129

Duh Kosova, Karađorđa, Miloša i Kajmakčalana ponovo će se probuditi! Vučić poslao snažnu poruku oficirima Vojske Srbije (FOTO) (VIDEO)

Najboljima u rangu uručene su oficirske sablje, najuspešnijim kadetima po vidovima i službama pištolji sa posvetom, a najboljim kadetima Medicinskog fakulteta biće paradni bodeži

U Beogradu se, ispred Doma Narodne skupštine, održava svečanost povodom promocije najmlađih oficira Vojske Srbije, kojoj prisustvuju predstavnici državnog vrha, vojnog rukovodstva, gosti iz zemlje i inostranstva, kao i rodbina, prijatelji i građani.

U prve oficirske činove biće promovisan ukupno 131 kadet i kadetkinja Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA.

U nedelju u 12 sati Vučić drži najvažniji politički govor: Detalji posete predsednika Srbije Kosovu

Na platou ispred Narodne skupštine su premijerka Ana Brnabić, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar za rad Zoran Ðorđević, ministarka pravde Nela Kuburović, načelnik Genaralštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Svečanost je počela predajom raporta predsedniku Srbije i intoniranjem himne "Bože pravde".

Od čuvanja svoje zemlje nema važnijeg zadatka, poručio je predsednik Vučić-FOTO: TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

Posle čitanja ukaza kojim su kadeti proizvedeni u čin potporučnika, ministar Aleksandar Vulin je uručio nagrade najboljim potporučnicima Medicinskog fakulteta VMA, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić najboljim potporučnicima Vojne akademije.

Prema protokolu svečanosti, najboljima u rangu su uručene oficirske sablje, najuspešnijim kadetima po vidovima i službama pištolji sa posvetom, najboljim kadetima Medicinskog fakulteta biće dodeljeni paradni bodeži.

Najbolji kadeti 139. klase Vojne akademije

Prva u rangu: Maša Ilić, opšti uspeh 9,81; studijski program Javne finansije, druga u rangu Katarina Janković, opšti uspeh 9,69; studijski program Menadžment u odbrani, modul Artiljerija i treći u rangu Dejan Malidža, opšti uspeh 9,67; studijski program Javne finansije. Rođen 1995. godine u Kikindi.

Prema protokolu svečanosti, najboljima u rangu su uručene oficirske sablje-Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Najbolji u rangu po vidovima i službama

U vidu Kopnena vojska, Aleksandar Nuždić, opšti uspeh 9,65; studijski program Menadžment u odbrani, modul Artiljerija. Rođen 1995. godine u Novom Sadu. U službama, Dušan Miljković, opšti uspeh 9,60; studijski program Vojnoelektronsko inženjerstvo, modul Informacioni sistemi. Rođen 1995. godine u Leskovcu.

Najbolji na Medicinskom fakultetu VMA

Sanja Milutinović, opšti uspeh 10,00. Rođena 1993. godine u Užicu,  Nevena Nikolić, opšti uspeh 9,98. Rođena 1993. godine u Užicu i Nikola Trifunović, opšti uspeh 9,94. Rođen 1993. godine u Šapcu.

Vučić poslao snažnu poruku kadetima: Od čuvanja svoje zemlje nema važnijeg zadatka

Predsednik Srbije pozdravio je oficire i kadete i poručio da su oni odlučili da služe otadžbini i da svojim znanjem, veštinom i snagom svog morala i rodoljublja štite nezavisnost i slobodu Srbije.

- Od čuvanja svoje zemlje nema važnijeg zadatka. Vi sledite putokaze naših velikana, koji su, kroz burna istorijska vremena sa barjakom slobode, predvodili sprsku vojsku, ne pitajući kolika je snaga neprijatelja, jer su znali da ne može biti veća od njihove ljubavi prema slobodi i srpskoj otadžbini - rekao je Vučić ispred Doma Narodne skupštine.

Vučić je upitao kome su bile posvećene njihove misli kada su črvsto držali štit i visoko uzdizali mač i odgovorio:

- Posvećene su nama, koji danas živimo u slobodnoj, voljenoj i poštovanoj Srbiji, a vi ste dragi kadeti, svojim izborom da budete pripadnici Vojske Srbije i zavetom da budete dostojni i ponosni naslednici časnih predaka, pokazali da su njihovi ideali živi i večni - izjavio je predsednik.

Ministar Aleksandar Vulin je uručio nagrade najboljim potporučnicima Medicinskog fakulteta VMA-Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Vučić je poručio da su danas roditelji, braća i sestre najmlađih oficira veoma ponosni na njih.

- Vojna akademija je tokom 168 godina svog postojanja bila stub i tvrđava nepokolobljive i nesalomive odbrane Srbije. U njoj su školovane brojne generacije oficira - rekao je predsednik.

On je naveo da nema perioda u istoriji vojnih sukoba u kome se nije iskazala superiornost znanja hrabrosti i morala srpskih oficira i vojnika.

- Goloruki i često golobradi srpski vojnici usvojili su maksimum da je slava ono što se mora osvojiti, a čast ono što se ne sme izgubiti, jer kako ćeš pred pretke, a i kakvo bismo nasleđe danas preuzeli - upitao je Vučić.

On je dodao da se danas puna srca sećamo junaštva naših pradedova, mladih vojnika koji nisu stigli da ostvare potomstvo, ali koji su u bitkama na Solunskom frontu pokazali da "rat ne dobija sila oružja i brojnost armije, nego motiv za koji se borite".

Vi sledite putokaze naših velikana, koji su, kroz burna istorijska vremena sa barjakom slobode, predvodili sprsku vojsku, ne pitajući kolika je snaga neprijatelja-Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

- Ovaj narod oduvek se borio samo za slobodu i protiv zavojevača, ne posežući i ne tražeći ništa tuđe. U ostalom Franše Depere, veliki prijatelj našeg naroda koji nas je upoznao u najtežim iskušenjima za naš opstanak, rekao je to su ''seljaci, to su Srbi, tvrdi na muci, trezveni, skromni, to su ljudi slobodni, nesalomivi, gordi na sebe i gospodari svojih njiva - ukazao je predsednik.

Ali, podsetio je, došao je rat.

- I eto kako su se za slobodu zemlje ti seljaci bez napora pretvorili u vojnike, najhrabrije, najistrajnije najbolje od svih. U svakome od vas je, dragi kadeti, i taj seljak i trudbenik i vojnik i mali kaplar koji je sa 1.300 svojih drugova otišao da brani svoju zemlju, i oficir i vojskovođa i sabrat i učenik Putnika, Mišića, Stefanovića i Bojovića.... Zato je čast kadeti biti sa vama danas na ovom mestu - istakao je Vučić.

On je naveo da smo stradali teško i u Drugom svetskom ratu, ovde u Srbiji, a posebno naš narod zapadno od Drine i Dunava.

Goloruki i često golobradi srpski vojnici usvojili su maksimum da je slava ono što se mora osvojiti, a čast ono što se ne sme izgubiti-Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

- Stradali smo teško i u sukobima 1990-ih. Izgubili smo i naše demografske kapacitete i ekonomsku snagu. Oslabljena nam je i zemlja i narod, koji danas očajnički traže dugoročni mir i pravo na budućnost - rekao je Vučić i zaključio da je danas važan dan u životima kadeta i da će ga pamtiti dok su živi.

- Ulaganjem u vas mi ulažemo u mir i spokojstvo svakog čoveka u našoj zemlji, u normalan, bezbedan i prosperitetan život u našoj Srbiji. Razvoj, modernizacija, opremanje i naoružavanje Vojske Srbije spadaju u prioritetne zadatke - poručio im je.

Predsednik Srbije je potvrdio da naši borbeni avioni, "migovi", "galebovi" i "orlovi" danas prvi put poleću zajedno i naglasio da samo uz iskrenu posvećenost svih zemalja u regionu moguće je ostvariti nove odnose i trajni mir kao maksimalnu vrednost", podvukao je predsednik Srbije.

On je dodao da bliska saradnja Srbije sa drugim zemljama pruža priliku oficirima Vojske Srbije da na visokoprofesionalnom nivou odmere svoju snagu, sposobnost i uvežbanost sa kolegama iz drugih zemalja.

Ulaganjem u vas mi ulažemo u mir i spokojstvo svakog čoveka u našoj zemlji, u normalan, bezbedan i prosperitetan život u našoj Srbiji-Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

- Do sada se pokazalo da nimalo ne zaostajemo, ali imamo još mnogo toga da savladamo i naučimo - a bogami i drugi od nas - napomenuo je Vučić i podsetio na angažovanje pripadnika Vojske Srbije u mirovnim misijama, što je  još jedan od doprinosa i pokazatelja naše posvećenosti globalnom miru.

Poručio je da verujem da će kadeti dostojanstveno i sa ponosom i poštovanjem negovati sećanje na slavne pobede srpskog vojnika iz dalje i bliže prošlosti.

- Duh Kosova, Karađorđa, Miloša, Kumanova i Kajmakčalana ponovo će se probuditi, sudbina vam je u vlastitim rukama - naglasio je predsednik Srbije.

On je izrazio uverenje da će najmlađi potporučnici Vojske Srbije sa mnogo volje i entuzijazma "poći putem junaka, koji su im utabali staze slave i herojstva", a da će svoju ličnu hrabrost, stečeno obrazovanje i ljudske vrline koristiti za kvalitetno i odgovorno obavljanje svog životnog poziva i time učiniti da Srbija u miru ostvaruje napredak na svim poljima.

Tokom letačkog spektakla centar grada je osim tri "miga 29", nadletalo i tri "supergaleba", tri "orla" i tri helikoptera "gazela"-FOTO: TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

- Ubeđen sam da ste nestrpljivi da odlučno krenete časnim putem kojim kroz život koračaju srpski ficiri. U to ime ja vam od srca čestitam početni oficirski čin i želim da budete snažna uzdanica nase otadžbine i naših građana. Verujemo u vas, Srbija veruje u vas, živela Vojska Srbije, živela Srbija - poručio je Vučić.

Posle obraćanja predsednika, otpočeo je i defile mladih potporučnika, a tokom letačkog spektakla centar grada je osim tri "miga 29", nadletalo i tri "supergaleba", tri "orla" i tri helikoptera "gazela".

Tradicionalnim bacanjem šapki u vazduh danas je ispred Doma Narodne skupštine završena promocija najmlađih oficira VS-FOTO: TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

Tradicionalnim bacanjem šapki u vazduh danas je ispred Doma Narodne skupštine završena promocija najmlađih oficira Vojske Srbije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Tagovi: Aleksandar Vučić, Aleksandar Vulin, Ministarstvo odbrane, Predsednik Srbije, Skupština Srbije, Vojska Srbije

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (129)
Poređaj komentare:
 • H
  Helena

  Ponos Srbije i divna slika.Svaka čast devojkama sa najboljim ocenama.Bravo!

 • J
  Janko

  Potrebno je da se izvrši pritisak na albansku stranu da bi i oni iskreno i otvoreno pristupili razgovorima.

 • V
  Vuk

  Potporučnici će raditi jako važan i častan posao, braniće svoju zemlju.

Pijani putnik pretukao hrvatskog vozača u Novom Sadu: Tražio je da izađe van stajališta, a pošto šofer nije hteo da stane, prebio ga je do krvi

Nakon snimka delirijuma na sahrani u Somboru oglasila se porodica preminule: Jedna osoba pored kovčega se nije veselila (FOTO) (VIDEO)

Pola sata porodične svađe u jutarnjem programu: Prodao je burmu da bi kupio pištolj da me ubije. Ona je bolesnica, hteo sam da registrujem auto (VIDEO)

Ova dva grada u januaru su bila najzagađenija u Srbiji: Najveći zagađivač se nalazi u našim kućama

Labris osudio govor mržnje na društvenim mrežama i ismevanje rođenja sina partnerke Ane Brnabić: Takvim ponašanjem krše se prava i roditelja i dece

Ovo je najkraći put do Beča: Tek što je otvoren, na granici nema gužve, a ušteda vremena je neprocenjiva

Snimak sa sahrane u Somboru izazvao haos: Lumperaj uz trubače i vence, a vrhunac je kada su se one popele na kovčeg i zaigrale (VIDEO)

Seksi poljoprivrednica Milesa pozvala ljude na besplatno putovanje u Pariz, a oni su krenuli da je napadaju da je iskompleksirana i jadna!

Tanja s temperaturom išla na posao da joj ne bi smanjili platu, pa umrla od gripa: Potresna ispovest njenih prijatelja

Otkrivamo kako gej parovi u Srbiji mogu da imaju bebu i s kojim se problemima susreću

Prva žrtva gripa u Gornjem Milanovcu: Ženi se stanje naglo pogoršalo, posle dve nedelje je preminula od smrtonosnog virusa

Tata mi je vođa, ovaj, navijač Partizana. Dao mi je ime po Draganu ManceTu, a bratu po južnoj tribini: Neverovatna priča o jednoj porodici usred kviza

Loše vesti za studente ovih 5 fakulteta u Beogradu: Ako ne upadnete na budžet, školarina još paprenija

Nađa je htela bezbedno da se reši starog živinog toplomera, ali je shvatila da je to Sizifov posao: Kucala je na milion vrata i vratila se na početak

Lepe vesti u Kragujevcu: Devojčica teška 3 kilograma prva je beba začeta vantelesnom oplodnjom u ovom gradu

Najlepša vest ovog jutra: Mala Teodora, za koju je Marko Nikolić istrčao 1.000 kilometara do Atine, uspešno je operisana

Još jedan sunčan dan u Srbiji: Iskoristite ga jer nam sledi ledeni vikend

Tijana (29) iz Užica umrla od gripa u osmom mesecu trudnoće: Prvo je preminula beba u stomaku, a onda i nesrećna devojka

Najodvratniji tvit koji smo skoro pročitali: "Kad je devojka loša u krevetu, za kaznu isprskam u nju, dam joj dva soma za tableticu, pa se ugoji"

Marko je preživeo udes autobusa smrti i voza u Nišu, a nakon 2 meseca on će čudom ponovo stati na noge. Na jesen planira da trči i maraton (FOTO)

Kosići su izgubili majku, a potom i dom: Kuća u kojoj danas žive nema nameštaj, struju ni vodu (FOTO)

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za četvrtak, 21. februar 2019. godine

Aleksandra ima 18 godina, sprema se za fakultet i kreće u pohod na Stari kontinent: Ova lepotica predstavlja Srbiju na takmičenju za Miss Evrope (FOTO)

Seoska tuča na slavi Svetog Trifuna: Kolačar tvrdi da ga je prebio glavni čovek u selu jer ga nije hvalio pred kamerama?! (FOTO) (VIDEO)

Od povratka smrdibuba jedino je jezivije ovo saznanje: Dok smo spavali, i one su sa nama, ove godine su počele da izlaze ranije

Ja nemam ruke, imam krila: Kako je Dejana Bačko uprkos sumnjama svih oko nje postala "zlatna devojka" (VIDEO) (FOTO)

Zima nam sprema kontraudar: Rano je za proleće, spremite odeću za "jovanjski" mraz

Žena (61) i muškarac (42) u Pančevu preminuli od gripa: Kritično u još jednom gradu, u ostalima virus na izmaku

Od ove opake bolesti za koju nema leka umiru svinje u regionu, ali šta ako se afrička kuga pojavi i u Srbiji?

Napali su ga zbog murala koji je posvetio Šauliću: "Dobar marketinški trik, reklamira se na Šabanovoj smrti" (FOTO) (VIDEO)

Herojski čin direktora Gerontološkog centra iz Jagodine: Uskočio u ledenu Moravu kako bi spasao starca koji je pao sa motocikla

Direktor Kliničkog centra Vojvodine podneo ostavku nekoliko meseci pre penzije: Smenjena i direktorka Dečje bolnice

Zoran je otišao na selo pre 19 godina i sada mladima pomaže - besplatno: Daje im zemlju i nudi da ih nauči kako da proizvode hranu (FOTO)

Za samo sat vremena sudski izvršitelji u Srbiji zarade prosečnu srpsku platu

Dva načina kako će škole da nadoknade propuštene časove nakon produženog raspusta zbog gripa

Lekari su predlagali da se oko male Iskre odstrani zbog teške bolesti: Nakon 3 godine borbe, njen pogled se ne zaboravlja (VIDEO)

Porodilje su razbesnele naknade od 1.000 dinara, a sada će nepravda biti ispravljena za ove tri kategorije žena

Srbi prevarili Ruse: Uz lažne papire preprodavali grčko voće kao srpsko, privedeno 59 osoba

Požar u Smederevu: Gorela kineska robna kuća, vatrogasci 12 sati na terenu (FOTO)

Direktor Železnica podneo ostavku: Ovo je njegovo objašnjenje

Danas pretežno sunčano: Biće malo oblaka, ali ostaće suvo, temperatura do 15 stepeni

Nataši su rekli da joj je sin Mario umro 3 dana nakon rođenja: Posle 25 godina pojavili su se tragovi da je beba oteta. Sada čekaju da se vrati kući (FOTO)

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima