• 2

Drugi strani jezik sada je izborni predmet, a evo kako će se ocenjivati: Nastavnici zbunjeni, đaci još više zbog novine u školstvu

Obaveštenje Ministarstva prosvete koje je stiglo u škole izazvalo nedoumice

 • 2

Ocenjivanje drugog stranog jezika u petom razredu i dalje je "pod lupom". Iako je izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja u oktobru prošle godine on svrstan u izborne predmete, zajedno sa građanskim vaspitanjem i verskom nastavom, koji se ocenjuju opisno, nadležni su najavili izmenu tog člana do kraja godine.

U međuvremenu, dok Skupština Srbije ne da "zeleno svetlo", školama je stiglo obaveštenje iz Ministarstva prosvete koje je unelo dodatne nedoumice, pišu Večernje novosti. 

Malo je reći da je iznenađujuće, ali naučnici tvrde da muškarce najviše privlače "jezičare"

Naime, kako stoji u dopisu, nastavnicima se sugeriše da vode dvostruku evidenciju i decu ocenjuju dvojako - i brojčano i opisno.

- Na taj način biće spremni za očekivanu promenu načina ocenjivanja, jer jedinstvo opisne i brojčane ocene obezbeđuje razvoj formativnog ocenjivanja u punom smislu - navodi se u obaveštenju.

Učenje stranog jezika, Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Nastavnici s kojima smo razgovarali nezadovoljni su što je drugi strani jezik postao izborni predmet i kažu da postoje mnogobrojna pitanja na koja nemaju odgovor - da li ocene treba da budu iste kao i za prvake, koje se ocene unose u dnevnik, opisne ili brojčane, kako razgraničiti skalu u opisnim ocenama koje su "dobar" i "zadovoljava". Za 20. septembar na Filološkom fakultetu zakazana je tribina o ovoj temi.

Ljiljana Đurić, predsednica Društva za strane jezike i književnost Srbije kaže da je status drugog stranog jezika ugrožen uprkos obaveznosti.

- Broj časova koji đaci imaju iz ovog predmeta je vrlo skroman. Ni po čemu drugi strani jezik ne može biti "izborni program", već je po svojim atributima nastavni predmet koji, opet, može imati status obaveznog ili izbornog - kaže ona.

Znanje iz stranog jezika biće ocenjivano opisno i brojčano, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Đurićeva ističe da je nejasno zašto se promena ocenjivanja odnosi samo na drugi strani jezik, a ne i na prvi. Ona naglašava da opisne ocene nemaju dodirnih tačaka sa nivoima znanja jezika, koji su usaglašeni na evropskom nivou - od najnižeg A1 do najvišeg C2.

- Dok se ne promeni zakon, nastavnici će, u elektronskom dnevniku, ocenjivati decu brojčano i formativno - kaže Miomir Dragaš, direktor OŠ "Ivan Goran Kovačić" u Beogradu.

- Pošto u elektronskom dnevniku postoji opcija gde nastavnik može detaljno opisati napredovanje učenika, da zna šta je dobro savladalo a šta lošije, može da navede i njegov nivo znanja iz drugog stranog jezika. Tako je mnogo lakše formirati brojčanu ocenu, koja će biti uneta u dnevnik ako se izmeni član zakona.

Prema rečima Joleta Bulatovića, direktora OŠ "Drinka Pavlović", ocenjivanje drugog stranog jezika će biti brojčano, pošto se u dopisu Ministarstva sugeriše i ta mogućnost.

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Mira

  Dosta sa tim neobaveznum obaveznim predmetima. Ako su neobavezni i izborni NE ZELIM DA IH MOJE DETE POHADJA .!!!!STOP PREOBIMNOM I NESVRSISHODNOM UCENJU !!!!!!

  14
  1

  Podelite komentar

 • Mira

  Gde ste roditelji? Što ćutite? Gradivo je preobimno, neprilagođeno uzrastu, časova previše - deca do 4. razreda svaki dan po 5 časova a stariji sa predčasima i dopunskom u Rumi i po neverovatnih 9!!!! Domaćeg previše... Deca su anksiozna i već neki imaju panične napade... Reagujte dok je vreme!!!!!

  12
  2

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima