Beograđanke vs Novosađanke: Koliko novca dobijaju porodilje iz gradskih kasa dva najveća grada (TABELA)

Beograđanka koja rodi prvo dete dobija naknadu od 20.000 dinara, a Novosađanka - 35.000

Porodilja, Beograd, Novi Sad
Foto: Tanjug/Sava Radovanović, Jaroslav Pap, A. Nalbantjan

Osim roditeljskog dodatka koji isplaćuje država kao podsticajnu meru za rađanje dece, pomoć novopečenim majkama pružaju i lokalne samouprave. A ona varira od grada do grada, jer odluku o njima donose lokalne skupštine u skladu sa opštinskim budžetom.

Srbija nestaje, ove godine imaćemo manje od 7 miliona stanovnika!

Kada su u pitanju dva najveća srpska grada Beograd i Novi Sad, pomoć koju porodilje dobijaju je i te kako značajna, ali kriterijumi za visinu davanja se razlikuju. Tako, Beograđanka koja rodi prvo dete dobija naknadu od 20.000 dinara, a Novosađanka - 35.000.

Novosadska porodilja koja je na svet donela trojke iz gradske kase dobiće čak 150.000 dinara. Ovakva pomoć ne postoji u Beogradu, ali zato beogradske majke, za razliku od novosadskih, dobijaju pomoć za svako rođeno dete u iznosu od 10.000 dinara, dok je za treće dete ta pomoć 40.000. Beograd je mislio i na nezaposlene porodilje, koje dobijaju pomoć od 35.000 dinara, ako su majke prvog deteta 45.000, a ako su trećerotke taj iznos je čak 65.000 dinara.

Ilustracija: Telegraf

Osim toga, iz lokalne kase izdvaju se i novogodišnje nagrade za prve bebe, a u Novom Sadu postoji i nagrada za prvu bebu rođenu na Dan grada.

Novogodišnja novčana pomoć u Novom Sadu u 2018. godini iznosi 50.000 dinara i dobija je svaka majka koja bebu dobije 1. januara. Osim toga, prva novosadska beba u Novoj godini dobija novogodišnji poklon od 200.000,00 dinara. Novčani poklon povodom Dana Grada Novog Sada, koji u 2018. godini iznosi 200.000 dinara dobija majka prve bebe rođene 1. februara.

U Beogradu je za prvorođenog dečaka ove godine bilo predviđeno 300.000 dinara, ali isto toliko novca bilo je predviđeno i za prvorođenu devojčicu. Međutim, 1. januara 2018. godine bilo je čak dva dečaka i dve devojčice koji su bili rođeni u prvom minutu posle ponoći, pa su podelili čekove i dobili po 150.000 dinara.

Međutim, trudnice ne mogu da biraju grad u kojem će da se porode i da dobiju pomoć po želji - lokalna samouprava dodeljuje sredstva samo građanima tog grada.

Foto: Pixabay.com

- Navedena prava može da ostvari majka koja je imala prebivalište ili boravište na teritoriji Grada Novog Sada u momentu rođenja deteta i ako neposredno brine o detetu. U slučaju da je majka iz opravdanih razloga sprečena da neposredno brine o detetu, pravo ostvaruje otac deteta, pod
istim uslovima kao i majka. Zahtev za ostvarivanje prava predviđenih Odlukom o pravima na finansijsku podršku porodici sa decom podnosi se Gradskoj upravi za socijalnu i dečiju zaštitu, putem pisarnice Gradske uprave za opšte poslove, Novi Sad, Trg slobode br. 1 - navode u gradskoj upravi Novog Sada.

U Beogradu su ovi uslovi još striktniji kada je u pitanju pomoć za treće dete.

- Jedini uslov za ostvarivanje ovog prava je da porodilja ima prijavljeno prebivalište na teritoriji grada Beograda, najmanje godinu dana pre rođenja deteta, i da je to treće dete po redosledu rođenja majci - navode u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu.

Zahtev je na teritoriji Beograda moguće podneti još iz bolničkog kreveta.

Foto-Ilustracija: Profimedia/Alexandre Jacques

- Grad Beograd preuzima svu brigu kako bi majkama novorođenčadi omogućio da brzo i jednostavno ostvare sva svoja prava, olakšano je i ubrzano podnošenja zahteva, procedura za ostvarivanje navedenih prava je bez šaltera i bez čekanja u redu. Potpuno besplatno i elektronski, za 15 minuta, dok su još u porodilištu omogućeno je porodiljama da završe administrativne poslove.

Nakon podnošenja zahteva za roditeljski dodatak i novčane naknade, rešenje se dobija u zakonski predviđenom roku od 30 do 60 dana, a obaveštenje o ostvarenom pravu stiže putem SMS. Porodilja u porodilištu popuni zahtev, a rešenje joj stiže na kućnu adresu, a druga opcija je da sa očitanom ličnom kartom podnese zahtev u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu, najbitnije je da nema kašnjenja i da je isplata već narednog meseca - kažu u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu.

Međutim, u beogradskom Sekretarijatu napominju i da novčana pomoć nije jedini vid podrške koja je potrebna mladim majkama.

Foto: Pixabay.com

- Kada govorimo o pomoći trudnicama i porodiljama, veoma je važno obezbediti niz najboljih podsticaja i mera, koji daju rezultate. Nije dovoljan samo ekonomski podsticaj, potrebno je imati na raspolaganju raznovrsne programe za podršku roditeljstvu, kao na primer usklađivanje rada i roditeljstva, briga o onim parovima koji imaju problem steriliteta, više znanja i edukacije mladih u domenu populacione politike i reprodukcionog zdravlja, naročito roditeljima koji se prvi put ostvaruju u ovoj ulozi, zatim podrška onima sa više dece, angažovanje institucija javnog zdravlja, ali i svih drugih ustanova i institucija čije anagažovanje može doprineti povećanju nataliteta. U skladu sa tim sekretarijati koji se bave ovom tematikom sarađuju sa svim gradskim institucijama, kao i sa organizacijama civilnog društva kako bi na najbolji mogući način odgovorili na potrebe trudnica i porodilja - navode oni.

Trudnice imaju prava i na besplatan prevoz

Foto: Telegraf.rs / Mateja Beljan

Pravo na besplatan prevoz u javnom linijskom prevozu u Beogradu, uz posedovanje personalizovane busplus kartice, ostvaruju trudnice u periodu do očekivanog termina porođaja. Uslov za ostvarivanje prava je da lice ima prebivalište na teritoriji grada Beograda. Zahtevi za ostavrivanje ovog prava se podnose na bilo kom prodajnom mestu za izdavanje personalizovanih kartica (u GSP-u, objektima TEMPA, Beograđanci..)

POMOĆ REPUBLIKE ZA SVE GRADOVE I OPŠTINE

Foto: Pexels.com/Oleksandr Pidvalnyi

Roditeljski dodatak ostvaruje majka koja je državljanin Republike Srbije i ima prebivalište u Republici Srbiji, kao i majka koja je strani državljanin i ima status stalno nastanjenog stranca, pod uslovom da je dete rođeno na teritoriji Republike Srbije. Pod određenim uslovima pravo na roditeljski dodatak može da ostvari i otac deteta. Zakonom su, za decu rođenu 1. jula 2018. godine i kasnije, utvrđen sledeći iznos roditeljskog dodatka:

- za prvo dete u visini od 100.000 dinara i isplaćuje se jednokratno
- za drugo dete u visini od 240.000 dinara i isplaćuje se u 24 jednake mesečne rate po
10.000 dinara
- za treće dete u visini od 1.440.000 dinara i isplaćuje se u 120 jednakih mesečnih rata
po 12.000 dinara
- za četvrto dete u visini od 2.160.000 dinara i isplaćuje se u 120 jednakih mesečnih
rata po 18.000 dinara.

(Mateja Beljan - m.beljan@telegraf.rs)

Tagovi: naknada za porodilje, Natalitet, Pomoć porodiljama, Roditeljski dodatak

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (32)
Poređaj komentare:
 • M
  Miki

  Ma super je to,ja u americi mogu samo da sanjam tako nešto. Imam troje i od samog poroda pa nadalje sve plaćam u hiljadama dolara svake godine. I neočekujem nikakvu pomoc po tom pitanju,nisam pravio državi nego sebi. Ali se radi,po 12 sati 6 dana u semici zadnjih 12 godina. Jbga,vi kukate i kad vam plaćaju da vam malo plaćaju. Čudan smo narod,kad smo na svom,među svojima onda smo među najvećim neradnicima naravno ne svi,a kad smo u tuđoj državi među tuđim narodom onda smo među najboljim radnicima i ništa nam nije mrsko. Što je najžalosnije da smo u pola ovoliko radili u svoim državama bile bi bolje za život od većine ovih u koje danas odlazimo.

 • S
  Stevan

  Bolje je da se ta srestva preusmere na manje sredine nego na Prenaseljeni Beograd u komu je tesko i da dete odraste kako treba

 • J
  joakim

  Tu je Zagorac bio pametniji .Bio je kum ko ima osmro dece .Siptari iskoristili i sad drzava ostala kumovima.

Ko ne radi, danas će uživati: Temperatura do 29 stepeni, umeren vetar i nebo bez oblaka

Uručen otkaz medicinskoj sestri iz Zvečanske: Bacala dete kao da je džak

Ljiljana je operisala rak, posle 3 godine u njoj su pronašli žicu: Lekari kažu da ju je progutala

Verica je ostala bez oca, odgajala je dete, poplava joj je uništila dom. Sada želi da završi studije

Deca radila u voćnjaku za nadnicu i izašla u šetnju kad ih je pokosio bahati vozač kod Bogatića

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za subotu, 17. avgust 2019. godine

Vapaj Miroljuba čija je ćerka (7) polno uznemiravana: Dobio je 10 meseci. Srećem ga. Plače mi se

Neobično venčanje u Zaječaru: Bez venčanice i odela, mladenci došli motorima pred matičara (VIDEO)

Svetlana, ljupka devojka i strog policajac sa pištoljem: Sa sestrom je nasledila porodičnu tradiciju

Novak (10) je najmlađi buregdžija u Srbiji, a burek njegove porodice je u trci za Ginisa (VIDEO)

Mladić u požaru fabrike kod Užica zadobio opekotine leđa, ruku, glave. Transport za BG mu je odložen

Bahati vozač iz Bogatića, koji je pokosio 3 dece, pušten na slobodu: Tužilac nije odredio pritvor

Velika vremenska prognoza i važan savet lekara: Posle toplog vikenda, kreću jake vrućine

Povređeni radnik u težim opekotinama: Gorela fabrika kod Užica, čule se eksplozije, kuljao crni dim

Majstori pali sa 10 metara visine dok su popravljali lift u Aranđelovcu. Jedan nije osećao noge

Odmor na Kopaoniku se pretvorio u pakao: Na autističnog dečaka (4) pala lampa, hotel preti tužbom

"Čula su se 3 udarca, pa jauci": Identifikovan vozač koji je pokosio decu kod Bogatića i pobegao

Objavljeni kalendari za narednu školsku godinu: Evo koliko će dana raspusta imati đaci

Čekanje na granicama je do 1 sat, vreme za put idealno, ali jednu stvar vozači ne treba da zaborave

Lep letnji dan pred nama: Temperatura do 29 stepeni, kratka kiša moguća samo na severu

Pauk-osa uslikan na dva mesta u Srbiji: Svojoj žrtvi prvo ubrizga otrov da je potpuno paralizuje

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za petak, 16. avgust 2019. godine

Ognjen se bori sa rakom kostiju: Poslednja terapija je na 13. rođendan, a pola Srbije sprema poklon

Pronašao je mrtvog stršljena na trotoaru u Beogradu i pomislio da je stigao azijski, a ovo je istina

Pretio je čoveku u Prokuplju da će ga ubiti i zapaliti mu kuću, a sada je uhapšen

Crkva u selu pored Sečnja dobila sveštenika iz Indonezije: Zasvirao je gitaru vernicima

Javila nam se žena koja je povredila porodice dece sa autizmom: "Uplašile su me spodobe koje vrište"

Uskoro počinje najukusniji gastronomski karavan na Balkanu

Vozač Dragan se na Fejsbuku hvalio nedeljnom zaradom (675 evra). Neki su mu odmah rekli da je seljak

Stavili su krastavce u ruke na spomenik Staniši Stošiću, a on je ceo život posvetio pesmama o Vranju

Popodne nas čeka haos na auto-putevima zbog 4 razloga: Vozači treba da se čuvaju u ovom delu zemlje

Poljak ispunio obećanje i organizovao traktorijadu: "Gornja Jajina je za mene centar sveta"

"Koja be bomba": Nišlijama javili da je u tržnom centru eksploziv, a oni ostali hladni kao špricer

Mala Mila rodila se u kolima na parkingu ispred Doma zdravlja, prva smena još nije ni počela

Voz naleteo na auto koji se provlačio između spuštenih rampi u Rumi, jedna osoba teže povređena

Žena je pozvala i rekla: "Bomba je u tržnom centru!" Evakuacija u Nišu zbog lažne dojave

Silni milioni su dati da se srede objekti u Pančevu - sve je samo započeto

Ponovo krvavo jutro u Sićevačkoj klisuri, povređeno 5 Turaka: Treća nesreća za 2 dana na istom putu

Ništa od velikog zahlađenja: Danas do 26 stepeni, a pljuskovi se očekuju samo u dva dela zemlje

"Jovanice, nemoj metlom": Detalji svađe na Zvezdari u kojoj je žena prebila muža

Nikola (23) je ulovio neman dugu 2 metra i tešku 64 kg, a jedna činjenica mu je bila pomalo čudna

Probali su i domaću crnogorsku lozu na vrelih 39 stepeni: Karići u poseti prijatelju (VIDEO)

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima