Pravoslavni vernici danas slave sveca koji je svoju krv dao za život sina

Ubica dece, car Irod, pokušao je da ubije Jovana Preteču kada mu je bilo 1,5 godina, pošto ga je majka Jelisaveta sakrila, ubijen je njegov otac, sveti prorok Zaharije

  • 2

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog proroka Zaharija i pravednu Jelisavetu koji su kao stariji bračni par dobili sina Jovana Preteču, zarad čijeg života je njegov otac ubijen.

Zaharije je bio načalnik sveštenika iz roda Avijeva, koji su služili u hramu u Jerusalimu. Žena mu je bila Jelisaveta. Za vreme cara Iroda, ubice dece, služio je Zaharije jednoga dana službu u hramu. U oltaru mu se javi anđeo Božji, od koga se uplašio. Anđeo mu reče:

ŠTA ZNAČI REČ CRKVA I KAKO JE NASTALA: Ovo je nešto što bi svako trebalo da pročita (FOTO)

Ne boj se, Zaharije. Žena Jelisaveta će ti roditi sina, prema molitvama našim.

Pošto su Zaharije i Jelisaveta bili stari, posumnjao je u reči nebeskog vesnika, međutim, anđeo mu reče:

Ja sam Gavril što stojim pred Bogom, a zatim onemi Zaharija koji nije progovori sve dok mu se sin nije rodio, i dok mu na daščici nije napisao:

- Jovan mu je ime.

Tada je Zaharije progovorio i krenuo da veliča Boga.

Danas se obeležava Sveti prorok Zaharije, Foto: Marko Jovanović

Kasnije, kada se rodio Gospod Isus, Irod poče da ubija Vitlejemsku decu, pa je poslao ljude da nađu i Zaharijevog sina. Kada je videla vojnike, Jelisaveta je uzela Jovana, kome je tad bilo 1,5 godina, i pobegla sa njim od kuće. Pošto su je vojnici gonili, povika:

- Goro Božja, primi mater s detetom!

Tada se otvorila stena i sakrila majku i dete. Irod, razjaren što Jovan nije pogubljen, naredio je ljudima da ubiju Zahariju pred oltarom. Krv Zaharijina prosu se po mermeru i stvrdnu kao kamen.

ZNATE LI ŠTA JE UOPŠTE KATOLIČKA CRKVA? Većina tako zove Latinsku crkvu, ne znajući da je Katolička ustvari... (FOTO)

Pećina u kojoj se Jelisaveta sakrila sa Jovanom se otvori, poteče voda, i izraste palma. Međutim, 40 dana posle Zaharijeve smrti umre i blažena Jelisaveta.

Jovan je ostao u pustinji, hranjen angelom i čuvan Božjim Promislom do onoga dana kada trebaše da se javi na Jordan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Мајка

    18. septembar 2018 | 08:24

    Јесте, данас славимо родитеље свето Јована крститеља. Од часних родитеља буду часна и деца. Угледајмо се на лепе примере. Исправимо живот свој да би нашој деци било боље и да не носе терет наших грехова. Дајмо им леп пример

  • Dana

    18. septembar 2018 | 08:10

    Slava mu i milost

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA