≫ 

Srbija neće moći da se odbrani od gnezda azijskog stršljena, a sami smo neke doveli: Ako vidite žutonoge, to znači da se uveliko razmnožavaju!

Stršljeni koji se šire Evropom karakteristični su po žutim nožicama

  • 12

Pitanje je godine kada će takozvani žutonogi azijski stršljen osvojiti Srbiju i tako se pridružiti već postojećem evropskom, kaže Aleksandar Ćetković, profesor Biološkog fakulteta.

Ubadali su nas svuda, plašio sam se da li će pomoć stići, bol je bila neizdrživa: Stravično svedočenje dece koju su izujedali stršljenovi

Premda je u hrvatskoj javnosti već odjeknula vest o pojavi nove vrste stršljena, za sada nije potvrđeno da se on zaista pojavio i na Balkanu, kazao je Ćetković, a to su potvrdili i oni koji se stršljenova najviše i plaše - pčelari. Međutim, sva je prilika da će žutonogi azijski stršljen doći, jer je širenje ove egzotične vrste u Evropi nezaustavljivo.

Žućkaste noge karakterišu ovog stršljena, Foto: Flickr/Gilles San Martin

- Najbliži nalazi su u severnoj Italiji, konkretnije pokrajine Veneto i Toskana. Širenje vrste krenulo je iz Francuske 2004. godine, do Španije je stigla 2010, a do Portugalije već 2011, do severozapadne Italije 2013, u južnoj Nemačkoj se pojavila 2014, u Švajcarskoj 2017. U periodu od 2011. do 2017. godine imamo i izolovana javljanja u Belgiji, Holandiji i Velikoj Britaniji za koje se ne zna da li su rezultirali u stalnoj kolonizaciji.

Neka od ovih širenja su rezultat postupnih migracija koje su normalno ponašanje vrste u novom geografskom prostoru, a negde su u pitanju "preskakanja" koje je nesvesno pomogao čovek svojim pasivnim transportom (najverovatnije objašnjenje za slučaj u Portugaliji). U odnosu na sve ove činjenice, sasvim je izvesno da će ova vrsta uskoro stići i kod nas, u sporijoj varijanti širenja za otprilike 4-8 godina, ali u slučaju "preskakanja" može već ove godine! Zapravo, mi nemamo mogućnost da detektujemo ovaj događaj, jer kad primetimo da ih ima u nekom novom području to znači da se već uveliko tu razmnožavaju - objasnio je profesor.

Kako da se rešite roja osa ili stršljenova kad ste napolju?

U Aziji se mogu naći i stršljenovi koji su gotovo duplo veći od onih kakve poznajemo u Evropi, a čiji otrov je zaista snažniji i opasniji. Sama pomisao na takve leteće nemani izaziva paniku, ali Ćetković kaže da za tim nema nikakve potrebe, jer je vrsta koja navire u Evropu zapravo veoma slična stršljenovima kakve već poznajemo. Odlikuje ih žuta boja nogu, zbog čega su i dobili naziv žutonogi.

Nikome nije prijatno da se susretne sa ovim insektima koji izazivaju bolni ujed, a u nekim slučajevima i smrtonosnu alergijsku reakciju, ali pridošlice, objašnjava profesor, svoja gnezda prave obično na višim granama, pa nemaju mnogo dodira sa čovekom.

Foto: Wikimedia/Yasunori Koide

- Ova vrsta nije posebno agresivna niti posebno toksična u poređenju sa našom autohtonom vrstom stršljena. Inače, vrsta se naučno zove Vespa velutina, i to je samo jedna od oko 22 vrste u rodu stršljena, koje sve žive u Aziji, a od njih samo dve prirodno naseljavaju i Evropu. Naš "obični" stršljen se naučno zove Vespa crabro, i živi u velikom delu Evroazije, dok je druga nativna vrsta (Vespa orientalis) u Evropi ograničena na jug Balkana, jug Italije i Maltu - detaljno je objasnio Ćetković.

Smrtonosan ujed je teoretski moguć, baš kao i kod osa, pčela ili domaćih stršljenova, koji su ove godine prisutni u većem broju nego ranijih. Ono čega se treba posebno kloniti su gnezda. Jer, stršljena nećemo često sretati kao ose, ali kada je u pitanju odbrana gnezda oni postaju pravi borci. Zato je poprilično nezgodno kada se stršljeni nastane o blizini kuća.

- Otrov svih ovih vrsta je po jačini sličan običnim osama (iako malo više boli) i nije posebno opasan u toksikološkom smislu, osim ako ne dođe do višestrukih uboda: potencijalno smrtonosna doza se kreće u opsegu od 10-50 uboda što se izuzetno retko može desiti, osim ako neko ne pokušava da nestručno ukloni stršljenovo gnezdo - a to je veoma riskantna aktivnost. Realna opasnost je samo ako formiraju gnezdo u neposrednoj blizini ljudi, u kući, stanu ili dvorištu - kazao je profesor.

Što se tiče opasnosti po život, tu su glavni uzroci alergijske reakcije. Posebno je opasno kada čovek i ne zna da je preosetljiv na ubod stršljena i kada mu je potrebna hitna medicinska pomoć.

- Povećan broj ovih slučajeva (kao na primer ove godine) nije rezultat neke posebno povećane agresivnosti, niti "najezde iz nepoznatog izvora", nego jednostavne činjenice da razne vrste povremeno ulaze u faze značajnog povećanja brojnosti - u godinama kad im se "sklope" posebno povoljne klimatske okolnosti.

Foto: pixabay.com

Pčelari imaju malo više razloga za brigu. Azijski stršljen napada pčele, baš kao i domaći, ali za razliku od njega on se radije napada košnice, pa su i štete veće.

- Najviše što pčelari mogu (a to već sada mnogi i rade) je da redovno prate dostignuća i razmenjuju iskustva sa kolegama iz "napadnutih" područja, pa će u najboljem slučaju biti nešto bolje pripremljeni i uspeti da iskoriste rešenja do kojih dođu vrhunske ekipe stručnjaka iz zapadne Evrope - kazao je Ćetković.

I na kraju, za sve one koji se plaše ovih džinovskih letećih stvorenja postoji i jedna dobra vest. Pošto je reč o vrstama sa sezonskim životnim ciklusom, sa hladnijim danima sve jedinke umiru, a to se u najvećoj meri dešava već do početka novembra. I još nešto, stršljena smete da ubijete - nije reč o zaštićenoj vrsti, ali se pazite ako prilazite njihovom gnezdu.

VIDEO Koje cveće najbolje odbija insekte:

(M. Beljan - m.beljan@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Siribico

    21. avgust 2018 | 15:12

    Kroz text se objasnjava kako strsljen nije opasan !!! Opasan i te kako, jer je mene ujeo kao decka od 12 godina. Potpuno sam zdrav i danas imam 75 godina. Posle ujeda, bio sam udaljen od kuce oko 6 kilometara. Zahvaljujuci trcanju prema kuci , da se sto pre vratim, ja sam se citavo vreme znojio i kroz znoj sam izbacio deo otrova. Koza citavog tela bila je u crvenim pecatima, a oci zatvorene. Osa, pa pcela ujele su me na desetine puta i nokada nisam dobio takav osip ioteklinu lica. Jedva sam ostao ziv. Ovo govorim jer se objasnjava kroz tekst da je ujed strsljena, ose i pcele isto . Velika je razlika.

  • Johnny Repp

    21. avgust 2018 | 17:36

    Zapadnonilski komarci, azijski stršljenovi, afričko-azijski migranti . Šta li je ili koja li je sledeća napast u ovim specijalima od ratova koji se vode protiv nas? Kada ovim dodamo i unutrašnje napade u vidu nameta koji se svakodnevno izmišljaju rekao bih da nam je budućnost daleko od duginih boja.

  • Vlada

    21. avgust 2018 | 16:42

    Nemojte da palite gnezda ili jos gore da prskate sa nekim raidom ako nemate iskustva sa tim. Uzmite flasu od 2l izbusite nekoliko rupa precnika 1cm(dovoljno da moze da udje). Zatim sipajte rastvor secera i vode i tome dodajte sirce i pivo. Postavite to negde gde ste primetili da dolaze. Kada se napuni ponovite sve. Mozete i vise flasa da postavite... Pcele nece ici na to dok ce se ose i strsljeni bukvalno daviti u tom rastvoru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA