• 4

Inspektori rade u tri smene: Najviše posla na gradilištima, redovne kontrole smanjile rad na crno

Ove godine, Inspektorat za rad je uveo sistem rotacije inspektora, tako da se inspektori iz jednog okruga, šalju u druge okruge, što je - prema podacima resornog ministarstva - dalo izuzetno dobre rezultate

  • 4

Inspektori rada, već mesecima rade u tri smene. U jeku građevinske sezone, najviše se kontrolišu gradilišta.

- Sve je u redu - kaže sagovornik i dodaje:

- Od prvog dana smo prijavljeni. Kao što vidite nosimo zaštitnu opremu, sve je po propisu, isplata je redovna. Prijavljeni smo, evo otprilike dva meseca kako radimo tu, nema nikakvih problema za sada.

Inspektori zatvorili 44 pumpe zbog nepravilnosti: Ne izdaju račune, zapošljavaju na crno, imaju višak goriva

Sve se redovno izmiruje, kažu - državi porez, doprinosi, sve se to redovno izmiruje, ali posla nema posla. Vikendom inspekcija rada obavlja kontrole u saradnji sa policijom i tada se najviše kontrolišu ugostiteljski objekti.

Redovne kontrole su smanjile rad na crno; Foto: pixabay.com

- Tako da smo, konkretno mi u Pirotu u ovoj godini pronašli 156 lica, koja nemaju zaključene ugovore o radu i nisu prijavljeni na obavezno socijalno osiguranje. Nakon našeg nadzora 146 lica je zasnovalo radni odnos i prijavljeni su na obavezno socijalno osiguranje - objašnjava Aleksandar Popović, šef Inspekcije rada Pirotskog okruga i dodaje:

- Ono što je takođe bitan podatak je da smo mi nakon našeg nadzora podneli 97 prekršajnih prijava.

Do sada je podneto 97 prekršajnih prijava; Foto: pixabay.com

Ove godine, Inspektorat za rad je uveo sistem rotacije inspektora, tako da se inspektori iz jednog okruga, šalju u druge okruge, što je - prema podacima resornog ministarstva - dalo izuzetno dobre rezultate.

Pojačane redovne i vanredne kontrole, nastaviće se i od kraja ove godine, jer je prioritet sprečavanje rada na crno i bolja bezbednost i zaštita na radu.

VIDEO: Nedavno se obrušila zemlja na gradilištu i ubila radnika

(Telegraf.rs/RTS)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Princ

    Da se zaista vrsi kontrola poslodavaca nebih dolazilo ovoliko pogibija i povreda na radnom mestu.pa zar vam je srce toliko otupelo da gledate sta se dogadja.meni tu nesto zestoko smrdi!!!!

  • 3smene

    1 smena od 08-10h 2 smena od 10-12h 3 smena od 12-14h

  • Goran

    A koga kontrolisu u drugoj i trecoj smeni jel se to gradjevina radi nocu

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima