3

Tatjana, Katarina i Dragan su 3 najbolja nastavnika Srbije, a sada se bore za svetsku titulu: Ko pobedi, dobija milion dolara

Sve troje imaju zajednički sastojak: rešenost da prenesu znanje, ali na najzabavnije načine

profesori
Foto: Privatna arhiva

Tatjana Marković Topalović iz Šapca, Katarina Veljković iz Kragujevca i Dragan Kuveljić iz Prijepolja već decenijama rade u prosveti. Pamte ih generacije koje su ocenjivali, ali mada sa druge strane dnevnika, oni za sve znanje i trud zaslužuju 5+.

Ovaj nastavnički trio nominovan je za nagradu za najbolje na svetu u svojoj struci "Global Teacher Prize", koji će biti održan u decembru u Dubaiju.

Tamara je jedan od najboljih studenata u Srbiji, ali i najveći baksuz: Simpatično priča o 3 predmeta koja su joj pokvarila perfektnu desetku

SA NJOM FIZIKA NIJE BAUK 

Za katedrom Tatjana Marković Topalović (49) provela je 26 godina, a kada priča o školi i časovima, verovatno ni đače prvače ne deluje spremnije od nje da svakoga dana nešto novo nauči.

Profesorka fizike iz Šapca promenila je tri potpuno različita tipa škole, odakle je učila od svojih đaka i dovijala se smišljajući nove načine kako da ih"pomiri" sa svojim predmetom koji je za mnoge bauk.

- Radila sam u gimnaziji, medicinskoj i umetničkoj školi. Umetnici su upravo ta različitost, u stručnim školama sam upravo naučila da radim na drugi način. Svašta sam radila da ih zainteresujem. Neće biti naučnici, ali da u tom smislu budu pismeni. Pretvorila sam to u didaktičku prednost. Izmislila sam društvo ljubitelja fizike, formirala Park nauke sa instalacijama. Mnogo sam radila na popularizaciji nauke - kaže profesorka Tatjana, vodeći se time da je fizika utkana u sve sfere i da "nije suva formula, već svakodnevni život".

Tatjana Marković Topalović Foto: Privatna arhiva

Ne možete naći ni očigledniji primer od Parka nauke usred Šapca, čiji je profesorka jedan od autora, ali iskustvo generacija koje prođu kroz "njene ruke" je nemerljivo i potpuno nesvakidašnje.

- U 7.30 kada mi se na času pojavi 30 uspavanih klinaca ne mogu da im predajem II Njutnov zakon. Prvo igramo dan i noć pa onda prionemo na posao - otkriva ona. A kako da neko ne zapamti zauvek formulu pomenutog zakona F=ma, kada je njen asocijacija na to "fića, mali auto".

No, zabavu na stranu, kad se radi o naučenom, praćenju plana i programa, to vrlo ozbiljno shvata.

- Važim za striktnog, autoritativnog nastavnika, ali i objektivnog, pravdoljubivog i nepotkupljivog. Nije četvorka smak sveta, pa ni jedinica. Velika stvar je dostojanstveno doći i dobiti je. Javljali su mi se da poprave jedinicu sledećeg časa i dobijali petice. Imala sam takvih slučajeva nebrojeno. Kroz karijeru sam dvadesetak njih oborila na popravnom ispitu jer nisu bili zainteresovani za rad. Profesor mora da zadrži autoritet - ističe ona.

Nastavnici sve stroži: Đaci na mukama zbog popravnog iz likovnog

Na takmičenju sa najboljim nastavnicima svetu u Dubaiju, sigurna je u jedno:

- Naum mi je da predstavim našu zemlju kao lepih, pametnih i obrazovanih mladih ljudi.

"ENTER" DO ZABAVNIH PROJEKATA I "SPEJS" OD ZASTARELIH PROGRAMIRANJA

U Srbiji je veliki broj nastavnika koji žele da utiču na promenu obrazovnog sistema, pa su se novije generacije odmakle od pukih zadataka programiranja na papiru ili iskucavanja na crnom ekranu u čuvenom paskalu. Profesorka informatike u kragujevačkoj gimnaziji Katarina Veljković (43) prva je pokušala da približi učenicima tehnologiju da ih nauči da kreiraju neke korisne stvari.

- Od kada sam počela da radim do danas, drastično se promenio način rada i uslovi. Nekada je to bilo kuckanje komandi koje se vide na programu i koje đacima ništa nisu značile. Danas je to vrlo vizuelno, pored programiranja imamo i robote, programiraju i na telefonima. Na početku je bilo da otkucaju komandu i pritisnu enter i imalo je više veze sa matematikom, a ne sa realnim svetom. Danas isto moraju da kucaju, ali izvršavaju na uređajima robotima. Tačno vide da li radi to što su napisali i imaju mogućnost da uče na greškama - prepričava profesorka Katarina.

Prva rekonstrukcija posle više od 100 godina: Premijerka Brnabić posetila školu u Adi (FOTO)

Zato se danas primenom tehnologija ona i njeni gimanzijalci mogu pohvaliti plodovima svoje kreativnosti: pravili su pametnu košnicu koja ih je predstavljala na evropskom takmičenju učeničkih kompanija u Briselu, koja snima stanje košnice i javlja pčelaru ukoliko je napadne štetočina, zatim senzorne naočare za slepe i slabovide i pametnu baštu koja u zavisnosti od vlage pokreće pumpu, sakuplja kišnicu i sama se navodnjava.

- I godinu dana zaostatka za praćenjem onoga što se dešava u našoj sferi je ogroman zaostatak - napominje ova nastavnica, koja predaje specifičan školski predmet, čiji tempo razvitka i auktuelnosti nije lako ispratiti.

Lekcija može da bude igra Foto: Privatna arhiva

Mada danas znanje informatike najčešće navede na put karijere u IT kompanijama, profesorka Veljković ne razmišlja o tome, već uživa u čarima profesure.

- Volim da radim sa decom, volim da se igram, deca pružaju tu mogućnost. Vrlo lako razumeju ono što radite - objašnjava ona.  S obzirom na to da je jedan deo njen posla održavanje obuka i razmena iskustva sa nastavnicima, šaljivo primećuje: "Zahtevniji su od učenika."

- I ja se stručno usavršavam. Nedavno sam bila u NASA spejs centru u Hantsfilu, gde sam naučila različite načine da predstavim informatiku svojim đacima. Na primer, metod kako da prilaze osnovnim zakonima fizike koje primenjujete na robotima, kretanje. Pravili smo rovera od kartona i balona, kroz taj način razmišljate o drugim, šta bi taj rover mogao da radi. Pravi se, ima mogućnosti da im dam autentične zadatke. Ne samo pravo i desno, nego se daje i celokupna priča.

Zabava u NASA ne samo da se prepričava, već se prensoe iskustva na časove Foto: Privatna arhiva

Informatička pismenost sve je važnija, gotovo da ste bez nje odsečeni od sveta, pa nam je objasnila kako uz tu veliku odgovornost podstiče na rad i one koji zabušavaju.

- Ispričam i priču  da ih zainteresuje za rad. Ali, uglavnom radim sa decom kojima je dovoljno da bace kosku i motivišu se i gde moraju da uključe svoje vijuge. Stavite ih u poziciju da pokažu koliko su bolji od drugih - isprobani je recept.

PRAVA UČIONICA JE... VAN UČIONICE

U šarenoj učionici Dragana Kuveljića (58) učitelja u Osnovnoj školi "Milosav Stiković" u Kolovratu, nadomak Prijepolja nikad nije dosadno. Za dugih 35 godina staža može se reći da je usavršio kako da u ovom veselom okruženju ispuni jedan od najvažnijih zadataka - da deca zavole školu.

- Ambijent jeste važan. U toploj atmosferi deca se osećaju prijatno i ponašaju razumno. Nekada ne treba vršiti toliki pritisak na decu, već na okolinu, deca odrastaju u interakciji sa okruženjem,  s tog  stanovišta bilo bi potrebno menjati okruženje. Mi smo uradili ono što smo mi mogli. Nameštaj je u pastelnim bojama, koje podstiču dobru atmosferu. Deca sede za stolovima kružnog oblika, kako bi podsticala saradnju i timski rad, sa što više međusobne interakcije. U sredini učionice je veliki krug, u njemu elaboriramo svaku temu, okrenuti smo jedan ka drugom, nema prvog i poslednjeg, kao ni prepreka između nas. U krugu je velika vetrenjača to je amblem grupe Mašta. Kad dunu vetrovi promena jedni grade zidove a drugi vetrenjače, mi smo vetrenjače, spremni smo na promene. Ceo ambijent stvara koheziju i zajedništvo i čini nas prisnim i jakim timom - objašnjava Kuveljić.

Roditelji besni: Morali da kupe deci nove udžbenike za peti razred, pa shvatili da se od starih razlikuju samo u jednoj strani

Učitelju i njegovim đacima nižeg razreda učionica, čini se dođe tek kao usputna stanica, a mnogo važnija su van nje.

- Sa decom sam često u Domu kulture, Muzeju u Prijepolju, gradskoj biblioteci, porti Manastira Mileševe, svi lokalni resursi su naša učionica. Trudimo se da učimo tamo gde ćemo da živimo.
U saradnji sa decom iz drugih gradova Srbije, pravimo male letnje skole, naučno istraživačke projekte. Ove godine smo tri dana bili u Novom Sadu i Beogradu, kod drugara iz grupe Zvončići iz Novog Sada, prošle godine su oni dolazili kod nas - priča on.

Kao u mašti Foto: Privatna arhiva

Šta je ono najbitnije što u osmoletki mora da bude naučeno?

- Važno mi je da moja deca nauče da je u životu i školi, mnogo časnije grešiti nego varati, da veruju u vlastite ideje, čak i kada im kažu da su one pogrešne, da ne slede gomilu kada to svi čine, da prodaju svoje znanje ali nikad svoju dušu. Da veruju u sebe - ističe.

Poređenje, rangiranje i ocenjivanje niko ne voli, pa tako ni učitelji. Ocenjuje, kako kaže, ako je to u službi njihovog napredka ili podsticaja za dalji rad.

Foto: Privatna arhiva

- Živimo u tiraniji vremena, stvari se i u obrazovanju menjaju, potrebno je da svi učimo, da škola bude zajednica u kojoj svi uče, inače ostaćemo zatečeni u nekom vremenu koje više ne postoji. Sve što sam naučio trudio sam se da primenim u radu sa svojom decom. Proveo sam više od hiljadu sati kroz neformalno obrazovanje i to me je ojačalo i učvrstilo u idejama i radu - objašnjava nam svoje razloge koje ga već 35 godina motivišu da svaki dan bude sve bolji učitelj.

Ukoliko imate na umu nekog sjajnog nastavnika ili učenika o kom bi "Telegraf.rs" mogao da piše, pošaljite nam je na imejl u potpisu teksta.

(M.Rodić/m.rodic@telegraf.rs)

Tagovi: Dragan Kuveljić, Global teacher Prize, Katarina Veljković, Nastavnik, Tatjana Marković Topalović

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (3)
Poređaj komentare:
 • T
  Tmt-predavala

  Svi ucenici medicinske skole u Sapcu znaju kakva je Tatjana Markovic Topalovic, pojam. Potpisujem da je NAJBOLJI profesor, jer je iz mene uvek izvlacila maksimum, vise mi je dosla kao mentor, tacno je znala sta mi ide, a sta ne. Mogao bih jos da pisem, ali samo zelim da iskazem zahvalnost ovoj zeni za sve casove.

 • R
  Rezultati???

  Sve je to lepo, ali u prvom primeru fizika je sporedan predmet u medicinskoj skoli. Da li je neki učenik upisao fiziku, završio taj fakultet? Gde su profesori sa republickim i medjunarodnim nagradama, sa procentom 80% upisanih na fakultet za predmet koji predaju, matematika-pmf i sl. Ovo je zamazivanje i slikovnica, simpatični igrokaz bez rezultata koje nastava nosi. I ne sme niko da padne na sporednom predmetu sa jednim casom nedeljno. Tako da - prazna priča. Poydrav svim profesorima ciji ucenici iz sveta domnose medalje sa takmicenja.

 • P
  Piksi Beograd

  Bravo za ove divne ljude. Siguran sam da ima jos puno takvih.Posveceni i predani svom poslu.Zato pisite o njima. Zaboravite starlete, pevaljke, zadrugu, parove i njima slicne.

Misterija u Kragujevcu: Komšije tragaju za nestalom ženom na čijem spomeniku piše da je umrla 2046. godine

Nestao čovek u Petrovaradinu: Izašao da prošeta i nije se vratio, porodica moli za pomoć

Međunarodni bokserski spektakl u Arilju: Meč između Stankovića i Jeličića (FOTO)

Da li biste znali odgovor na bar jedno od pitanja na testu za malu maturu: Šta su morula i gastrula, a šta bifurkacija?

Kabadahija iz petog razreda iz Golupca tuče koga stigne: Škola nemoćna da bilo šta učini

Kompletan spisak pravila o ocenjivanju đaka: Nema više od 2 kontrolna nedeljno, a 5 dana pre svake provere nastavnik mora da uradi još nešto

Nevreme stiže u Beograd: Pripremite se za pljuskove i grmljavinu i u ostalim gradovima

Nevreme potuklo Čačak i okolinu: Vanredna situacija u 19 mesnih zajednica, grad načinio štetu voću i usevima

Uspeh policajaca na takmičenju u Mađarskoj: Milan i Mladen među najboljim konjanicima (FOTO)

Vežba Specijalne antiterorističke jedinice za delegaciju Kine: Spektakularan prikaz oslobađanja taoca uz pomoć helikoptera

Deka Nikola je biciklom otišao do apoteke i nestao: Porodica ga danima tražila po Subotici, na kraju ga policija našla mrtvog

Gluvi i nagluvi u Srbiji osećaju se kao stranci u sopstvenoj državi: Ne mogu da komuniciraju, dobijaju loše poslove i teško napreduju

Doktori iz valjevske bolnice kost zahvaćenu tumorom zamenili delom sa potkolenice

Pronađeno prvo dete za koje postoje dokazi da je ukradeno: Dečak rođen u Kruševcu pre 38 godina, proglašen mrtvim, a sad traži roditelje

Najumniji ljudi današnjice okupiće se u četvrtak u Beogradu na WORLD.MINDS konferenciji

U selu kod Negotina niklo groblje na tri sprata: Na prvom su Rimljani, na drugom Stari Sloveni, a na trećem Srbi i Vlasi (VIDEO)

Zbog nevremena koje je zahvatilo Srbiju, ispaljen rekordan broj protivgradnih raketa

Milana je šarka ujela za šaku, do ramena je sve oteklo i poplavelo: Prijatelj ga spasao, bilo je dramatično sve do bolnice

Beli "BMW" jurcao po Novom Sadu u punoj brzini, pa se zakucao u drvo: Besni automobil potpuno uništen, a vozač otišao sa lica mesta

Posle potopa u nedelju, u Srbiji danas pre podne sunčano i toplo, ali uveče ponovo sledi preokret

Nestvarni oblaci nad Banatom, a onda je nebo puklo: Vojvođani ne pamte da je ikada bilo ovako (FOTO)

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za ponedeljak, 20. maj 2019. godine

Jako nevreme širom zemlje, najmanje 15.000 munja i gromova puklo nad Srbijom: Grad tukao po Čačku, Ivanjici i Banatu (FOTO) (VIDEO)

Ako vam je stigla plava koverta, jedan ste od 600 odabranih, a ne odazovete se u ovom roku - platićete papreno ili ćete ići u zatvor

Od plastičnog eksploziva pravi neverovatne 3D karikature: U Kragujevcu otvoren nesvakidašnji muzej u vojnoj ambulanti iz Velikog rata (FOTO)

Popularni violinista Danilo svom snagom šutnuo torbu u lice dečaku prosjaku, pa objavio priznanje i ovu fotografiju (VIDEO)

Pitali su slepe ljude čega se najviše plaše, a Anina priča o dve krađe i nesreći boli (VIDEO)

Tri dela Srbije su večeras na udaru jakih pljuskova i grada: Stiglo upozorenje o nepogodama, a sutra nas čeka sličan scenario

Kako da vratimo našu pametnu decu i šta je smer budućnosti: Profesor ETF-a i bivši rektor o lažnim diplomama, privatnim fakultetima, visokim školarinama i "odlivu mozgova"

Detaljni spisak putarina ovog leta: Od 1. jula naplata na južnom kraku Koridora 10, a kakve su cene na putu ka Grčkoj

Islanđanin došao u Srbiju i postao "levački Šindler", rizikovao je život zbog drugih: Lekar ostavio kobni trik na vratima i tako oterao Nemce iz sela (FOTO)

Nedelja počinje sunčano i toplije, ali sredinom dana vreme će se potpuno pokvariti

Hram Svetog Spiridona na Trgu Ponte Roso centralno je mesto za Srbe u Trstu: Zdanje privlači veliki broj turista

I treba ovako, da se što više ulaže u jug: Hiljade ljudi došlo u Vladičin Han na otvaranje deonice auto-puta Beograd - Preševo (FOTO)

Meštani Žabara moraće da se stisnu: "Nema više slobodnih mesta, molimo građane da umrle sahranjuju na svojim precima ili rođacima"

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za nedelju, 19. maj 2019. godine

Marija (30) je jedina direktorka u Beogradu koja motocikl vozi na štiklama: Transformacija iz seksi bajkerke u poslovnu ženu (VIDEO) (FOTO)

Danas klinci lude za patikama od 20.000, a evo šta je bilo kul u školama '70-ih i '80-ih (FOTO)

Šarka je ujela Milana kod Loznice: Seo je na motocikl do bolnice, a bio bi mrtav da usput slučajno nije sreo prijatelja

Jovan je u 52. godini postao foto-model i mami uzdahe žena na internetu: Bio je ugostitelj, pevač, fudbaler, a trenutno predaje osnovcima (FOTO)

Albanac nudio 50 hiljada evra za imena srpskih vojnika sa lažne fotografije silovanja, pa obrisao ponudu: Njegova nova objava uzburkala je duhove (FOTO)

"A kako ti doživiš orgazam? Hoćeš da te izlečimo?" 10 najglupljih pitanja koje su ljudi postavili LGBT osobama u Srbiji

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima