300 stručnjaka boriće se protiv droge u srpskim školama

Značajan deo predavanja biće posvećen i kvalitetnom provođenju slobodnog vremena

  • 14

Za gotovo 50 timova koji će po nalogu Komisije za borbu protiv narkomanije u školama, koju je Vlada Srbije osnovala početkom jula, u ponedeljak počinju pripreme za edukaciju đaka i podizanje svesti o štetnosti upotrebe psihoaktivnih supstanci među ovom populacijom, a Novosti od subote prenose da će na dodatnu obuku ići 300 stručnjaka različitih profila.

Oni će naredne godine posetiti svih 1.700 škola u Srbiji i edukovaće đake kako da se odupru poroku koji je sve prisutniji među mladima, a roditelje kako da prepoznaju prve znake da njihova deca koriste narkotike, piše list.

Moja ćerka je umrla pored kontejnera, jer nisam priznala da je narkoman: Kako da pomognemo svojoj deci, a da ne budemo njihovi saučesnici?

Početak obuke ovih mobilnih timova zakazan je za ponedeljak 27. avgust, u Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu i Nišu. Prema saznanjima Novosti, svih 24 instituta i zavoda za javno zdravlje na teritoriji Srbije formirala su po dva tima koji će raditi po instrukcijama Komisije za borbu protiv narkomanije u školama.

Sve više dece koristi drogu Foto: Profimedia/Wavebreak

U timovima koji će razgovarati sa decom i ukazati im na sve opasnosti upotrebe psihoaktivnih supstanci, prema saznanjima lista, biće lekari, psiholozi, pedagozi, socijalni radnici,ali i zaposleni u poliicji, sudstvu, tužilaštvu, kao i predstavnici Kancelarije za mlade.

Značajan deo predavanja biće posvećen i kvalitetnom provođenju slobodnog vremena i značajnoj ulozi sporta u odvajanju dece od rizičnog ponašanja koje bi moglo da vodi u narkomaniju.

Čitav ovaj program realizuje se u saradnji sa policijom, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar je već inicirao drastično povećanje kazni za dilere, u čemu ga podržava i ministarka pravde Nela Kuburović.

VIDEO: Poražavajući podaci-20 odsto adolescenata u Beogradu koristi drogu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • da da...

    25. avgust 2018 | 09:39

    Legalizacija marihuane. Prodaja uz licnu kartu. Maloletna lica mogu da kupe samo na ulici, ali je roba preskupa, a uz to poostriti kazne za prodaju droga i alkohola maloletnicima drakonski. Ko hoce da pusi neka se registruje, ode u radnju i kupi prvoklasnu robu, ali nek zaboravi na neka radna mesta. Dileri jesu ludi ali nisu glupi, vrlo brzo ce se povuci u zemlje regiona gde mogu lakse i bezbolnije da "rade". Jer ovde ne bi imali profit od marihuane, a za sve ostalo prete ogromne kazne, pa je bolje da se radi negde u blizini, gde su kazne blaze... Jos kad bi iskorenili ili bar smabnjili korupciju u policiji, milina...

  • baki

    25. avgust 2018 | 05:28

    Neka policija bude u svakom skolskom dvoristu i bice manje narkomanije treba pohapsite dilere po skolskim dvoristima

  • ...

    25. avgust 2018 | 09:06

    Dokle ćete da grešite više, "secite" vrh piramide, a ne temelj, ili vrh ne smete da se samodirate...!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA