• 17

Patrijarh Pavle danas bi napunio 104 godine, "hodajući svetac" koji u bezočnije vreme nije duže i spokojnije gledao istini pravo u oči

Iako ga SPC još nije proglasila patrijarha za svetitelja, Srbi ga osećaju, vole i mole patrijarha Pavla kao sveca

 • 17

Na današnji dan, 11. septembra 1914. godine, u selu Kućanci kod Donjeg Miholjca u Slavoniji rođen je Gojko Stojčević, budući patrijarh srpski.

Na tron Srpske pravoslavne crkve stupio je 1990. godine kao 44. vrhovni poglavar u istoriji. Bio je patrijarh srpski do svoje smrti 15. novembra 2009. godine. Prema želji izraženoj u testamentu, sahranjen je u manastiru Rakovica.

Patrijarha Pavla mnogi vernici su još za života nazivali "hodajućim svecem", a njegovi poštovaoci već devet godina željno iščekuju da se donese odluka o njegovoj kanonizaciji, odnosno da se patrijarh proglasi svecem.

Čekalo se 9 godina na ovo: SPC patrijarha Pavla proglašava svecem, molitve nad njegovim grobom isceljuju vernike

Iako SPC još nije proglasila patrijarha za svetitelja, to koliko ga je voleo narod i koliko i danas redovno posećuje njegov grob, govori o tome da Srbi i danas osećaju, vole i mole patrijarha Pavla kao sveca.

Patrijarh srpski Pavle, Foto: Profimedia/Danita Delimont

Matija Bećković, jedan od naših najvećih književnika, sažeo je sentiment naroda o omiljenom patrijarhu u nekoliko rečenica.

- Niko u bučnijem veku nije govorio tiše a da se čuo dalje. Niko nije govorio manje a da je rekao više. Niko u bezočnije vreme nije duže i spokojnije gledao istini pravo u oči. Niko se za svoju slavu nije grabio manje - rekao je Bećković.

Toliko je, pričaju u sveštenim krugovima, bio skroman da ni u manastiru dugo nisu znali da je izabran za episkopa. Nikada nije imao kola ni telefon...”Kome sam potreban, neka mi piše”, govorio je.

Beograđani su patrijarha Pavla susretali na ulici, u tramvaju, autobusu

Sveštenici prepričavaju i da je patrijarh imao lepe, udobne cipele. Te cipele, ustvari, nekada su bile ženske čizme, koje je neko bacio. Od njih je u svojoj radionici patrijarh načinio sebi dobre cipele.

Patrijarh iz mlađih dana, Foto: Privatna arhiva

Priča kaže da ga je obućarskom zanatu naučio neki čovek koji je popravljao cipeleu blizini Patrijaršije, a neki kažu da je zanat "pendžetiranja đona" naučio u manastirima.

Jednog dana je video vozača ispred patrijaršije kako menja gumu i zatražio da mu pozajmi parče od gume koju je čovek nameravao da baci. Od te gume je izrezao kalup i tako zakrpio svoje cipele.

Misli patrijarha Pavla koje nikada nećemo zaboraviti:
- Ljubav je najviša vrlina. Sve što čovek deli sa drugima smanjuje se, osim ljubavi. Što je više dajete, više je imate.
- Ne zaboravimo nikada da je zlo uvek kratkog veka i samo naizgled uspešno i blistavo. Zato na zlu, lukavstvu, prevari ne treba zasnivati ništa, pogotovo ne život.
- Ne branimo se od tuđeg zla zlom u sebi.
- Čuvajmo se od neljudi, ali se još više čuvajmo da mi ne postanemo neljudi.
- Kad se čovek rodi, ceo svet se raduje, a samo on plače. Ali treba da živi tako da kad umre ceo svet plače, a samo on se raduje.
- Jedna čaša vina je mera. Dve čaše vina su mnogo, tri čaše su malo.
- To što osećate izvesne nedostatke, i sa mnom je ista stvar. Uostalom, ko je taj ko ne bi trebalo da je bolji i u intelektualnom pogledu, i u pogledu srca i volje?
- Ne brini, nije Gospod daleko. On je tu sa tobom, zato dočekuj sve mirno, bez žurbe i nervoze, pa ćeš moći sve izdržati sa Njim. To je stvarnost.
- Gledaj da imponuješ ne svojim znanjem i svojom učenošću, nego svojim smirenjem i drugim evanđeoskim vrlinama.
- Obavezni smo i u najtežoj situaciji da postupamo kao ljudi, i nema tog interesa, ni nacionalnog ni pojedinačnog, koji bi nam mogao biti izgovor da budemo neljudi.

VIDEO Za života pokojnog Patrijarha poverenje u Crkvu bilo je najjače. Posle njegove smrti na talasu skandala ljudi su počeli da postavljaju pitanje smisla verovanja. Neki su odgovor pronašli u rodnoverju:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Радосна жена

  Свети Павле српски сети ме се у царству Христовом да се оствари благослов који сте ми дали.

  21
  2

  Podelite komentar

 • Wien

  Svaka rijec suvisna jer ga nijedna opisati ne moze kao ni mjesto gdje je sada...moli Gospoda za nas blazenopocivsi Pavle jer molitva tvoja veliki je zalog lod Gospoda nasega...

  15
  0

  Podelite komentar

 • Mihajlo

  I njega će hrvati početi da svojataju kao njihovog, samo što je rođen u slavoniji

  15
  1

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima