• 6
 ≫ 

Ljiljana ne može da poseti unuka u Kanadi, zato što je radila u vreme vladavine Miloševića, iako nikada nije imala bilo kakav kontakt sa njim

 ≫ 

Iako Ljiljana kao sudija u penziji nema mrlju u karijeri, to nije sprečilo ambasadu da onemogući njen odlazak

 • 6
Kanada, Srbija, pasoš

Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Da ne mogu svi iz Srbije da dobiju vizu za Kanadu, a naročito ne oni koji su između 1989. do 2000. godine bili zaposleni pri vladi ili imali neke jače funkcije u policiji i sudu, dokaz je Ljiljana Novaković iz Žitkovca kod Aranđelovca, sudija u penziji, koja već deset godina bezuspešno pokušava da ode u ovu zemlju kako bi posetila unuka.

Srbi po kanadsku vizu moraju u Beč!

Naime, pre mesec dana, Ljiljana Novaković i njen suprug Tomislav rešili su da otputuju kod sina u Kanadu koji godinama radi kao patolog veterinarske medicine u toj zemlji i njihov je državljanin. Tamo se oženio i dobio dete, pa su baka i deka rešili da posete unuka.

Ljiljani Novaković je želela da ode u Kanadu kako bi posetila unuka Foto: Privatna arhiva

- Mi smo prvi put pre deset godina pokušali da dobijemo vizu za Kanadu. Tada nam se snaja porodila i htela sam da odem i pomognem joj sa detetom nekoliko nedelja. Ipak kada smo aplicirali za vizu, brzo smo odbijeni jer sam ja bila zaposlena u aleksinačkom sudu u vreme vladavine Slobodana Miloševića, a muž je odbijen, samo zato što je moj muž - ističe Novakovićeva.

U izjavi koju je kanadska ambasada dostavila Ljiljani navodi se sledeće "Vi ste neprihvatljivi za ulazak u Kanadu prema članu 35 (1) (b) IRPA, prema kojem ste bili visoki zvaničnik u službi vlade koja se po mišljenju Ministarstva bavi ili se bavila terorizmom, sistematičnim ili brutalnim povredama ljudskog prava ili genocidom, ratnim zločinom protiv čovečnosti u smuslu stava 6 (3) do (5) Zakona o ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti".

Razlozi zbog kojih je Ljiljana Novaković odbijena kada je aplicirala za vizu Foto: Privatna arhiva

Iako Ljiljana kao sudija u penziji nema mrlju u karijeri, to nije sprečilo ambasadu da onemogući njen odlazak.

- Kažnjena sam jer sam radila u vreme Miloševića za učestvovanje u zločinima za koje ni sam Milošević u Haškom tribunalu nije optužen. Ja sam godinama radila u Aleksincu, to je malo mesto, nikada nisam imala ni jedan veliki slučaj koji ima bilo kakve veze sa vlašću ili slično. Moj fah su bile sitne krađe, incidenti, ništa veliko. Nije mi jasno kakve ja onda veze imam sa vladavinom Miloševića, da li to znači da ni jedan sudija od 1989. do 2000. ne može da otputuje za Kanadu? I šta je sa drugim službenicima iz tog perioda, da li oni danas mogu u Kanadu? - pita se Ljiljana.

Tomislav Novaković Foto: Privatna arhiva

Upravo ova pitanja, koja je postavila gospođa Novaković, postavili smo i mi kanadskoj ambasadi. Iako postoje dva odeljenja srpske ambasade, jedna se nalazi u Srbiji, a druga, u kojoj se aplicira za vize, nalazi se u Beču, ni od jedne nismo dobili konkretne odgovore.

Iz odeljenja u Srbiji odgovorili su nam da oni ne mogu da nam daju odgovor već da to može isključivo kanadska ambasada.

Obrazloženje zbog kojih Tomislav nije dobio vizu za Kanadu Foto: Privatna arhiva

"Ambasada Kanade u Beogradu nije u mogućnosti da Vam pomogne. Odeljenje viza je zatvoreno i ambasada nema prstup ovim dosijeima. Cela procedura, kao i donošenje odluka vrši se u Odeljenju viza u Beču. Takođe, želimo da znate, da informacije o statusu nekog predmeta ili donetim odlukama nije moguće davati trećim licima, osim u slučaju datog ovlašćenja", naveli su u mejlu.

Pitanja smo prosledili i Odeljenju viza u Beču, ne vezujući se za pojedinačan slučaj, već smo ih upitali uopšteno, šta se dešava sa zvaničnicima iz Miloševićevog vremena, da li oni mogu dobiti vizu za Kanadu. Odogovore smo čekali mesec dana. Prvo su nam rekli da će nam zbog odmora odgovoriti tek posle 1. septembra. Nakon toga u septembru su nam obećali da će mejl biti prosleđen odeljenju koje se bavi ovim pitanjima, i od tada nismo dobili nikakav odgovor.

VIDEO: Sirenama na Hrvatsku ambasadu! Vozači svirali ispred predstavništva Hrvatske u Beogradi

(M.Antonijević/ m.antonijevic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Nikolas

  18. septembar 2018 | 08:54

  NETREBA SE CUDITI JER JE KANADSKI REZIM RUSOFOBICAN I SRBOFOBICAN I ZATO NEKA SIN SA SNAJOM I UNUKOM DODJE U SRBIJU KOJA SVAKOG PRIMA OTVORENOG SRCA!!

  67
  8

  Podelite komentar

 • stanko

  18. septembar 2018 | 09:19

  Kanada je član zlikovačkog NATO pakta i oni su besomučno bombardovali Aleksinac i ubijali civile. Sada im smeta sudija za sitne krađe i prekršaje. Možda im je žao što je nisu ubili 1999. godine.

  62
  5

  Podelite komentar

 • Andreja

  18. septembar 2018 | 08:53

  Plasim se da ako i dalje nastave da traze vizu ne budu optuzeni za ratne zlocine i izruceni Haskom sudu Tuga

  53
  5

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA