≫ 

Mali nasilnik će nositi ranac drugu koga pretuče: Stupio na snagu društveno koristan rad, evo kakve kazne čekaju đake koji krše školska pravila

Ova vrsta rada trajaće od 15 do 45 minuta, a angažovanje učenika uzimaće se u obzir kod zaključivanja ocene iz vladanja

  • 45

Đaci koji se potuku, razbiju školski prozor, neopravdano izostaju sa nastave, ukradu nešto iz učionice ili izmene podatak u dnevniku, od ove školske godine će, uporedo sa izricanjem vaspitne mere, biti kažnjeni i društveno korisnim radom.

Da ovo nije samo prazna priča dokazuje i usvajanje Pravilnika koji će pomoći školama da za svako kršenje pravila nađu pravu vrstu društveno korisnog rada, a spektar je širok.

Nasilnici koji maltretiraju druge đake će ići na društveno-koristan rad: Menja se sistem kažnjavanja u školama

- Društveno-koristan, odnosno humanitarni rad, škola određuje učeniku u skladu sa težinom učinjene lakše i teže povrede obaveza, vodeći računa o psihofizičkoj i zdravstvenoj sposobnosti, uzrastu i dostojanstvu učenika - stoji u Pravilniku.

Đaci koji krše školska pravila ići će na društveno koristan rad Foto: pixabay.com

Društvenim radom mogu da budu kažnjeni i oni koji dolaze u školu neprikladno odeveni, đaci koji narušavaju higijenu školskih i drugih prostorija, oštećuju imovinu drugih učenika i ne poštuju propisana pravila ponašanja u školi.

Tako će nasilniku koji pretuče školskog druga biti naloženo da mu određeno vreme nosi školsku torbu, pomaže tokom nastave, pa čak i oko domaćeg zadatka.

Kazne za one koji unište, oštete, sakriju, iznesu, preprave podataka u evidenciji koju vodi škola biće nešto drugačije. Oni će, recimo, raditi na letopisu škole, moraće da naprave prikaz o značaju važnosti evidencije i javnih isprava, ili sastav o istorijskim događajima u kojima je uništavana značajna dokumentacija.

Đake čekaju kazne koje će najčešće obavljati u školi, Foto-ilustracija: Profimedia/F1 Online

Oni koji polome ili unište deo školske imovine moraće da ga vrate u pređašnje stanje ili da kupe nov. Za one koji u školi koriste alkohol, duvan, drogu, koji unose oružje i petarde ili učestalo čine lakše prekršaje deo društveno korisnog rada biće izrada prezentacije, briga o prostoru, pomoć domaru, učestvovanje u predavanjima koje ostvaruju stručnjaci iz oblasti u kojoj je prekršaj načinjen...

Ova vrsta rada trajaće od 15 do 45 minuta, a angažovanje učenika uzimaće se u obzir kod zaključivanja ocene iz vladanja.

Primeri aktivnosti društveno-korisnog rada: 

- produžetak obaveze redara

- pisanje sastava na temu prekršaja

- osmišljavanje, izrada i uređivanje panoa na određenu temu

- uređivanje učionice, biblioteke, produženog boravka, trpezarije, svečane sale

- pomoć u produženom boravku

- pomoć učenicima kojima je potrebna podrška u učenju

- pomoć dežurnom nastavniku za vreme odmora

- pomoć stručnom saradniku u pripremi radionice

- pomoć u obavljanju administrativnih poslova, kovertiranje, prekucavanje tekstova

- briga o bezbednosti mlađih učenika

- organizovanje posebne humanitarne akcije

- pomoć domaru u radionici, uređenje parka i prostora oko škole, čišćenje snega, lišća, okopavanje cveća, farbanje ograda, klupa, održavanje sportskih terena

- učestvovanje u organizaciji predavanja MUP-a, Crvenog krsta

- pomoć u trpezariji i upoznavanje sa zaštitom na radu

- ostvarivanje predavanja za odeljenjsku zajednicu na temu bezbednosti, nasilja ili druge oblasti u okviru koje je učenik prekršio pravila

- učestvovanje u organizovanju sportskih, muzičkih, kulturnih i drugih aktivnosti

VIDEO Hoće da se biju ali neće da ih boli:

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Momir

    10. septembar 2018 | 11:47

    Dobro se sjecam jednog nasilnika koji je maltretirao djecu po skoli. Ponavljao je treci razred, ucitelj sa prozora ga ugleda kako na odmoru otima uzinu nekom djaku. Silazi u dvoriste, opalio mu je par samara da je nastao eho iako smo bili napolju. Vratio ga je na fabricka podesavanja a svi smo mogli da vidimo jer smo bili na odmoru. Sjecam se ko danas recenice: svaki put kad pomislis da prosipas silu nad slabijem, sasucu 100x vise na tebe! Posle toga se culo samo sustanje kesica smokija. Sutradan je deckic sjedio na klupi miran kao bubica. Naravno nikome od siledzija nije padalo na pamet da sta slicno ikada ponovi. Roditelji da se bune?! Ma kakvi.

  • 21

    10. septembar 2018 | 13:55

    kazna za roditelje nasilnog deteta 100.000 pa da vidis kako ce ih biti sve manje kakav crni koristan rad

  • Lols

    10. septembar 2018 | 12:01

    Tako i treba,ali treba i roditelje kazniti,deca obrazovanje sticu u skoli,a vaspitanje u kuci..e dok je prut bio kod ucitelja-nastavnika,nije bilo potrebe ni za kamerama,ni ovakvim kaznama,znao se red,znalo se ko kosi a ko vodu nosi,danas ,,mi"roditelji za sve smo krivi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA