• 14

Firme se doslovno otimaju za zidare, ali deca u Srbiji radije biraju fensi smerove

Nema ni pedeset zidara koji se trenutno školuju u Beogradu i Novom Sadu

  • 14

U Subotici se trenutno školuju samo dva zidara, i oni su sada maturanti. U Beogradu ima još po petnaestak učenika na prvoj, drugoj i trećoj godini koji svoj zanat peku u Građevinskoj školi. I to je sve, za celu Srbiju.

Nekada se teškom mukom učio zanat: Samo odabrani su mogli da prođu šegrtsku službu i postanu majstori

- Tržište je nezasito, firme zovu i traže, nema dovoljno dece. Mi smo ove godine upisali svih 15 učenika, a kvotu određuje Ministarstvo prosvete - kaže direktorka Građevinske škole Dragana Radovanović.

Dok subotički đaci praksu imaju uglavnom u školi, dva dana nedeljno, u Beogradu je obavljaju u preduzećima. Ako se dobro pokažu, ne moraju da brigu za zaposlenje. Učenici potpisuju ugovore sa firmama o stipendiji i uslovi zavise od tih ugovora, objašnjava direktorka Radovanović.

- Praksa je obavezna, a ta deca ostaju u firmama, ako se pokažu. To su ozbiljne firme, koje uvek imaju potražnju. Neki učenici odlaze i u inostranstvo - priča direktorka.

U prvoj godini beogradski učenici uče zanat u školi, potom prolaze obuku iz bezbednosti i zaštite na radu, a onda su spremni i da se angažuju u firmama.

Praksa u školskoj radionici, Građevinska škola, Foto: Građevinska škola

Jedina dva zidara u Subotici pohađaju nastavu zajedno sa dekoraterima zidnih površina u kombinovanom odeljenju. Svi predmeti, osim prakse i tehnologije obrazovnog profila su isti. Osim ovih maturanata, u prvoj i drugoj godini više nema zidara.

- Više nismo pokušavali da upisujemo zidare, jednostavno ne ide. Zato uvodimo jedan novi dualni obrazovni profil, operater osnovnih građevinskih radova, to je obrazovni profil koji u sebi sadrži tri zanimanja: zidar, armirač i tesar.  Kompanije su izuzetno zainteresovane za stimulaciju, kredit i stipendije i to će biti pravo dualno obrazovanje - ističe direktor Politehničke škole Iso Planić.

Još jedna stvar ide na ruku opstanku zanata u srednjim školama - pre dve godine ponovo je uveden "prag upisa", koji ne dozvoljava baš svim učenicima da upišu četvorogodišnje škole, čak i ako ima mesta na tim smerovima. I oni koji bi sa lošim uspehom želeli naknadno daupišu četvrtu godinu i prekvalifikuju se sada to ne mogu da učine.

- Do pre dve godine đaci su mogli da završe malu maturu i upišu bilo koju školu. Naknadno je uveden prag upisa. U Severnobačkom okrugu veliki je broj nastavnih jezika i uvek je veći broj slobodnih mesta nego što je đaka. Zanati koji su manje popularni uvek su i manje popunjeni. Možda je lepše reći da ste tehničar za digitalnu grafiku i internet oblikovanje nego zidar, ali stvari se menjaju - kaže direktor Planić.

VIDEO: Filip i Jagoda na ulici zarade i do 140 evra za jedan dan, a nisu prosjaci

(M. Beljan - m.beljan@telegraf.rs)

Komentari

  • Lol

    Normalno da cu izabrati tehnologiju nego ovo.

  • Gidri

    Gradjevine ce pozeljeti zidara, al zidara nigde biti nece...a zna se i zasto...kao i svih drugih zanatlija.

  • Boban

    Ljudi izgleda polako dolaze pameti, koja ce budala da vam rinta za nikakve pare kada u belom svetu za taj isti posao moze bar 4 puta bolje zaraditi..

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima