• 12
 ≫ 

Zrenjaninska bolnica čuva simbol nacističke Nemačke: Pacijent dobio viljušku sa svastikom, niko ne zna kako je dospela tu (FOTO)

 ≫ 

Ovaj natpis svedoči o tome da danas pacijenti jedu priborom kojim su jele nemačke oružane snage u vreme nacizma

 • 12

Neobična fotografija iz Opšte bolnice u  Zrenjaninu osvanula je na Fejsbuku. Naime, jedan korisnik je objavio viljušku koja na svom zadnjem delu ima urezana slova "HLAZ" i nacistički simbol - orao i kukasti krst.

Ovaj natpis svedoči o tome da danas pacijenti jedu priborom kojim je jeo neko iz nemačkih oružanih snaga u vreme nacizma."HLAZ", kako stoji u komentarima, verovatno predstavlja Hospital Lazarett. Mnoge je razljutila činjenica da u današnje vreme ljudi koriste viljušku jednog od najvećih okupatora Srbije.

Fašistički pozdrav i svastike u centru Beograda (FOTO SA LICA MESTA)

ZNAČENJE SVASTIKE I ORLA

Od usvajanja svastike (kukastog krsta) kao simbola nemačke Nacional-socijalističke radničke partije i Adolfa Hitlera, u Evropi i Severnoj Americi, simbol uglavnom asocira na fašizam, rasizam, Drugi svetski rat i holokaust.

Nacisti su izabrali svastiku za svoj simbol želeći da na taj način istaknu svoje arijevsko poreklo, koncept koji će kasnije podržati teoretičari kao što je Alfred Rozenberg koji je zagovarao teoriju po kojoj je nordijska rasa gospodara potekla iz severne Evrope.

Svastika se danas nalazi u upotrebi kao simbol neonacističkih organizacija u Evropi i Severnoj Americi. Organizacije koje se bore za ljudska prava u Evropi i Severnoj Americi koriste ovaj znak da bi pojedine organizacije okarakterisale kao fašističke ili nacističke.

U komentarima ispod objave mogli su se pronaći različiti stavovi o ovom predmetu, koji datira, ako je sudeći po žigu, iz vremena Trećeg rajha.

Jedni su želeli da otkupe ovu viljušku, ne pitajući kolika je cena, drugi su predlagali da se odnese u muzej, a treći podsećali da je to nemačka proizvodnja, a "zna se da je nemački kvalitet najbolji".

Nazvali smo bolnicu u Zrenjaninu da nam kaže da li je viljuška zaista deo njihovog inventara.

- Ne znamo otkud ta viljuška kod nas. Koliko mi znamo nemamo nikakav pribor sa tim simbolom, a vrlo je moguće da je neko to poneo sa sobom, kada je došao u bolnicu, pa je tako slučajno i ostalo - rečeno nam je.

Dokaze kako je ovaj pribor dospeo u zrenjaninsku bolnicu nemamo, ali je svakako zanimljivo da je posle 70 i više godina sačuvan predmet iz nacističke Nemačke, koja je bila okupator Srbije.

Pišite nam u komentarima šta vi mislite kako je viljuška sa nemačkim simbolom završila u kuhinji zrenjaninske bolnice.

VIDEO: Šta bi bilo da Srbi nisu rekli NE Hitleru?

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Goran

  21. septembar 2018 | 13:02

  To he eksponat trebalo bi to prodati na aukciji i obnoviti bolnicu sa tim parama

  70
  3

  Podelite komentar

 • Апсурдистан

  21. septembar 2018 | 13:23

  Немачки квалитет!

  66
  3

  Podelite komentar

 • Dd

  21. septembar 2018 | 12:55

  Šta ti je Nemac!😉😂

  55
  3

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA