0

Bliži se rok za prijavu na konkurs: Studentski domovi bogatiji za oko 200 brucoških mesta

- U zavisnosti od kategorije sobe i broja studenata u njoj, budžetska cena smeštaja kreće se od 1.020 do 2.230 dinara mesečno, dok samofinansirajući studenti na tržišno ekonomskim mestima izdvajaju za smeštaj od 6.840 do 9.560 dinara mesečno - kažu u Ustanovi studentski centar "Beograd"

Najveći broj studenata koji ostane bez mesta u domu je upravo među studentima prve godine. Samo najbolji đaci dobijaju mesto u nekom od studentskih domova. Ministarstvo prosvete je prepoznalo potrebu za većim brojem mesta, čime će ove godine obradovati 200 studenata više. Tačnije, odlukom direktora Ustanove studentski centar "Beograd", u školskoj 2018/19. godini planirano je povećanje broja "brucoških" mesta za oko 20 odsto.

Po Konkursu koji je raspisalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za školsku 2018/2019. godinu predviđeno je 9.558 mesta za smeštaj u studentskim domovima.

- Iako je prošle godine na državne fakultete upisano manje studenata nego prethodnih godina, za smeštaj u domu konkurisalo je 1962 brucoša - približno isti broj kao ranije. Od broja onih koji su konkurisali njih 715 ostalo je "ispod crte", odnosno – nije dobilo mesto u domu - kažu u Ustanovi studentski centar "Beograd".

Čitaonica Studenstkog doma Foto: Milena Đorđević

Prijava na konkurs za studente prve godine počinje 3, a završava se 18. septembra, dok će studenti starijih godina osnovnih akademskih i strukovnih studija potrebnu dokumentaciju moći da predaju od 19. septembra do 31. oktobra, a studenti drugog i trećeg stepena studija od 1. oktobra do 5. novembra 2018. godine.

Za mesto u domu od presudnog je značaja ostvareni uspeh u prethodnom školovanju i socijalno-ekonomski status porodice kandidata. Tako je najniža prosečna ocena iz srednje škole za devojke koje su dobile dom prošle godine bila 4,84, a za mladiće 4,76. Studentima starijih godina broj bodova se računa po osnovu uspeha na fakultetu. Dodatno mogu ostvariti jedan bod na materijalni status (ukoliko prosečna primanja po članu porodice studenta u periodu januar-jun 2018. godine ne prelaze 50 odsto prosečne neto zarade po zaposlenom u Republici Srbiji).

Prijavnica Studentskog centra Foto: Milena Đorđević

- Nasuprot brucošima, prošle godine su prvi put svi studenti starijih godina, koji su konkurisali za smeštaj u domu, dobili mesto. Tome je doprinela bolja organizacija raspodele mesta, kao i pojačane i nanajavljene kontrole studentskih domova. Prodaja i kupovina mesta u domovima je skoro iskorenjena, što je doprinelo da veći broj studenata dobije dom redovnim putem - objašnavaju u studentskom centru.

Kada veći broj kandidata od broja predviđenog za prijem u ustanovu ostvari isti broj bodova, prednost u rangiranju do broja predviđenog za upis ima kandidat: koji je ostvario veći broj ESPB bodova, koji ima manji broj godina studiranja, koji ima veću prosečnu ocenu i koji ima manji prihod po članu porodice.

KO SVE IMA PRAVO

Pravo na smeštaj u studentskim domovima imaju studenti visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, koji su upisani prvi put u tekućoj školskoj godini na studije prvog, drugog ili trećeg stepena, čije se školovanje finansira iz budžeta Srbije, koji imaju državljanstvo Srbije i čije prebivalište nije u sedištu visokoškolske ustanove na kojoj studiraju.

Na smeštaj u studentskim domovima po budžetskoj, regresiranoj ceni, mogu konkurisati samo studenti koji se finansiraju iz Budžeta Republike Srbije, ali i samofinansirajući studenti, kao i do sada, mogu konkurisati, na tzv. tržišno ekonomska mesta.

Studentska menza Foto: Milena Đorđević

- U zavisnosti od kategorije sobe i broja studenata u njoj, budžetska cena smeštaja kreće se od 1.020 do 2.230 dinara mesečno, dok studenti na tržišno ekonomskim mestima izdvajaju za smeštaj od 6.840 do 9.560 dinara u toku meseca - kažu u Ustanovi studentski centar "Beograd".

POTREBNA DOKUMENTA

Prijave sa potrebnom konkursnom dokumentacijom kandidati podnose Službi smeštaja u Studentskom domu "Karaburma", ul. Mije Kovačevića 7b. Ostali kandidati za prijem u ustanovu podnose prijavu s potrebnom konkursnom dokumentacijom studentskoj službi visokoškolske ustanove na kojoj studiraju. Potrebna je:

- prijava na konkurs;
- uverenje da je prvi put upisana I godina studija na teret budžeta Republike Srbije i svedočanstva o završenom I, II i III, odnosno IV razredu srednje škole, originale ili overene fotokopije – za studente I godine studija;
- potvrda sa visokoškolske ustanove o toku studiranja, koja treba da sadrži sledeće podatke: prosečnu ocenu u toku studija, godinu upisa osnovnih studija, broj ostvarenih ESPB bodova, da se školovanje finansira iz budžeta Republike Srbije i podatak koliko traju studije (kod studenata produžene godine osnovnih studija obavezno naglasiti status produžene godine) – za studente ostalih godina i studente sa produženom godinom;
- uverenje o završenom prethodnom stepenu studija i godina upisa I godine drugog stepena studija – za studente I godine drugog stepena studija;
- uverenje o završenom I i II stepenu studija i godina upisa I godine trećeg stepena studija - za studente I godine trećeg stepena studija;
- uverenje o prihodima po članu porodice za period od 1. januara do 30. juna tekuće godine, nadležnog opštinskog organa iz mesta prebivališta kandidata;
za studente drugog i trećeg stepena studiranja, za uslov da nisu u radnom odnosu: izvod iz evidencije nezaposlenih lica Nacionalne službe za zapošljavanje ili potvrdu nadležnog organa, kojom se potvrđuje da student nije u radnom odnosu i ličnu kartu, odnosno potvrdu o prebivalištu.
- Potrebno je da kandidat, radi provere podataka, ličnu kartu i indeks pokaže na uvid službeniku koji prima konkursnu dokumentaciju.
- Student prilikom useljenja u ustanovu dostavlja lekarsko uverenje o opštem zdravstvenom stanju (ne starije od 30 dana).
- Student prilikom useljenja u ustanovu dostavlja potvrdu visokoškolske ustanove, potpisanu od strane odgovornog lica, da se u tekućoj školskoj godini njegovo studiranje finansira iz budžeta Republike Srbije.

Mladi s invaliditetom Foto: Telegraf

KANDIDATI IZ OSETLjIVIH DRUŠTVENIH GRUPA

Do 10 odsto smeštaja u ustanovi namenjeno je studentima iz društveno osetljivih grupa (iz materijalno ugrožene porodice, studenti bez roditeljskog staranja, iz jednoroditeljskih porodica, iz romske nacionalne manjine, sa hroničnim bolestima, izbeglice...).

- Kandidati iz osetljivih grupa biće proporcionalno zastupljeni (rangirani) u odnosu na broj prijavljenih - navode u studentskom centru "Beograd".

U prošloj školskoj godini, svi prijavljeni studenti iz društveno osetljivih kategorija su dobili mesto.

(S.Vasić)

Tagovi: Brucoši, Studenti, Studentski centar, studentski domovi

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Do sada se nisu besplatno lečili studenti stariji od 26 godina, a sada se pokreće inicijativa da to mogu i oni koji imaju 30

Nemanja Celer (30) iz Brestovca kod Bora kao da je u zemlju propao: Njegova tri brata muče najcrnje slutnje

Voz za Bar vanredno zaustavljen kod Zlatibora: Putnike iz vagona smestili u autobuse do Bijelog Polja

Radijatori su nam ovih dana topli 24 sata, a evo kada će opet da ih gase tokom noći

Završio u bolnici usred noćne smene: Vozač iskočio iz cisterne, pa upao u otvoren šaht na niškoj pumpi (FOTO)

Đaci iz Topole ne mogu u školu, jer autobus ne može do njih zbog oštećenog puta

Molitva na Aranđelovdan: Izgovorite ove moćne reči danas, pravoslavci veruju da čine čuda

Zbog jedne stvari za koju malo ko zna, ne bi trebalo da vozite bez zimskih guma posle 1. novembra, ma kolika da je temperatura napolju

Hrvatica je pućila usta i stezala ruku srpskom pilotu, ali džaba: Njegovo srce pripada jednoj Branki (FOTO)

Danas je Aranđelovdan: Vernici smatraju da će bolesni ozdraviti, ako im se Arhangel Mihail pojavi iznad glave

I danas kiša, susnežica, sneg i vetar, ali izdržite - vreme se uskoro menja na bolje

Nama je vaspitačica puštala Alku Vuicu, pa kad dođe deo "ja nemam silikone i meni ne vise", svi zanemimo i naćulimo uši: Šta klinci slušaju u vrtićima

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za sredu, 21. novembar 2018. godine

Svetski dan deteta obeležen velikom akcijom #PlavoZaSvakoDete

Recikleri prete da će prestati da prerađuju otpad od 1. januara: Srbiji preti ekološka katastrofa?

Eksplodirao hangar sa naftom u Omoljici, vatrogasci i Hitna pomoć na licu mesta (VIDEO)

Katići su postojali, ovo je njihova kuća: Nalazi se kod Trstenika, a više od pola veka je pod zaštitom države (FOTO)

Izdato hitno upozorenje o vremenu: Čuvajte se otapanja snega, a stižu i nove padavine, crveni meteoalarm u ovim delovima zemlje (FOTO)

Ovaj pregled mogao bi da spasi život muškarcima, a do petka je besplatan

Riba je sveža ako su joj oči bistre i analni otvor ispupčen: Evo kako da nikad ne omanete pri kupovini

Međunarodni dan sećanja na žrtve transfobije: Na Trgu Nikole Pašića danas paljenje sveća i protest zbog ubijenih i diskriminisanih trans osoba

Manje cvokotanja zbog temperature, ali više kiše i vetra: Topliji dan potpuno će pokvariti padavine i košava koja šiba i do 100 kilometara na sat

Medicinska sestra u Pančevu pokušala da zaustavi kradljivca: Odgurnuo je sa stepenica, bolničarka slomila ruku

Profesor iz Kovina je ispred kafića pokušao da spreči nasilje, ali onda su ga niz ulicu pojurili bivši đaci i počeli da ga tuku

Nikolina ima 17 godina, a već je kraljica neba: Dok njeni vršnjaci uživaju u izlascima, prelepa devojka neustrašivo jezdi visinama (FOTO)

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za utorak, 20. novembar 2018. godine

Dušo draga, pevaj anđelima i smej se sa njima: Preminula Dragana Antić (14)

Gledao sam seriju, kada se plafon otvorio, na mene pao šut, a jastuk se zapalio: Milenko je pukom srećom preživeo udar groma (FOTO)

Kikinđani u panici: Ne znaju šta će sa lisicama koje šetaju ulicama usred dana

Na svakom sledećem razgovoru za posao potpisaćete saglasnost da može da vas prati privatni detektiv, pa čak i za vreme bolovanja

Nad Srbijom olujni oblaci: Čekaju se nove padavine, biće snega i leda, a ovi delovi zemlje su najugroženiji (DETALJNA PROGNOZA I MAPE)

Nameštao antenu na krovu, pa pao i slomio nogu: Nišlija skupo platio lepu sliku na televizoru

Napokon priznanje za srpsku pamet: 210 mladih istraživača u Kragujevcu dobija stanove u zakup

Srpskom zastavom kite besna kola, obavijaju gola tela i gaze je: Da li je vreme da se za takve ekstreme uvede prekršajna kazna? (ANKETA)

Dok se Srbija radovala prvom snegu, porodica Jovanović proklinje zimu: Urušio im se krov, hrana i deo imanja su im zatrpani (FOTO)

Penzionerka Biljana zacrtala sebi veliki cilj: Rešila je da izveze 362 strane Miroslavljevog jevanđelja, a za to će joj biti potrebna decenija

Novi skok cene putarine do Nove godine? Ministarka saobraćaja otkriva da li nas čeka novo poskupljenje

Ovakav srpski borbeni avion nikada nismo videli: Kada su 3 prijatelja skovala plan, "orao" je mogao samo da se "preda" i uživa u novom ruhu (FOTO)

Jedna zabrana razočarala je sve novopečene tate u Pirotu: Više neće moći da iznenade svoje supruge i vide bebe na ovaj način (FOTO)

Vozači, oprez: Putevi su mokri i klizavi, zimska oprema obavezna, a noćas nam sledi ono najgore (MAPA)

Sneg padao celu noć, a danas će biti i ledene kiše: Veoma hladno u celoj Srbiji

Ubijenu Teodoru Kaćanski na grobu čuvaju anđeli: Da li je njena smrt opomena devojkama koje srce odvede na pogrešnu stranu? (FOTO)