• 15

"Zapošljavali" trudnice kako bi im uzimali naknadu za porodiljsko odsustvo: Više od 100 agencija varalo i državu i mlade mame

Trenutno je u Srbiji 45.000 majki na porodiljskom odsustvu

  • 15

U Srbiji posluje više od 100 agencija koje su čitav biznis zasnovale na lažnom zapošljavanju trudnica kojima samo "na papiru" daju velike plate da bi nakon porođaja uzimali veći deo njihove porodiljske naknade, varajući tako i mlade mame i državu.

Iako ih i sada ima stotinak, velike su šanse da će ih biti sve manje i manje, jer im nov način obračuna naknade za vreme porodiljskog odsustva, za koji se gleda poslednjih 18 meseci, ne ide na ruku.

Srpkinje se žale zbog porodiljskog bolovanja, a evo kolika je naknada u Americi, Nemačkoj i Holandiji

Dok je rok za obračun bio 12 meseci prevara je dugo funkcionisala bez greške, a ove agencije vrebale su trudnice i u porodilištima. 

- Agencija ponudi nezaposlenoj ženi koja je u trećem mesecu trudnoće da je prijavi kao zaposlenu, ali joj u isto vreme daje i da potpiše blanko otkaz. Šest meseci joj isplaćuju platu u visini od 500.000 dinara, da bi joj, kada ode na porodiljsko od države sledovalo 250.000 dinara - objašnjava izvor Telegrafa dobro upućen u ovu vrstu prevare.

Kada ženi legne novac na račun, ona ga podiže i 200.000 dinara vraća agenciji, a 50.000 ostavlja sebi. Posle porodiljskog se aktivira blanko ostavka, ali tu nije kraj prevarama, jer se trudnica prijavljuje i na Nacionalnu službu za zapošljavanje i još jedan period dobija naknau i od njih.

Pretpostavlja se da u Srbiji na ovaj način vara državu 100 agencija koje su registrovane kao DOO, kao agencije za knjigovodstvene usluge, agencije za pomoć u kući, agencije za zapošljavanje...

Agencije varaju i trudnice i državu, Foto: Profimedia

Kako saznajemo, uvidom u poslovanje nekih od njih može da se vidi da zapošljavaju isključivo trudnice, a neke od njih država je odvela i na sud, jer je samo u ovim ekstremnim slučajevima, gde se određuje plata od pola miliona evra, oštećena za oko 124 miliona dinara.

- Najviše ovakvih agencija registrovano je u Beogradu. Bio je slučaj da je osnivač firme u inostranstvu i sebi uplaćuje minimalne doprinose, zaposenih nema, a trudnu ženu postavio je za direktora i odredio joj platu od 500.000 dinara. Posle šest meseci ona odlazi na bolovanje i uzima novac iz državnog budžeta - kaže izvor Telegrafa.

Kao primer navode jedan još luđi slučaj. Muškarac ima firmu sa desetak zaposlenih, među kojima je i njegova žena. Svi imaju platu 25.000 dinara, a onda on zatrudni, on otpušta (bar na papiru) sve radnike i njoj isplaćuje milion dinara na ime zarade.

To traje sve do prestanka porodiljskog odsustva kada je vraća na posao i na staru platu, a zapošljava "ponovo" i ostatak radnika.

- Kada su ga na sudu pitali zašto je povećao ženi platu rekao je da je u to vreme doonela klijenata i poslova koliko i svi zajedno i hteo je da je nagradi. Sudija ga je pitao zbog čega joj je onda vratio platu na minimalac, a on je objasnio kako je ženu udario materinski instinkt i sad više ništa ne radi, samo misli na bebu - pričaju dobro upućeni za Telegraf.

Trenutno je u Srbiji 45.000 majki na porodiljskom odsustvu, a ovakvih prevara biće sve manje jer se računica prevarantima više ne isplati. Na žalost, sve su šanse da ni ovim agencijama država neće moći da doaka, jer su ovu prevaru izvele po zakonu, koliko god to zvučalo paradoksalno.

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola Petrovic

    Podigli su prosek na 18 meseci i spustili maksimalni iznos za porodiljsko. Kako je moguce da neko 18 meseci "drzi" zaposlenu zenu na visokoj plati da bi "pokrao" državu?! Sa druge strane državi je lepo dok uspešna žena plaća maksimalne doprinose jer se iz toga isplaćuju penzije i plate državnih službenika, a zato kada takva žena zamislite pozeli da bude majka onda nije bitno koliko je dala džavi jer je neko odlučio da to bude max 3 prosecne zarade. U Sloveniji je limit za porodiljsko max 2 prosečne plate - ali tamo je prosečna plata 1700 EUR, a ovde 350 EUR!

  • Poznavalac materije

    Ovo sve iz ovog teksta nije istina jer je odavno izmena zakona ovo onemogućila! Pre sadašnjih 18 meseci, dugo se uzimalo prethodnih 12 a ne 6 meseci za obračun trudničkog i porodiljskog bolovanja, + prosek zarade na nivou firme gde trudnica radi!!

  • Mika

    Kako on zatrudni?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima