Pazite se, virusne i crevne infekcije stigle su mnogo ranije nego što se očekivalo: Čekaonice domova zdravlja već su pune

Poslednjih mesec dana pojačane su i respiratorne infekcije

  • 0

Osim groznice Zapadnog Nila i alergije na ambroziju, čekaonice domova zdravlja sve više pune pacijenti koji imaju temperaturu, boli ih grlo, promukli su, malaksali, kašlju, kijaju, ali povraćaju i imaju dijareju. Stomačne tegobe češće su nego što je to bio slučaj u istom periodu prošle godine. Što je zanimljivo, mališani još odolevaju, kažu doktori, ali su ovi problemi "napali" odrasle.

Doktori pretpostavljaju da su u pitanju virusne infekcije ali, kako kažu, mogu da budu i kombinovane - kada se na njih nadovežu i bakterijske.

Ako ste ove nedelje imali alergiju na ambroziju, spremite se za sledeću - biće najgora nedelja u ovoj godini

Od prošle nedelje sve je viša obolelih od "običnih" prehlada i crevnih infekcija, iako su se one očekivale tek za tri, četiri nedelje.

Prim. dr Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte medicine i predsednica Sekcije opšte medicine u Srpskom lekarskom društvu (SLD), potvrđuje da je od prošle nedelje povećan broj pacijenata čiji simptomi liče na prehladu, a "dosta je i onih koji povraćaju i imaju prolive".

- Kolege iz domova zdravlja, takođe, kažu da je slična situacija i kod njih. Obično se takve infekcije javljaju malo kasnije, odnosno tri do četiri nedelje od početka školske godine. Prošle nedelje bilo je dosta pacijenata koji su imali stomačne tegobe. Antibiotici obično ne deluju na te "tekuće" infekcije - rekla je doktorka za Blic.

Foto: Shutterstock

- Ukoliko temepratura, kašalj, malaksalost, promuklost, ali i ostali simptomi traju nekoliko dana, onda bi trebalo da se urade analize krvi - krvna slika, leukocitarna formula kako bi se videlo da li su u pitanju virusi ili se nadovezala neka bakterijska infekcija - objašnjava ona.

Prema njenim rečima, kada su crevne infekcije u pitanju simptomi su tečne stolice, mučnina i povraćanje.

- One jesu uobičajene za ovo doba godine, ali je njihov broj povećan u dodnosu na isti period prošle - navela je.

Sa druge strane, prim. dr Tatjana Radosavljević, pulmolog, kaže da kod nje dolaze pacijenti s respiratornim infekcijama već čitav mesec, što jeste neoubičajeno za ovo doba godine.

Ona razlog za takav "napad" virusa vidi u kolebljivom vremenu i preteranoj upotrebi klima uređaja u stanovima i kolima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA