• 33

Danas slavimo Bogorodičine roditelje: Prema narodnom verovanju, ako napravite ovu grešku, teraće vas maler cele godine

Brojni običaji vezuju se za današnji praznik, koji je u crkveni kalendar upisan crnim masnim slovom, pa bi trebalo izbegavati kućne poslove

  • 33

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Joakima i Anu, roditelje presvete Bogorodice Marije, koju su dobili u kasnim godinama.

Umesto Bogorodice, na jadranskoj obali stoji Devojka sa galebom: Otkrivena tajna čuvana 55 godina, iza nje je Jelena koje više nema (FOTO)

Sveti Joakim je bio sin Varpafira, iz kolena Judina, i potomak cara Davida. Ana je bila ćerka sveštenika Matana, iz kolena Levijeva, kao i prvosveštenik Aron.

Ana je imala još dve sestre – Mariju i Soviju. Marija se udala u Vitlejem, i rodila Salomiju a Sovija, koja se takođe, udala u Vitlejem, rodila je Jelisavetu, majku Svetog Jovana Preteče.

Joakim i Ana su 50 godina živeli u braku, ali su bili besplodni. Živeli su bogougodno i tiho, i od svih svojih prihoda samo trećinu su upotrebljavali na sebe, drugu su davali siromasima a treću hramu.

Danas se slave Bogorodičini roditelji, Foto: Wikipedia/Petar Milošević

Brojni običaji vezuju se za današnji praznik, koji je u crkveni kalendar upisan crnim masnim slovom, pa bi trebalo izbegavati kućne poslove.

Prema narodnim verovanjima, današnji dan bi trebalo da se provede u krugu porodice, a posebno sa roditeljima. Trebalo bi da se izbegavaju svađe, jer ko se u krugu porodice posvađa na današnji dan, teraće ga maler čitave godine.

U pojedinim delovima Srbije postoji običaj da se na dašanji dan dele pokloni dragim osobama koji bi trebalo da budu umotani u crveni papir, ili imaju neki crveni detalj na sebi.

Milostinju ne treba davati s gordošću nego sa smirenjem smatrajući onog kome se daje milostinja boljim od sebe.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja +

    Puno ti hvala dobri covece mnogo mi znaci podrska plavi mislim na tebe znas didje noc ja placem jer vidim da je nesto Jace od mene a nisam nikog ubio prevario za nesto nee znam sebi da pomognem pa mi krivo bio Sam u mom gradu kod popa I razocaro se zato idem u manastir Iz okoline beograda Sam tesko je Al cu se boriti sto rece otac arsenije jovanivic borba na zivot I smrt

  • Ja

    Necu vise nikom da dosadjujem svojim problemom vernice izvini samo ja Sam pravoslavac I sve sto Sam reko je istina sto se vise molim meni je Gore samo oce Nas mi Malo pomaze a da znas kako se osecam nee bi tako prico jeza drhtanje grc u tellu neopisiv bol izgubljenost stalno mi hladno a noc kad dodje jos Gore idem u manastir pa sta bude inace idem u crkvu kad mogu I verujem u boga I hrista nee znam zasto je bas mene to spopalo postim oslabio Sam dokle vise skotina prokleta demonska preplatio se na mene

  • Ja

    Prvo hvala na savetima samo sto se vise molim on me sve Jace steze molim see isusu a meni sve Gore pa see cak plasim da se vise molim nee do bog nikom sta me je snaslo jedva pricam Koko me je to obuzelo

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima