13

Oštro pismo patrijarha Irineja carigradskom Vartolomeju: Protiv pravila je da svaka nova država traži svoju crkvu

Činjenica je da se Sabor u Carigradu prati u Makedoniji, ali je povampirio i duhove u Crnoj Gori, iako i nije čak ni na dnevnom redu

Poglavar Srpske crkve Irinej uputio je pismo carigradskom patrijarhu Vartolomeju, u kome je ukazivao na opasnost od uvođenja principa davanja autokefalnosti novonastalim državama, odnosno nacijama.

Ovakav princip, kako je na više od deset stranica obrazložio poglavar SPC, direktno može narušiti jedinstvo Pravoslavne crkve. U pismu koje je patrijarh poslao pre početka sabora u Carigradu, navodi se i bojazan primene istog principa na raskolničku makedonsku crkvu. Patrijarh srpski se usprotivio stvaranju uslova da praktično svaka novonastala država može tražiti svoju crkvu, a davanje autokefalnosti na ovaj način je kršenje kanonskih i istorijskih prava Crkve.

Kako bi zapravo izgledao srpski jezik kada bi se turcizmi izbacili iz njega: Čime bi se pokrivali, šta bi jeli i u kojim gradovima bi živeli? (FOTO)

Činjenica je da se Sabor u Carigradu prati u Makedoniji, ali je povampirio i duhove u Crnoj Gori, iako i nije čak ni na dnevnom redu. O tome kako se odluke u Carigradu mogu odraziti na prostore SPC, jerej stavrofor dr Velibor Džomić, koji je stručnjak za crkveno pravo, u izjavi kaže:

- Zagovornici takozvane autokefalije u Crnoj Gori ovih dana revnosno prate aktivnosti carigradske Patrijaršije po pitanju priznavanja autokefalije raskolniku Filaretu (Demisenku) i takozvanoj kijevskoj patrijaršiji. Oni u ovom jednom velikom i važnom unutrašnjem pitanju Crkve smatraju da se i njima treba dodeliti autokefalija od Vaseljenske patrijaršije. To je, naravno, nemoguće - poručuje Džomić i dodaje:

Patrijarh Irinej Foto: Tanjug/Televizija Hram/Đakon Dragan S. Tanasijević

- Kod mnogih u Crkvi postoji bojazan da će se jednostranim odlukama carigradske Patrijaršije o autokefalnosti koja, međutim, neće biti svepravoslavno potvrđena mogu izazvati do sada neviđeni potresi među autokefalnim crkvama u Pravoslavnoj crkvi. Upravo zbog toga zabrinutost je ogromna, a posledice katastrofalne - ističe jerej Džomić.

Period iza nas i pred početak zasedanja Sabora u Carigradu pratile su varnice na relaciji dve velike Patrijaršije. Susret dvojice patrijarha, carigradskog Vartolomeja i moskovskog Kirila, svim posmatračima delovao je "krajnje zategnut". Nezvanično sa sastanka dvojice patrijarha poslednjeg dana avgusta je navođeno da je moskovski Kiril "rigoroznim tonom" rekao da Carigrad obustavi korake ka odobravanju autokefalne crkve u Ukrajini. Na to mu je patrijarh Vartolomej uzvratio "ne pretite..." i navodno dodao "nemam ni novac, ni vojsku, nemam nikakvu silu. A strah imam samo od Boga".

Prema navodima crkvenih grčkih agencija "Vaseljenska Patrijaršija nalazi se u izuzetno teškom položaju i trpi pritiske sa više strana, među kojima su i turske vlasti".

Patrijarh carigradski Vartolomej Foto: Wikipedia/Massimo Finizio

Arhijerejski Sabor carigradske Patrijaršije - Sinaksa trebalo je da se završi pre dva dana, ali je potrajao duže nego što je planirano. Razlog je očigledan - priznati ili ne ukrajinsku crkvu. Osim pitanja - da li će nepriznata crkva u Ukrajini, koju i ne samo Moskovska patrijaršija smatra raskolničkom, ipak dobiti autokefalnost - na zvaničnom dnevnom redu su i tačke koje se direktno tiču i Srpske pravoslavne crkve.

Pred arhijerejima Carigradske patrijaršije je razmatranje takozvane makedonske crkve. Iako pitanje nepriznate makedonske crkve ne prati i politički angažman velikih sila, kao što je slučaj po pitanju crkve u Ukrajini, kada je reč o Pravoslavlju, ovo pitanje nije ništa manje bitno. Nepriznata makedonska crkva na Saboru carigradske Patrijaršije pojavljuje se u dve tačke dnevnog reda - "Istorijsko istraživanje Crkve Ohrida u odnosu na novi identitet" i "Kanonska i eklisiološka obnova Skopske crkve". Ovog puta, kada je reč o nepriznatoj crkvi u Skoplju, na carigradskom Saboru izostao je do sada korišćen termin - raskolnici.

VIDEO: Patrijarh Irinej: To je bio strašan dan naše istorije

(Telegraf.rs/Kurir.rs-Blic)

Tagovi: Patrijarh Irinej, Patrijarh Vartolomej, Srpska pravoslavna crkva

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (13)
Poređaj komentare:
 • I
  Ivan

  Ne mozete se ponasati kao boss kad su druge crkve u pitanju. Srpska crkva treba da prizna aftokefalnost Makedonske pravoslavne crkve i nema tu nikakve price.Sve drugo e samo nepotrebno gubjenje energije i razedinavanje juzne pravoslavce.

 • F
  flamantes

  Ipak kanoni jasno propisuju da se sjedinjavanjem država sjedinjavaju crkve i razjedinjavanjem država da se razjedinjuju crkve. ukoliko se ne pošptuju kanoni, na dobrom ste putu da postanete sekta.

 • 👤

  Дошло је време да се Црква најзад окрене Богу и свом оснивачу Христу. Шуровање са којекаквим "савезима цркава" коштаће нас Благодати.

Medicinska sestra u Pančevu pokušala da zaustavi kradljivca: Odgurnuo je sa stepenica, bolničarka slomila ruku

Profesor iz Kovina je ispred kafića pokušao da spreči nasilje, ali onda su ga niz ulicu pojurili bivši đaci i počeli da ga tuku

Nikolina ima 17 godina, a već je kraljica neba: Dok njeni vršnjaci uživaju u izlascima, prelepa devojka neustrašivo jezdi visinama (FOTO)

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za utorak, 20. novembar 2018. godine

Dušo draga, pevaj anđelima i smej se sa njima: Preminula Dragana Antić (14)

Gledao sam seriju, kada se plafon otvorio, na mene pao šut, a jastuk se zapalio: Milenko je pukom srećom preživeo udar groma (FOTO)

Kikinđani u panici: Ne znaju šta će sa lisicama koje šetaju ulicama usred dana

Na svakom sledećem razgovoru za posao potpisaćete saglasnost da može da vas prati privatni detektiv, pa čak i za vreme bolovanja

Nad Srbijom olujni oblaci: Čekaju se nove padavine, biće snega i leda, a ovi delovi zemlje su najugroženiji (DETALJNA PROGNOZA I MAPE)

Nameštao antenu na krovu, pa pao i slomio nogu: Nišlija skupo platio lepu sliku na televizoru

Napokon priznanje za srpsku pamet: 210 mladih istraživača u Kragujevcu dobija stanove u zakup

Srpskom zastavom kite besna kola, obavijaju gola tela i gaze je: Da li je vreme da se za takve ekstreme uvede prekršajna kazna? (ANKETA)

Dok se Srbija radovala prvom snegu, porodica Jovanović proklinje zimu: Urušio im se krov, hrana i deo imanja su im zatrpani (FOTO)

Penzionerka Biljana zacrtala sebi veliki cilj: Rešila je da izveze 362 strane Miroslavljevog jevanđelja, a za to će joj biti potrebna decenija

Novi skok cene putarine do Nove godine? Ministarka saobraćaja otkriva da li nas čeka novo poskupljenje

Ovakav srpski borbeni avion nikada nismo videli: Kada su 3 prijatelja skovala plan, "orao" je mogao samo da se "preda" i uživa u novom ruhu (FOTO)

Jedna zabrana razočarala je sve novopečene tate u Pirotu: Više neće moći da iznenade svoje supruge i vide bebe na ovaj način (FOTO)

Vozači, oprez: Putevi su mokri i klizavi, zimska oprema obavezna, a noćas nam sledi ono najgore (MAPA)

Sneg padao celu noć, a danas će biti i ledene kiše: Veoma hladno u celoj Srbiji

Ubijenu Teodoru Kaćanski na grobu čuvaju anđeli: Da li je njena smrt opomena devojkama koje srce odvede na pogrešnu stranu? (FOTO)

Milisav Dašić izveden iz autobusa i uhapšen na Jarinju: Ostalim putnicima nisu pravili problem

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za ponedeljak, 19. novembar 2018. godine

Jedna Rada i jedna "lada" druže se već 40 godina: Zajedno završavaju doktorat, a kad prođu ulicom - svi ih zapaze (FOTO)

Jaka mećava već napravila probleme po Srbiji: Pomoravlje najkritičnije, saobraćaj se jedva odvija autoputem, a sneg sve jače pada (FOTO)

Tužna slika bisera Vojvodine: Svako ko ovde stigne, pita se da li je pogrešio. Na vratima oronule zgrade stoji jedno obaveštenje (FOTO)

Pomahnitala zver juri kroz Šabac: Niko ne sme da izađe napolje, zaključali su se jer je ona nezaustavljiva (VIDEO)

Čudne stvari dešavaju se u Đetinji: Reka koja je ponos naroda zabeli se kao mleko, a onda u njoj umire riba (VIDEO)

"Jedan trenutak ubije hiljade osmeha, prolije reke suza, izbriše sve planove": U Srbiji je od početka godine na putevima poginulo 476 ljudi (FOTO)

Kijamet se uskoro obrušava na Srbiju: Naredna tri dana padaće i sneg i kiša, biće poledice, a ni vetar nas neće štedeti

Hteo da je kupi hleb od 37 dinara, ali kada je video račun, iznervirao se i javno prozvao komšiju

Posle prvih belih fotografija ove nedelje, počeli ste da birate gde je lepši sneg - u Beogradu ili u drugim delovima Srbije (FOTO)

U ovom filmu svi imamo svoju ulogu, ali nečija se završi tragično: Danas se sećamo svih žrtava saobraćajnih nesreća (INFOGRAFIKA)

Vranjanka stvara nerealni grad, svet se zaljubio u njen projekat: Osmislila je kuće budućnosti koje bi bukvalno visile sa stena kao grozdovi (FOTO)

U Srbiji sve hladnije, jak vetar ne odustaje, a pao i prvi sneg u Beogradu

Preslatki beogradski prasići skaču od sreće: Dobili su čist i suv dom, pa se od zadovoljstva sudaraju i guraju njuške pod seno (VIDEO)

Sredstva za lečenje dece u inostranstvu biće povećana za 80 odsto

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za nedelju, 18. novembar 2018. godine

Zašli smo u skriveno mesto u centru Novog Sada gde još možete zaviriti u nečiju sobu ili proćaskati na pendžeru (FOTO)

Vladimir se nikad nije ženio, bolestan je i nema šta da jede: Kada se probudio jednog dana, shvatio je da ne zna da li će preživeti zimu (FOTO)

"Živim za dan kada će mi moja Ana reći: Mama!" Imala je 780 grama kada je rođena, ali je veliki borac dok bije tešku bitku

Neviđeni sudar dva vozila Hitne pomoći: Krenuli da spasu povređene u nesreći, pa i sami napravili još jednu (VIDEO)

Najveći krivci za haos su vozači vrste "upalim 4 migavca"? Dok oni "samo završavaju nešto", ne znaju čije živote rizikuju i kolika im kazna preti (VIDEO)