Oni su naša budućnost: Broj IT odeljenja u gimnazijama povećan 5 puta

Predsednica Vlade Ana Brnabić poručila je da su mladi koji su upisali IT odeljenja naša budućnost, a da su informacione tehnologije osnova za brži i održiv rast i razvoj Srbije i za drugačiju budućost za sve

  • 2

U specijalizovanom IT odeljenju u beogradskoj gimnaziji "Patrijarh Pavle" danas je održan prvi javni čas sa predstavnicima privrede, o primeni programiranja u privredi, kojem su prisustvovali premijerka Ana Brnabić i ministar prosvete Mladen Šarčević.

Brnabić na Generalnoj skupštini UN: Premijerka predstavlja Srbiju u Njujorku

Na času je programer zaposlen u Majkrosoftovom Razvojnom centru Miroslav Grbić razgovarao sa učenicima o razvoju veštačke inteligencije u Srbiji i njenim različitim primenama i prikazao softver koji prikazuje kako računari mogu da oponašaju ljudski vid, prepoznaju različite objekte u prostoru i uče posmatrajući umetnička dela.

Do kraja školske godine ovakva predavanja održaće gostujući predavači, IT stručnjaci zaposleni u pojedinim kompanijama u svim specijalizovanim IT odeljenjima u Srbiji.

Foto: Kancelarija za saradnju s medijima/Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Ana Brnabić poručila je da su mladi koji su upisali IT odeljenja naša budućnost, a da su informacione tehnologije osnova za brži i održiv rast i razvoj Srbije i za drugačiju budućost za sve.

Istakla je da je za čak pet puta povećan broj specijalizovanih IT odeljenja u gimnazijama u odnosu na prošlu godinu.

- Ove godine je upisano 44 IT odeljenja, u 36 gimnazija, sa više od 800 učenika koji se od ove školske godine bave informacionim tehnologijama - podvukla je Brnabić.

Foto: Kancelarija za saradnju s medijima/Slobodan Miljević

Kako je rekla, bave se informacionim tehnologijama kao vezivnim tkivom, jer su IT tu da doprinesu većoj efikasnosti u oblastima o kojima uče u drugim predmetima.

- U svemu ovome pravimo jaču, snažniju i bolju Srbiju - podvukla je Brnabić.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da je gimnazija "Patrijarh Pavle" jedna od retkih škola koja imaju dva IT odeljenja, dok samo jedna ima tri takva.

Foto: Kancelarija za saradnju s medijima/Slobodan Miljević

Ove godine, dodao je, imamo 44 IT odeljenja, a taj broj će se povećavati, rekao je on i dodao da to znači da se dobro radi u osnovnim školama, jer su đaci mogli da polože prijemni.

Foto: Kancelarija za saradnju s medijima/Slobodan Miljević

- Dokazali smo da gimnazija može da bude strateški bitnija škola, ove godine je 25,5 odsto učenika u gimnzijama, što je više za 3,5 odsto. Pored toga, važna je i reforma prve godine gimanzije - rekao je Šarčević.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    19. septembar 2018 | 18:07

    DALI SKOLUJEMO DECU PREMA POTREBAMA NASE INDUSTRIJE ,POLJOPRIVREDE ,GRADJEVINARSTVA I ZANATSTVA ILI ZA POTREBE INOSTRANSTVA!!!???!!!?? SRBIJA TREBA DA VIDI KAKO TO RADE U SVICI KOJI SKOLUJU DECU PREMA POTREBAMA KAKO BI DECA PO ZAVRSETKU SKOLOVANJA ODMAH DOBILA POSAO !!! UCE SE I JEZICI INTEZIVNO KAKO BI SVAKA FIRMA MOGLA DA RADI INTERNACIONALNO!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA