• 42

Haos u Smederevu: Ministar Šarčević smenio direktorku vrtića zbog nasilja nad detetom

Šarčević je razrešio i Upravni odbor te Ustanove zbog nepostupanja u slučaju nasilja vaspitača nad detetom

  • 42

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević razrešio je dužnosti direktorku Predškolske ustanove "Naša radost" u Smederevu.

Šarčević je razrešio i Upravni odbor te Ustanove zbog nepostupanja u slučaju nasilja vaspitača nad detetom. Postavljen je novi vršilac dužnosti direktora i imenovani članovi privremenog Upravnog odbora Ustanove.

Rešenje o razrešenju doneto je nakon inspekcijskog nadzora nad radom Ustanove i utvrđivanja navoda iz dopisa roditelja, koji su se žalili da posle prijavljenog nasilja vaspitača nad njihovim detetom nisu bili zadovoljni postupanjem direktorke i Upravnog odbora, sprovedenim disciplinskim postupkom i utvrđivanjem odgovornosti zaposlene.

Roditelji su ceo slučaj prijavili najpre Zaštitniku građana, a posle i Republičkoj prosvetnoj inspekciji.

Roditelji su se žalili Zaštitniku građana; Foto-ilustracija: Profimedia

Zaštitnik građana je postupajući po toj pritužbi utvrdio da je "predškolska ustanova 'Naša radost' iz Smedereva načinila propuste u radu i povredila prava deteta V. M. na zaštitu od nasilja u ustanovi".

Po sprovedenom postupku, Zaštitnik građana je ustanovi uputio preporuke.

Po prijavi roditelja postupali su prosvetni savetnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, zatim prosvetna inspekcija Gradske uprave Smederevo i na kraju Republički prosvetni inspektori.

Kako navodi portal podunavlje.info, ministar je uveo privremene mere u vrtić u skladu sa svojim ovlašćenjima, zbog utvrđenih propusta u postupanju koji su doveli i do zastarevanja disciplinske odgovornosti zaposlene.

Do prestanka privremenih mera, odnosno izbora direktora, za vršioca dužnosti direktora postavljena je Svetlana Marković, vaspitač.

(Telegraf.rs/Beta)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Asob

    Roditelji,provodite vise vremena sa svojom decom. Pricajte, igrajte sa njima.......

  • kole

    Ne podrzavam nasilje nad decom! Ovi sto pljuju po vaspitacima treba da provedu par dana u vrticu da vide koliko je tezak taj posao.Ko nije radio u vrticu ne zna sta je to. Tacka,kraj!

  • Dale

    Svaka prica ima dve strane.Kao vaspitac po struci nimalo nisam za fizicko kaznjavanje dece.Ali morate shvatiti da i roditelji moraju da se bave svojom decom.Sve se resava ali ako napadate odmah vaspitaca necete resiti problem.Sve moze razgovorom dogovorom i dolazi se do resenja.Ali ako vam vaspitac bude kriv za vase propuste kao roditelj to nije uredu.Svaki vid ovakvog ponasaja treba kazniti to da.Ali shvatite i nas ako malo promenimo nacin kominiciranja sve ce biti bolje.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima