≫ 

"Poslodavcu žena treba da radi, a ne da rađa": Kakva je bila cela poruka predstavnice Ministarstva rada koja je uzburkala javnost? (VIDEO)

Kako se ispostavlja, da biste dobili naknadu za dete, morate da se osigurate da ne zatrudnite pre godina staža

  • 62

"Nijedan poslodavac neće zaposliti takvu ženu - koja se danas zaposlila, a sledećeg dana zatrudnela. Njemu je žena potrebna da radi. Zasnivate radni odnos da biste radili, a ne da sutra odete na bolovanje", rekla je predstavnica Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja gostujući na RTS-u i uzburkala komentare i društvene mreže, a pre svega porodilje i žene koje planiraju da zasnuju porodicu.

Surovo tržište rada neminovno odražava se žestoko i na pitanje podizanja nataliteta u Srbiji, pa je ova puka konstatacija, nažalost, realnog stanja zazvučala zastrašujuće izgovorena na javnom servisu. Naročito zato što stiže nakon intenzivne kampanje protiv bele kuge i to od jednog predstavnika Ministarstva.

Zbog plata oštećenih porodilja rasprava u Vladi Srbije: Da li je podizanje "minimalca" rešenje?

Super je što je iz budžeta izdvojeno četiri puta više novca nego u prošloj godini za populacionu politiku. Takođe, i što je predviđeno da od 1. jula ove godine sve majke koje rode prvo dete dobiju jednokratnu pomoć od 100.000 dinara, za drugo 10.000 dinara mesečno dve godine, za treće dete 12.000 dinara mesečno u toku 10 godina, a za četvrto 18.000 dinara, takođe u toku 10 godina. Ali, osim te jednokratne pomoći mnogim porodiljama ne ostaje praktično ništa u narednih godinu dana.

Iza velikih kampanja i njihovih slogana za podsticanje rađanja stavljen je znak pitanja jer porodiljsko bolovanje ne znači i potpunu bezbrižnost novopečenih roditelja, naročito finansijsku. 

Dakle, po novom Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom, ukoliko ste radili dva meseca i otvorili trudničko bolovanje zbog rizične trudnoće, onda se te dve plate sabiraju i podele sa 18 i tako dobijaju cifre naknada od 900 do 2.000 dinara. Ni za pelene, ako im je to jedini izvor prihoda po novom Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Kapitalističko objašnjenje predstavnice Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Milene Antić koje nikako ne paše uz intenzivne kampanje države za podsticanje nataliteta zato je pokrenulo lavinu komentara i preispitivanja žena koje su tek rodile decu ili planiraju u bliskoj budućnosti.

- Žena koja stvarno radi imaće naknadu, to znači da je provela određeno vreme na radu i zasnovala radni odnos. Nijedan poslodavac neće zapošljavati takvu ženu. Njemu je žena potrebna da radi - rekla je Antić gostujući na RTS-u.

Ono što je najviše iz njene izjave bila je ideja da poslodavci ne žele ni da zapošljavaju žene koje će odmah po zaposlenju, mesec ili dva nakon prvog radnog dana, da zatrudne.

Foto:Printskrin RTS

Delom, konstatovala je tržišnu istinu. Poslodavac svakako da troši svoje resurse i u samom obučavanju radnika i može da namerno izabere da ne zaposli mladu ženu. Međutim, apsolutno sigurno je i da bi država, upravo zbog toga treba dodatno da ga motiviše, naročito u jeku borbe protiv bele kuge. Trebalo bi zaštiti i motivisati poslodavca, što nije besplatno i to zakonodavci treba da shvate, ali čini se da birokrate zaboravljaju najbitnije - da je i krajnji cilj napuniti jasle, pa vrtiće i škole. Obezbediti dostojanstven život porodicama koje se šire. Hladan princip "koliko ti meni, toliko ja tebi" ne shvataju da je pravedan ali ne i ispravan.

- Vi ste u nekom vremenu ulagali, plaćali poreze i doprinose, za ulaganje ovaj sistem uzima koliko ste ulagali u tom nekom vremenskom periodu. Srazmerno vašem ulaganju dobijate i naknadu - bilo je viđenje predstavnice Ministarstva.

Gostujući na RTS, Milena Antić rekla je juče da ne znaju koliko je žena tako oštećeno i "da li su uopšte oštećene" i da je naknada zarade za porodiljsko odsustvo radi nege deteta mera usklađivanja rada i roditeteljstva i namenjena zaposlenoj ženi, koja u periodu kada se porodi koristi odsustvo u skladu sa Zakonom o radu, "dakle ženi koja stvarno radi".

Fondovi koji utiču na kvalitet života majki i beba nisu mesto za uštede Foto-Ilustracija: Profimedia/Alexandre Jacques

- Ovo nije socijalna mera za porodice koje su socijalno ugrožene imate socijalnu pomoć, uveli smo nove kategorije. Mi smo ovaj zakon doneli da mlade ljude u zemlji motivišemo da u ovoj zemlji rađaju i ovde ostanu. Sad smo zaštitili i zaposlenu ženu, kategoriju žena koje rade na osnovu ugovora. Uveli smo direktnu isplatu prava.

Mora da postoji neki kriterijum, ali znači li to ostaviti u bedi žene i njihovu tek rođenu decu jer nisu uspele da dobiju posao za stalno? Kao da bilo ko želi da radi na crno. Da li u Srbiji živimo da radimo i sve tome treba da podredimo i koliko ćemo da štedimo na onom što smo prethodno istakli kao prioritet? Umesto granice minimalnog primanja, novim Zakonom uveden je limit na najviše naknade na tri prosečne plate.

Zato očekujemo da odbrana rešenja Antićeve da "žena koja je bila u radnom odnosu zatim ostala bez posla te nije ostvarila pravo na novčanu naknadu po osnovi nezaposlenosti, autorskom ugovoru ili poljoprivredena osiguranica po prvi put dobijaju naknadu", dobije za nastavak i zaista bolje uslove iza kojih bi zakonska uređenja dobila smisao.

Zasad, problem je što je samo konstatovana istina, ali bez rešenja koje bi zadovoljilo sve, osim najave da će se u budućnosti posmatrati i zatim reagovati.

Video gostovanja na RTS-u predstavnice Ministarstva počinje od 11. minuta:

VIDEO: Mali broj žena traži pomoć od institucija

(Telegraf.rs/ M.Rodić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jelena

    11. septembar 2018 | 22:02

    Deca su dar od Boga i najvece bogatstvo tako da se mora ulagati u posticaj radjana i povecanje nataliteta.

  • Maja

    11. septembar 2018 | 23:34

    Zene treba podsticati i stimulisati na neki nacin da sto vise radjaju u ovo vreme sve vece bele kuge!

  • zvrk

    11. septembar 2018 | 22:57

    U redu možda je ovo mogla drugačije da kaže tačnije znam šta je htela da kaže, ali bezobraznih poslodavaca ima itekako.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA