Haos u Smederevu: Ministar Šarčević smenio direktorku vrtića zbog nasilja nad detetom

Šarčević je razrešio i Upravni odbor te Ustanove zbog nepostupanja u slučaju nasilja vaspitača nad detetom

  • 42

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević razrešio je dužnosti direktorku Predškolske ustanove "Naša radost" u Smederevu.

Šarčević je razrešio i Upravni odbor te Ustanove zbog nepostupanja u slučaju nasilja vaspitača nad detetom. Postavljen je novi vršilac dužnosti direktora i imenovani članovi privremenog Upravnog odbora Ustanove.

Rešenje o razrešenju doneto je nakon inspekcijskog nadzora nad radom Ustanove i utvrđivanja navoda iz dopisa roditelja, koji su se žalili da posle prijavljenog nasilja vaspitača nad njihovim detetom nisu bili zadovoljni postupanjem direktorke i Upravnog odbora, sprovedenim disciplinskim postupkom i utvrđivanjem odgovornosti zaposlene.

Roditelji su ceo slučaj prijavili najpre Zaštitniku građana, a posle i Republičkoj prosvetnoj inspekciji.

Roditelji su se žalili Zaštitniku građana; Foto-ilustracija: Profimedia

Zaštitnik građana je postupajući po toj pritužbi utvrdio da je "predškolska ustanova 'Naša radost' iz Smedereva načinila propuste u radu i povredila prava deteta V. M. na zaštitu od nasilja u ustanovi".

Po sprovedenom postupku, Zaštitnik građana je ustanovi uputio preporuke.

Po prijavi roditelja postupali su prosvetni savetnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, zatim prosvetna inspekcija Gradske uprave Smederevo i na kraju Republički prosvetni inspektori.

Kako navodi portal podunavlje.info, ministar je uveo privremene mere u vrtić u skladu sa svojim ovlašćenjima, zbog utvrđenih propusta u postupanju koji su doveli i do zastarevanja disciplinske odgovornosti zaposlene.

Do prestanka privremenih mera, odnosno izbora direktora, za vršioca dužnosti direktora postavljena je Svetlana Marković, vaspitač.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • B.i.

    16. septembar 2018 | 00:36

    Batina je bre iz raja izasla! Doci ce nam glave to sto smo deci dali samo prava,a obaveze nikakve!

  • Miroslava

    16. septembar 2018 | 07:33

    Ja sam vaspitač. Ne podržavam nasilje. Ali, da li ministar ima saznanja šta sve vaspitači u vrtićima doživljavaju od roditelja, A koji su u najčešćem,,, slučaju neobrazovani, dovode decu kojima je qlavna iqra table,tnema šetnje igre napolju, pričanje bajki. A od vaspitača traže da bude mađioničar. A, kad se nešto dogodi sve novine bombasto objavljuju. Oni roditelji koji se bave svojom decom uvek imaju dobru saradnju sa vaspitače, poštuju njegov rad. Dok druga vrsta roditelja, a kojih nažalost ima sve više u stanju su da svoje dete ostave u vrtiću i 24 sata.

  • Gaga

    16. septembar 2018 | 07:05

    Zapitajmo se i to dete kakvo je. Deca su antihristi. Najlakse je okriviti prosvetne radnike i ostaviti bez posla. Roditelji treba malo vise da posvete paznju svojoj deci a manje mobilnim telefonima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA