≫ 

Firme se doslovno otimaju za zidare, ali deca u Srbiji radije biraju fensi smerove

Nema ni pedeset zidara koji se trenutno školuju u Beogradu i Novom Sadu

  • 14

U Subotici se trenutno školuju samo dva zidara, i oni su sada maturanti. U Beogradu ima još po petnaestak učenika na prvoj, drugoj i trećoj godini koji svoj zanat peku u Građevinskoj školi. I to je sve, za celu Srbiju.

Nekada se teškom mukom učio zanat: Samo odabrani su mogli da prođu šegrtsku službu i postanu majstori

- Tržište je nezasito, firme zovu i traže, nema dovoljno dece. Mi smo ove godine upisali svih 15 učenika, a kvotu određuje Ministarstvo prosvete - kaže direktorka Građevinske škole Dragana Radovanović.

Dok subotički đaci praksu imaju uglavnom u školi, dva dana nedeljno, u Beogradu je obavljaju u preduzećima. Ako se dobro pokažu, ne moraju da brigu za zaposlenje. Učenici potpisuju ugovore sa firmama o stipendiji i uslovi zavise od tih ugovora, objašnjava direktorka Radovanović.

- Praksa je obavezna, a ta deca ostaju u firmama, ako se pokažu. To su ozbiljne firme, koje uvek imaju potražnju. Neki učenici odlaze i u inostranstvo - priča direktorka.

U prvoj godini beogradski učenici uče zanat u školi, potom prolaze obuku iz bezbednosti i zaštite na radu, a onda su spremni i da se angažuju u firmama.

Praksa u školskoj radionici, Građevinska škola, Foto: Građevinska škola

Jedina dva zidara u Subotici pohađaju nastavu zajedno sa dekoraterima zidnih površina u kombinovanom odeljenju. Svi predmeti, osim prakse i tehnologije obrazovnog profila su isti. Osim ovih maturanata, u prvoj i drugoj godini više nema zidara.

- Više nismo pokušavali da upisujemo zidare, jednostavno ne ide. Zato uvodimo jedan novi dualni obrazovni profil, operater osnovnih građevinskih radova, to je obrazovni profil koji u sebi sadrži tri zanimanja: zidar, armirač i tesar.  Kompanije su izuzetno zainteresovane za stimulaciju, kredit i stipendije i to će biti pravo dualno obrazovanje - ističe direktor Politehničke škole Iso Planić.

Još jedna stvar ide na ruku opstanku zanata u srednjim školama - pre dve godine ponovo je uveden "prag upisa", koji ne dozvoljava baš svim učenicima da upišu četvorogodišnje škole, čak i ako ima mesta na tim smerovima. I oni koji bi sa lošim uspehom želeli naknadno daupišu četvrtu godinu i prekvalifikuju se sada to ne mogu da učine.

- Do pre dve godine đaci su mogli da završe malu maturu i upišu bilo koju školu. Naknadno je uveden prag upisa. U Severnobačkom okrugu veliki je broj nastavnih jezika i uvek je veći broj slobodnih mesta nego što je đaka. Zanati koji su manje popularni uvek su i manje popunjeni. Možda je lepše reći da ste tehničar za digitalnu grafiku i internet oblikovanje nego zidar, ali stvari se menjaju - kaže direktor Planić.

VIDEO: Filip i Jagoda na ulici zarade i do 140 evra za jedan dan, a nisu prosjaci

(M. Beljan - m.beljan@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiza

    4. septembar 2018 | 07:49

    Evo ovi nasi iz vlade neka upisu svoju decu za zidare pa da daju primer ostalima

  • Ns

    3. septembar 2018 | 22:59

    Za koje zidare, za onog sa kosara sto je pre neki dan sirotana zid poklopio? Sto nije bio prijavljen 8 god?

  • Ja

    4. septembar 2018 | 06:01

    Da vam deca zidaju za 25€ dnevno Neprijavljeni? E pa munem malo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA