≫ 

Sve zabranjene veze u Srbiji: Ako svekar snaji napravi dete, može da je oženi, ali zakon ne dozvoljava da se žena zaljubi u polubrata

Ako niste znali, prema Porodičnom zakonu Srbije sledeće veze nije moguće krunisati brakom

  • 15

Sklapanje braka uvek podrazumeva prirodne okolnosti, ali ljubav nekada ne bira. Komšije i okolina bi se šokirali kada biste im rekli da ste se zaljubili u svoju snajku ili tasta, ali to ne bi bila jedina negativna reakcija.

Ući u brak sa određenim osobama sa kojima ste u nekom srodstvu smatra se najnižim stupnjem ličnosti, a pritom ni zakonom nije dozvoljeno.

On mi je muž, ne tata: Studentkinja se udala za 34 godine starijeg muškarca jer joj je u krevetu s njim "vrlo vruće" (FOTO)

Ako niste znali, prema Porodičnom zakonu Srbije sledeće veze nije moguće krunisati brakom:

Foto: Profimedia / 9 razloga zašto nikad ne treba da se smuvate sa dečkom koji još uvek živi sa roditeljima

1. Brak ne mogu sklopiti krvni srodnici u pravoj liniji, a od srodnika u pobočnoj liniji brak ne mogu sklopiti: rođeni brat i sestra, brat i sestra po ocu ili majci, stric i sinovica, ujak i sestričina, tetka i bratanac, tetka i sestrić, deca rođene braće i sestara, te deca braće i sestara po ocu ili majci.

2. Srodstvo zasnovano usvojenjem nedozvoljava sklapanje braka na isti način kao i krvno srodstvo.

3. Brak ne može biti sklopljen između tazbinskih srodnika u prvom stepenu prave linije: svekar i snaha, zet i tašta, očuh i pastorka, kao i maćeha i pastorak. Sud može, iz opravdanih razloga, dozvoliti sklapanje braka između tazbinskih srodnika, kao što je recimo slučaj ako neko iz tazbinskih odnosa dobije dete.

4. Brak ne mogu sklopiti staratelj i štićenik.

5. U brak ne može stupiti osoba koja nije navršila 18. godinu života. Sud može, iz opravdanih razloga, dozvoliti sklapanje braka maloletnom licu koje ima 16 godina, a dostiglo je telesnu i duševnu zrelost potrebnu za ispunjavanje dužnosti i prava u braku.

Advokat Ivan Smić je zadovoljan Porodičnim zakonom; Foto: Privatna arhiva

Advokat Ivan Simić kaže da je Porodični zakon Srbije sveobuhvatan i da za razliku od zakona o porodičnom nasilju, ne treba da se menja. Pitali smo ga da li je moralnim načelima sklapanja braka bila potrebna i zakonska potpora.

- Bolje je propisati zakon, jer onda znate da je to tako. Kada zakon nije čvrst, onda imate i prostor za manipulacije, jer ne postoji nikakav garant da će neko poštovati moralnu i etičku obavezu - rekao je Simić.

Da li vi znate za neke slučajeve kada su ljudi stupili u nedozvoljene odnose? Pišite nam vaše mišljenje i saznanja u komentarima.

(S.Čenad - s.cenad@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Qwer

    24. avgust 2018 | 13:13

    E zato treba deci na vreme reci ko su njihovi preci i po očevoj i po najčinoj luniji jer se u srpskoj tradiciji sklapanje braka čak i između daljih srodnika smatra velikim grehom. Još jednom, pričajte deci na vreme. Hvala mojoj majci koja me je na vreme naučila ko su mi rođaci i kaki moj odnos prema njima treba da bude pun poštovanja, mirala i uvažavanja.

  • Sudija

    24. avgust 2018 | 13:54

    Postajemo ozbiljno bolesna nacija!!!

  • Mara

    24. avgust 2018 | 13:38

    Da...moj komsija je ozenio svastiku rodjenu sestru njegove zene. Sa njom oma petoro djece a sa ovom prvom cetvoro...meni je bilo strasno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA