznsnje ili predloži ih.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima