≫ 

Bande prevaranata haraju srpskim putevima: Nemac preživeo pakao kada mu se u Srbiji pokvario automobil?

Vozač tvrdi da mu je tako nastala šteta od oko 1.000 evra, a da mu je automobil nešto kasnije na drumu ponovo otkazao

  • 6

Kako prenosi nemački list "Velt", najveći evropski auto-moto savez (ADAC) sa preko 20 miliona članova dobio je veliki broj pritužbi svojih članova koji su prolazili kroz Srbiju, ali i išli drumovima kroz Mađarsku, Bugarsku, Hrvatsku, Sloveniju, Slovačku, Litvaniju i Poljsku.

List prenosi ispovest Ugura Unala, koji je sa suprugom i dvoje dece vozio sa zapada Nemačke, gde živi, na odmor u Tursku. Usred Srbije je automobil stao, piše Alo.

Smrt srpskim putevima ide na 4 točka: Objavljeni užasni podaci o kočnicama na automobilima

Unal staje u zaustavnoj traci auto-puta, vrelo je bilo tog 20. avgusta, 35 stepeni bez hlada. Ali, Unal veruje da zna šta mu je činiti. Kao pretplatnik na ADAC-plus ima pravo na pomoć na drumu u inostranstvu i tako poziva hotlajn. To je priča o prevari koju je više nemačkih turista na putu preko Balkana iskusilo ovog leta.

Posebno u Srbiji ADAC ima problema sa bandama prevaranata, koji se izdaju za pomoć na putu i partnere nemačkog auto-moto saveza. U roku od nekoliko dana se desetak prevarenih javilo „Veltu“ i opisalo slično što i Ugur Unal. Ovaj vozač je naveo da je više puta pokušavao da dobije hotlajn, odakle su mu konačno rekli da pomoć stiže. Čekao je četiri sata na tobožnjeg partnera ADAC-a.

Na srpskim putevima haraju prevaranti, Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Preneli su mu da je stradao usisni ventil i da će ga to koštati 380 evra. Pa onda, ipak, 590 evra. I da mu neće sami obezbediti hotel. Unal tvrdi da su mu u hotelu indirektno priznali da šlep-služba, auto-mehaničarska radnja i hotel rade zajedno. Vozač tvrdi da mu je tako nastala šteta od oko 1.000 evra. Automobil je nešto kasnije na drumu ponovo otkazao.

Prema podacima ADAC-a, godišnje u Srbiji stane 3.000 automobila pod zaštitom ovog udruženja, a trećina slučajeva je u avgustu kada su godišnji odmori. Jedan procenat vozača onda podnosi žalbu.

Sličnu priču ima Orhan Dutkun, koji tvrdi da su mu navodni partneri ADAC-a u Srbiji tražili 2.400 evra za popravku, koja bi ga u Nemačkoj koštala najviše 700 evra.

- Ovo nije Evropa, ima da platiš za popravku - navodno mu je rekao jedan auto-mehaničar.

Dutkun je to shvatio kao pretnju. Na kraju je dao 1.400 evra. "Velt" na kraju navodi dve preporuke vozačima - radnike šlep-službe treba uvek da pitaju da im navedu članski broj u ADAC-u. Jer, ako je šlep-služba zbilja partner ADAC-a, onda je iz centrale dobila članski broj vozača kojem treba pomoć. I drugo, zvanični partneri nikada ne traže novac za šlep pokvarenih automobila.

(Telegraf.rs/Alo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sone1989

    17. septembar 2018 | 09:36

    To se zove karma.

  • Chicago

    17. septembar 2018 | 11:16

    Pa i ovde u Americi ti je slicno,pokvari mi se kamion van Chicaga odmah te deru,naplate ti duplo vise nego u svom gradu,to je opste poznato u celomsvetu

  • Drug

    17. septembar 2018 | 12:16

    Plemena s' juga...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA