Novi Topalovići haraju grobljima: Biraju šta će da ukradu, pa čupaju najskuplje spomenike. Do sad odneli 40 nadgobnih ploča

Policija nikako ne može da uđe u trag lopovima

  • 2

Da su se samo privremeno primirili lopovi koje u Aranđelovcu već zovu "novi Topalovići", dokazali su ovih dana kada su opljačkali tri nova grobna mesta na Zlatarskom groblju. Ova "ekipa" mesecima sa grobova kradu spomenike, mermerne ploče, mesingane alke, vaze... Policija u Aranđelovcu je nemoćna.

Od početka godine u samom gradu i selima nestalo je četrdesetak nadgrobnih ploča i spomenika sa grobova. Na meti su bila sela Vrbica, Misača, Tuleži, Venčani, Kopljari, Orašac, Bosuta, Jelovik.. Policija nikako da uđe u trag, očigledno dobro organizovanoj grupi lopova, koja skoro godinu dana hara seoskim grobljima.

Čudna radna akcija - na groblju: Meštani sela kod Topole ga uređuju poslednjih 100 godina i ne nameravaju da odustanu (FOTO)

Pre ovog, poslednji slučaj dogodio se u prigradskom naselju Seničani na groblju koje se nalazi na brdu Preseka. Marija Despotović, koja živi u Beogradu rekla je “da je njena rodbina primetila da je grob oskrnavljen”.

- Moja porodica ima kamenorezačku radnju pa su iz tog razloga za dedu podigli vredan spomenik. Lopovi kao da su znali da ukradu ploču od granita, koja vredi oko 400 evra - kaže Marija.

Foto: Mateja Beljan

I Milu Mrseniću iz Orašca su prošle godine sa porodične grobnice odneli mermernu ploču. U JKP "Bukulja" sa grobnog mesta 23, vlasništvo porodice Jagodić, odneto je 18 mesinganih alki.

Slobodanu Petroviću, sa očevog groba lopovi su takođe odneli nadgrobne ploče, pre oko mesec dana, a iste noći odneta je i ploča sa groba njegovog šuraka.

- Priča se po selu da sumnjaju na nekog kamenoresca koji ih je organizovao i kome su prodavali mermer. Ovo nikad nije bilo - u čudu za Kurir priča Petrović.

Prema krivičnom zakonu, za ovo delo zaprećena je kazna od novčane do tri godine zatvora.

Sa druge strane, cene nadgrobnih spomenika sa opsegom u Šumadiji kreću se u zavisnosti od veličine i vrste mermera od 500 do nekoliko hiljada evra.

Pretpostavlja da se iza organizovane krađe po aranđelovačkim selima krije neko od kamenorezaca, koji posle obrade spomenika i mermernih ploča iste prodaje na tržištu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA