Beograđanke vs Novosađanke: Koliko novca dobijaju porodilje iz gradskih kasa dva najveća grada (TABELA)

Beograđanka koja rodi prvo dete dobija naknadu od 20.000 dinara, a Novosađanka - 35.000

  • 32

Osim roditeljskog dodatka koji isplaćuje država kao podsticajnu meru za rađanje dece, pomoć novopečenim majkama pružaju i lokalne samouprave. A ona varira od grada do grada, jer odluku o njima donose lokalne skupštine u skladu sa opštinskim budžetom.

Srbija nestaje, ove godine imaćemo manje od 7 miliona stanovnika!

Kada su u pitanju dva najveća srpska grada Beograd i Novi Sad, pomoć koju porodilje dobijaju je i te kako značajna, ali kriterijumi za visinu davanja se razlikuju. Tako, Beograđanka koja rodi prvo dete dobija naknadu od 20.000 dinara, a Novosađanka - 35.000.

Novosadska porodilja koja je na svet donela trojke iz gradske kase dobiće čak 150.000 dinara. Ovakva pomoć ne postoji u Beogradu, ali zato beogradske majke, za razliku od novosadskih, dobijaju pomoć za svako rođeno dete u iznosu od 10.000 dinara, dok je za treće dete ta pomoć 40.000. Beograd je mislio i na nezaposlene porodilje, koje dobijaju pomoć od 35.000 dinara, ako su majke prvog deteta 45.000, a ako su trećerotke taj iznos je čak 65.000 dinara.

Ilustracija: Telegraf

Osim toga, iz lokalne kase izdvaju se i novogodišnje nagrade za prve bebe, a u Novom Sadu postoji i nagrada za prvu bebu rođenu na Dan grada.

Novogodišnja novčana pomoć u Novom Sadu u 2018. godini iznosi 50.000 dinara i dobija je svaka majka koja bebu dobije 1. januara. Osim toga, prva novosadska beba u Novoj godini dobija novogodišnji poklon od 200.000,00 dinara. Novčani poklon povodom Dana Grada Novog Sada, koji u 2018. godini iznosi 200.000 dinara dobija majka prve bebe rođene 1. februara.

U Beogradu je za prvorođenog dečaka ove godine bilo predviđeno 300.000 dinara, ali isto toliko novca bilo je predviđeno i za prvorođenu devojčicu. Međutim, 1. januara 2018. godine bilo je čak dva dečaka i dve devojčice koji su bili rođeni u prvom minutu posle ponoći, pa su podelili čekove i dobili po 150.000 dinara.

Međutim, trudnice ne mogu da biraju grad u kojem će da se porode i da dobiju pomoć po želji - lokalna samouprava dodeljuje sredstva samo građanima tog grada.

Foto: Pixabay.com

- Navedena prava može da ostvari majka koja je imala prebivalište ili boravište na teritoriji Grada Novog Sada u momentu rođenja deteta i ako neposredno brine o detetu. U slučaju da je majka iz opravdanih razloga sprečena da neposredno brine o detetu, pravo ostvaruje otac deteta, pod

istim uslovima kao i majka. Zahtev za ostvarivanje prava predviđenih Odlukom o pravima na finansijsku podršku porodici sa decom podnosi se Gradskoj upravi za socijalnu i dečiju zaštitu, putem pisarnice Gradske uprave za opšte poslove, Novi Sad, Trg slobode br. 1 - navode u gradskoj upravi Novog Sada.

U Beogradu su ovi uslovi još striktniji kada je u pitanju pomoć za treće dete.

- Jedini uslov za ostvarivanje ovog prava je da porodilja ima prijavljeno prebivalište na teritoriji grada Beograda, najmanje godinu dana pre rođenja deteta, i da je to treće dete po redosledu rođenja majci - navode u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu.

Zahtev je na teritoriji Beograda moguće podneti još iz bolničkog kreveta.

Foto-Ilustracija: Profimedia/Alexandre Jacques

- Grad Beograd preuzima svu brigu kako bi majkama novorođenčadi omogućio da brzo i jednostavno ostvare sva svoja prava, olakšano je i ubrzano podnošenja zahteva, procedura za ostvarivanje navedenih prava je bez šaltera i bez čekanja u redu. Potpuno besplatno i elektronski, za 15 minuta, dok su još u porodilištu omogućeno je porodiljama da završe administrativne poslove.

Nakon podnošenja zahteva za roditeljski dodatak i novčane naknade, rešenje se dobija u zakonski predviđenom roku od 30 do 60 dana, a obaveštenje o ostvarenom pravu stiže putem SMS. Porodilja u porodilištu popuni zahtev, a rešenje joj stiže na kućnu adresu, a druga opcija je da sa očitanom ličnom kartom podnese zahtev u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu, najbitnije je da nema kašnjenja i da je isplata već narednog meseca - kažu u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu.

Međutim, u beogradskom Sekretarijatu napominju i da novčana pomoć nije jedini vid podrške koja je potrebna mladim majkama.

Foto: Pixabay.com

- Kada govorimo o pomoći trudnicama i porodiljama, veoma je važno obezbediti niz najboljih podsticaja i mera, koji daju rezultate. Nije dovoljan samo ekonomski podsticaj, potrebno je imati na raspolaganju raznovrsne programe za podršku roditeljstvu, kao na primer usklađivanje rada i roditeljstva, briga o onim parovima koji imaju problem steriliteta, više znanja i edukacije mladih u domenu populacione politike i reprodukcionog zdravlja, naročito roditeljima koji se prvi put ostvaruju u ovoj ulozi, zatim podrška onima sa više dece, angažovanje institucija javnog zdravlja, ali i svih drugih ustanova i institucija čije anagažovanje može doprineti povećanju nataliteta. U skladu sa tim sekretarijati koji se bave ovom tematikom sarađuju sa svim gradskim institucijama, kao i sa organizacijama civilnog društva kako bi na najbolji mogući način odgovorili na potrebe trudnica i porodilja - navode oni.

Trudnice imaju prava i na besplatan prevoz

Foto: Telegraf.rs / Mateja Beljan

Pravo na besplatan prevoz u javnom linijskom prevozu u Beogradu, uz posedovanje personalizovane busplus kartice, ostvaruju trudnice u periodu do očekivanog termina porođaja. Uslov za ostvarivanje prava je da lice ima prebivalište na teritoriji grada Beograda. Zahtevi za ostavrivanje ovog prava se podnose na bilo kom prodajnom mestu za izdavanje personalizovanih kartica (u GSP-u, objektima TEMPA, Beograđanci..)

POMOĆ REPUBLIKE ZA SVE GRADOVE I OPŠTINE

Foto: Pexels.com/Oleksandr Pidvalnyi

Roditeljski dodatak ostvaruje majka koja je državljanin Republike Srbije i ima prebivalište u Republici Srbiji, kao i majka koja je strani državljanin i ima status stalno nastanjenog stranca, pod uslovom da je dete rođeno na teritoriji Republike Srbije. Pod određenim uslovima pravo na roditeljski dodatak može da ostvari i otac deteta. Zakonom su, za decu rođenu 1. jula 2018. godine i kasnije, utvrđen sledeći iznos roditeljskog dodatka:

- za prvo dete u visini od 100.000 dinara i isplaćuje se jednokratno

- za drugo dete u visini od 240.000 dinara i isplaćuje se u 24 jednake mesečne rate po

10.000 dinara

- za treće dete u visini od 1.440.000 dinara i isplaćuje se u 120 jednakih mesečnih rata

po 12.000 dinara

- za četvrto dete u visini od 2.160.000 dinara i isplaćuje se u 120 jednakih mesečnih

rata po 18.000 dinara.

(Mateja Beljan - m.beljan@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Niš

    12. septembar 2018 | 20:52

    Koliko dobijaju porodilje iz ostalih gradova?????Muka mi je od Beograda vise... pa nije Srbija Beograd!!! Pozdrav iz jadnog i bednog Nisa

  • Marija

    12. septembar 2018 | 20:00

    Dajte ljudima pristojne plate, a dodaci su kako i samo ime kaže dodaci normalnim i redovnim primanjima. Samo socijalni slucajevi će se razmnožavati računajući na dodatke. Normalan čovek želi platu na koju može da računa.

  • Nije istina

    12. septembar 2018 | 21:02

    Meni nista nije pojednostavljeno ,evo beba cetvrti mesec tek smo prekljuce dobili resenje dq je odobreno i da ce biti isplata u roku od 45 dana ,kakva sledeci mesec ... Imam platu 50 hiljada a supruga ne radi i ne moze da dobije naknadu za nezaposlene porodilje zato sto je meni ''velika plata'' ako je potrosacka 25 hiljada za nas cetvoro u kuci 50 hiljada nije veliki novac dok se plate sve nista ne ostane ja nzm ko bolje zivi ja zivim sve gore i gore a sve vise radim ....najeftinija dohrna kosta 570 dinara a pelene 1000 din koje bre prosek ...ma dajte

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA