129

Duh Kosova, Karađorđa, Miloša i Kajmakčalana ponovo će se probuditi! Vučić poslao snažnu poruku oficirima Vojske Srbije (FOTO) (VIDEO)

Najboljima u rangu uručene su oficirske sablje, najuspešnijim kadetima po vidovima i službama pištolji sa posvetom, a najboljim kadetima Medicinskog fakulteta biće paradni bodeži

U Beogradu se, ispred Doma Narodne skupštine, održava svečanost povodom promocije najmlađih oficira Vojske Srbije, kojoj prisustvuju predstavnici državnog vrha, vojnog rukovodstva, gosti iz zemlje i inostranstva, kao i rodbina, prijatelji i građani.

U prve oficirske činove biće promovisan ukupno 131 kadet i kadetkinja Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA.

U nedelju u 12 sati Vučić drži najvažniji politički govor: Detalji posete predsednika Srbije Kosovu

Na platou ispred Narodne skupštine su premijerka Ana Brnabić, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar za rad Zoran Ðorđević, ministarka pravde Nela Kuburović, načelnik Genaralštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Svečanost je počela predajom raporta predsedniku Srbije i intoniranjem himne "Bože pravde".

Od čuvanja svoje zemlje nema važnijeg zadatka, poručio je predsednik Vučić-FOTO: TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

Posle čitanja ukaza kojim su kadeti proizvedeni u čin potporučnika, ministar Aleksandar Vulin je uručio nagrade najboljim potporučnicima Medicinskog fakulteta VMA, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić najboljim potporučnicima Vojne akademije.

Prema protokolu svečanosti, najboljima u rangu su uručene oficirske sablje, najuspešnijim kadetima po vidovima i službama pištolji sa posvetom, najboljim kadetima Medicinskog fakulteta biće dodeljeni paradni bodeži.

Najbolji kadeti 139. klase Vojne akademije

Prva u rangu: Maša Ilić, opšti uspeh 9,81; studijski program Javne finansije, druga u rangu Katarina Janković, opšti uspeh 9,69; studijski program Menadžment u odbrani, modul Artiljerija i treći u rangu Dejan Malidža, opšti uspeh 9,67; studijski program Javne finansije. Rođen 1995. godine u Kikindi.

Prema protokolu svečanosti, najboljima u rangu su uručene oficirske sablje-Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Najbolji u rangu po vidovima i službama

U vidu Kopnena vojska, Aleksandar Nuždić, opšti uspeh 9,65; studijski program Menadžment u odbrani, modul Artiljerija. Rođen 1995. godine u Novom Sadu. U službama, Dušan Miljković, opšti uspeh 9,60; studijski program Vojnoelektronsko inženjerstvo, modul Informacioni sistemi. Rođen 1995. godine u Leskovcu.

Najbolji na Medicinskom fakultetu VMA

Sanja Milutinović, opšti uspeh 10,00. Rođena 1993. godine u Užicu,  Nevena Nikolić, opšti uspeh 9,98. Rođena 1993. godine u Užicu i Nikola Trifunović, opšti uspeh 9,94. Rođen 1993. godine u Šapcu.

Vučić poslao snažnu poruku kadetima: Od čuvanja svoje zemlje nema važnijeg zadatka

Predsednik Srbije pozdravio je oficire i kadete i poručio da su oni odlučili da služe otadžbini i da svojim znanjem, veštinom i snagom svog morala i rodoljublja štite nezavisnost i slobodu Srbije.

- Od čuvanja svoje zemlje nema važnijeg zadatka. Vi sledite putokaze naših velikana, koji su, kroz burna istorijska vremena sa barjakom slobode, predvodili sprsku vojsku, ne pitajući kolika je snaga neprijatelja, jer su znali da ne može biti veća od njihove ljubavi prema slobodi i srpskoj otadžbini - rekao je Vučić ispred Doma Narodne skupštine.

Vučić je upitao kome su bile posvećene njihove misli kada su črvsto držali štit i visoko uzdizali mač i odgovorio:

- Posvećene su nama, koji danas živimo u slobodnoj, voljenoj i poštovanoj Srbiji, a vi ste dragi kadeti, svojim izborom da budete pripadnici Vojske Srbije i zavetom da budete dostojni i ponosni naslednici časnih predaka, pokazali da su njihovi ideali živi i večni - izjavio je predsednik.

Ministar Aleksandar Vulin je uručio nagrade najboljim potporučnicima Medicinskog fakulteta VMA-Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Vučić je poručio da su danas roditelji, braća i sestre najmlađih oficira veoma ponosni na njih.

- Vojna akademija je tokom 168 godina svog postojanja bila stub i tvrđava nepokolobljive i nesalomive odbrane Srbije. U njoj su školovane brojne generacije oficira - rekao je predsednik.

On je naveo da nema perioda u istoriji vojnih sukoba u kome se nije iskazala superiornost znanja hrabrosti i morala srpskih oficira i vojnika.

- Goloruki i često golobradi srpski vojnici usvojili su maksimum da je slava ono što se mora osvojiti, a čast ono što se ne sme izgubiti, jer kako ćeš pred pretke, a i kakvo bismo nasleđe danas preuzeli - upitao je Vučić.

On je dodao da se danas puna srca sećamo junaštva naših pradedova, mladih vojnika koji nisu stigli da ostvare potomstvo, ali koji su u bitkama na Solunskom frontu pokazali da "rat ne dobija sila oružja i brojnost armije, nego motiv za koji se borite".

Vi sledite putokaze naših velikana, koji su, kroz burna istorijska vremena sa barjakom slobode, predvodili sprsku vojsku, ne pitajući kolika je snaga neprijatelja-Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

- Ovaj narod oduvek se borio samo za slobodu i protiv zavojevača, ne posežući i ne tražeći ništa tuđe. U ostalom Franše Depere, veliki prijatelj našeg naroda koji nas je upoznao u najtežim iskušenjima za naš opstanak, rekao je to su ''seljaci, to su Srbi, tvrdi na muci, trezveni, skromni, to su ljudi slobodni, nesalomivi, gordi na sebe i gospodari svojih njiva - ukazao je predsednik.

Ali, podsetio je, došao je rat.

- I eto kako su se za slobodu zemlje ti seljaci bez napora pretvorili u vojnike, najhrabrije, najistrajnije najbolje od svih. U svakome od vas je, dragi kadeti, i taj seljak i trudbenik i vojnik i mali kaplar koji je sa 1.300 svojih drugova otišao da brani svoju zemlju, i oficir i vojskovođa i sabrat i učenik Putnika, Mišića, Stefanovića i Bojovića.... Zato je čast kadeti biti sa vama danas na ovom mestu - istakao je Vučić.

On je naveo da smo stradali teško i u Drugom svetskom ratu, ovde u Srbiji, a posebno naš narod zapadno od Drine i Dunava.

Goloruki i često golobradi srpski vojnici usvojili su maksimum da je slava ono što se mora osvojiti, a čast ono što se ne sme izgubiti-Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

- Stradali smo teško i u sukobima 1990-ih. Izgubili smo i naše demografske kapacitete i ekonomsku snagu. Oslabljena nam je i zemlja i narod, koji danas očajnički traže dugoročni mir i pravo na budućnost - rekao je Vučić i zaključio da je danas važan dan u životima kadeta i da će ga pamtiti dok su živi.

- Ulaganjem u vas mi ulažemo u mir i spokojstvo svakog čoveka u našoj zemlji, u normalan, bezbedan i prosperitetan život u našoj Srbiji. Razvoj, modernizacija, opremanje i naoružavanje Vojske Srbije spadaju u prioritetne zadatke - poručio im je.

Predsednik Srbije je potvrdio da naši borbeni avioni, "migovi", "galebovi" i "orlovi" danas prvi put poleću zajedno i naglasio da samo uz iskrenu posvećenost svih zemalja u regionu moguće je ostvariti nove odnose i trajni mir kao maksimalnu vrednost", podvukao je predsednik Srbije.

On je dodao da bliska saradnja Srbije sa drugim zemljama pruža priliku oficirima Vojske Srbije da na visokoprofesionalnom nivou odmere svoju snagu, sposobnost i uvežbanost sa kolegama iz drugih zemalja.

Ulaganjem u vas mi ulažemo u mir i spokojstvo svakog čoveka u našoj zemlji, u normalan, bezbedan i prosperitetan život u našoj Srbiji-Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

- Do sada se pokazalo da nimalo ne zaostajemo, ali imamo još mnogo toga da savladamo i naučimo - a bogami i drugi od nas - napomenuo je Vučić i podsetio na angažovanje pripadnika Vojske Srbije u mirovnim misijama, što je  još jedan od doprinosa i pokazatelja naše posvećenosti globalnom miru.

Poručio je da verujem da će kadeti dostojanstveno i sa ponosom i poštovanjem negovati sećanje na slavne pobede srpskog vojnika iz dalje i bliže prošlosti.

- Duh Kosova, Karađorđa, Miloša, Kumanova i Kajmakčalana ponovo će se probuditi, sudbina vam je u vlastitim rukama - naglasio je predsednik Srbije.

On je izrazio uverenje da će najmlađi potporučnici Vojske Srbije sa mnogo volje i entuzijazma "poći putem junaka, koji su im utabali staze slave i herojstva", a da će svoju ličnu hrabrost, stečeno obrazovanje i ljudske vrline koristiti za kvalitetno i odgovorno obavljanje svog životnog poziva i time učiniti da Srbija u miru ostvaruje napredak na svim poljima.

Tokom letačkog spektakla centar grada je osim tri "miga 29", nadletalo i tri "supergaleba", tri "orla" i tri helikoptera "gazela"-FOTO: TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

- Ubeđen sam da ste nestrpljivi da odlučno krenete časnim putem kojim kroz život koračaju srpski ficiri. U to ime ja vam od srca čestitam početni oficirski čin i želim da budete snažna uzdanica nase otadžbine i naših građana. Verujemo u vas, Srbija veruje u vas, živela Vojska Srbije, živela Srbija - poručio je Vučić.

Posle obraćanja predsednika, otpočeo je i defile mladih potporučnika, a tokom letačkog spektakla centar grada je osim tri "miga 29", nadletalo i tri "supergaleba", tri "orla" i tri helikoptera "gazela".

Tradicionalnim bacanjem šapki u vazduh danas je ispred Doma Narodne skupštine završena promocija najmlađih oficira VS-FOTO: TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

Tradicionalnim bacanjem šapki u vazduh danas je ispred Doma Narodne skupštine završena promocija najmlađih oficira Vojske Srbije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Tagovi: Aleksandar Vučić, Aleksandar Vulin, Ministarstvo odbrane, Predsednik Srbije, Skupština Srbije, Vojska Srbije

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (129)
Poređaj komentare:
 • H
  Helena

  Ponos Srbije i divna slika.Svaka čast devojkama sa najboljim ocenama.Bravo!

 • J
  Janko

  Potrebno je da se izvrši pritisak na albansku stranu da bi i oni iskreno i otvoreno pristupili razgovorima.

 • V
  Vuk

  Potporučnici će raditi jako važan i častan posao, braniće svoju zemlju.

Iživljavanje! Hrvati posle 4 sata pustili srpske autobuse s turistima da pređu granicu: Jutro osvanulo s novim gužvama na Batrovcima

Za Veliki petak 30 stepeni: Spremite se za najtopliji dan u ovoj nedelji, jer već sutra sledi preokret

Hrvatska policija već 4 sata ne pušta više od 20 srpskih autobusa: Ogromna gužva na prelazu Batrovci

Ove stvari na Veliki petak ne smete da radite sve do večernje službe: Danas obeležavamo najtužniji dan u godini

Od početka godine najmanje 7 biciklista je poginulo zbog istih razloga, a samo tri stvari mogu da vam spasu život

Sanju je pre 3 godine iskasapio suprug i ostala je invalid: Živi bez dinara, pomažu joj neznanci i bori se za dvoje dece, svedoke strahote (VIDEO)

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za petak, 26. april 2019. godine

Šaban ipak ne dobija ulicu u rodnom Šapcu: Zbog jedne procedure odustalo se od ove ideje

Ćirilica ili latinica? Autobuska stanica u Kikindi pronašla je genijalno rešenje

Pakleni kolaps je već počeo, ključaju ulice i narod: Vrućina je, sve stoji, a ljudi masovno žure na praznike i derbi (FOTO) (VIDEO)

Dve žene koje su vraćene na Kosovo zaražene malarijom?

Beograd se polako prazni, zakuvava se pakleno popodne na magistralama: Spajači praznika kreću na odmor, na ovim putevima će biti najgore

Radnik iz Kruševca dobio otkaz, pa tužio firmu i posle dve godine ga vratili na posao

Kinezi ponudili da grade nove javne garaže u Novom Sadu, Vučević poručio: Strateški rešavamo važna pitanja i privlačimo investicije

Prinudno iseljavaju porodicu Jovanović zbog duga od 8.000 evra za operaciju? Vlasnik zapretio da će zapaliti sebe i kuću (VIDEO)

Voz ju je udario, odbacio 12 metara, pa ceo prešao preko nje: Živadinka je ustala malo ugruvana, ali živa i zdrava!

Ako budete radili ove stvari u prirodi za 1. maj, skupo ćete platiti

Škola u Paraćinu pretvorila učionicu u prodavnicu: Ovde će učiti budući trgovci

Šef kancelarije SZO u Srbiji: Lekaru koji ne prihvata vakcinu treba oduzeti licencu

Plate zaposlenih u predškolskim ustanovama veće za devet odsto u odnosu na decembar 2018.

Uslovni otpust ne postoji za teška ubistva dece i trudnica, kao i za silovanje deteta: Izmene Krivičnog zakonika u maju, uvodi se doživotni zatvor

Hteli su poslednji put da se oproste s pokojnikom: Kada su podigli poklopac kovčega, samo što se nisu šlognuli

Policija kreće u "brze kontrole" pijanosti vozača i vezivanja pojaseva: U toku praznika uvek ima previše pijanih vozača

Vaskršnja poslanica patrijarha Irineja: Oprostimo jedni drugima i pomirimo se jedni sa drugima (VIDEO)

Danas je Veliki četvrtak: I najvećim grešnicima će sve biti oprošteno ako urade ovo

Danas još toplije: Temperatura do 29 stepeni, a i košava će napokon prestati da duva

Samo mi se zamaglilo pred očima, a onda sam bio mrtav pola sata: Deka (72) iz Aleksinca kog su lekari uspeli da ožive, ispričao čega se seća

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za četvrtak, 25. april 2019. godine

Da li se jaja boje u crno ako ste u žalosti i da li plaštanica ispunjava želje? Na sva pitanja koje vernike zbunjuju postoji samo jedan odgovor

Nesvakidašnja proslava najradosnijeg hrišćanskog praznika: Vaskršnji koncert održaće se 29. aprila u kripti Hrama Svetog Save

Spoj teorije i prakse: Studenti vežbaju engleski u Vojnom muzeju

Đaci iz Prokuplja satima spasavali mladunče sove: "Prvo smo mislili da je povređeno, ali je bilo samo uplašeno" (FOTO) (VIDEO)

Medvedi su ponos Srbije a i vi možete da ih gledate na Tari (VIDEO)

Kada tačno prestaje olujna košava i koje delove Srbije očekuju najjači udari?

"Hemijski voz" kreće sutra po Srbiji da uništava sve pred sobom: Evo za koga to može biti opasno

Direktor škole u Lebanu, koji je zabranio "perverznu" predstavu, podneo ostavku: Uradio sam to zbog đaka koji bojkotuju nastavu

Revolucionarna operacija u "KBC Dragiša Mišović": Lekar iz Velike Britanije uklonio tumore debelog creva bez otvaranja stomaka

U Srbiji živi više od 130.000 samohranih roditelja, a svi oni imaju jedan zajednički problem

Medved Šumadinac ponovo viđen posle 60 godina: Kamere ga snimile dok je jeo kukuruz, a niko ne zna odakle je došao (FOTO)

Jezive gužve na granicama: Teretnjaci na prelazima čekaju i do 14 sati

Svi smo se ježili od izgleda isušenog Zaovinskog jezera, ali najnovija fotografija ukazuje na preokret (FOTO)

Tolstojeva ulica u Novom Sadu dobija novo ruho

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima