≫ 

Biseru Srbije preti propast: Najveće plutajuće ostrvo na Balkanu prolazi kroz teške dane, ni ribe ne mogu da dišu (FOTO)

Nivo vode u Vlasinskom jezeru manji je od uobičajenog za skoro četiri metra. U koritu ostaci školjki i puževa. Mobi Dik, najveće plutajuće tresetno ostrvo je dve trećine na suvom.

  • 1

Zbog kapitalnog remonta EPS-a u hidrocentrali "Vrla" pre dva i po meseca počelo je delimično pražnjenje Vlasinskog jezera. Sa Turističkom organizacijom Surdulice i Zavodom za zaštitu prirode dogovoreno je da se voda postepeno ispušta kako bi se što manje ugrozio živi svet jezera.

Nivo vode u Vlasinskom jezeru manji je od uobičajenog za skoro četiri metra. U koritu ostaci školjki i puževa. Mobi Dik, najveće plutajuće tresetno ostrvo je dve trećine na suvom.

Prelepo jezero se smanjuje Foto: Facebook. com / vlasinsko.jezero.7

- Ovaj breg, to je sve voda bila, pecao sam i tako blizu do obale, ali sada ne - kaže Slavko Đorić.

Svakog dana nivo vode u Vlasinskom jezeru postepeno opada. Teže se kreću i plovila koja prevoze turiste u razgledanje jezera.

Sklanjajte se uz prvi zvuk grmljavine: Kad zabljesne nebo, to je opasno po život, evo šta morate da uradite

Zoran Stanojević, vozač katamarana, kaže da mu smeta kamenje pored obale kad treba da pristane, ali se za sada snalazi.

- Ribe se okupljaju u jatima na sredini jezera i već izlaze na površinu, jer nema dovoljno kiseonika dole. Mi idemo sa čamcima, pecamo, i onda se vidi - kaže Radojko Tasić iz Vladičinog Hana.

Posledice i po biljni, i po životinjski svet Foto: Wikipedia/Jenny Poole

Mrest riba je završen i sva riblja mlađ i ostale vrste privikavaju se na pad nivoa vode, što može negativno da utiče i na drugi životinjski i biljni svet. Do kraja meseca ispuštaće se voda, a onda počinje remont.

- Mi smo insistirali da se sa pražnjenjem jezera krene postepeno, baš iz razloga da se ne bi naglo ugrozio životinjski svet, posebno u vodi. Trebalo bi da se radovi završe za 25 kalendarskih dana, ali se nadamo da će sa početkom radova da pregrade kanal, tako da će u najkraćem roku doći do postepenog punjenja jezera - objašnjava Novica Stanković iz Čuvara prirode, Vlasina.

Vlasinsko jezero je veštačko jezero na 1.213 metara nadmorske visine, područje oko njega zaštićeno je kao Predeo izuzetnih odlika.

VIDEO: Švajcarski Alpi, netaknuta priroda iz perspektive adrenalinske vožnje niz planinu

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ДЕ

    25. avgust 2018 | 02:55

    Ја сам љубитељ језера...мени је у екс Сфрј најмилије место било охрид па блед ... док 1992 нисам видео бисер Власинско језеро.После тога сам још 2 пута био ..ако то неко уништава тога треба о прву бандеру

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA