Na Banatskom fruštuku uživa se u hlebu, masti i paprikama: Tradicionalna hrana, koje ima u izobilju, privlači turiste iz Evrope (FOTO)
Nema Kikinda samo velike i dugačke ludaje kao što je ovogodišnja Banatska kraljica (341,5 kilograma), ona ima i veliku trpezu, najveću gostinjsku sobu u ovom delu Evrope. Banatski fruštuk, reći će vam Banaćani, obavezan je za dobar početak dana, a on podrazumeva - slaninu, jaja, šunku, čvarke, a uvek se valja i malo zasladiti uz štrudle, oblatne, slatke kiflice...
Bez pite bundevare ni ovogodišnji "Banatski fruštuk" na "Danima ludaje" nije prošao. Bilo je svega u izobilju, slatkih i slanih jela, a posebnu pažnju su nam privukla stara tradicionalna jela:
- Pripremili smo vrlo bogatu trpezu, sa našim nacionalnim banatskim jelima. Gurabije su stari narodni kolač, suvkast je, sa orasima i šećerom u prahu, idealan uz čaj i kafu. Goste smo posluživali starim banatskim doručkom "leba, masti i parike", oduševljeno su ga uzimali jer smo mnoge podsetili na to šta se nekada jelo - kažu nam ženice iz Etno građanskog društva "Suvača".

Mirela Blagojević iz Udruženja žena Novi Kozarci, gostima je ponudila, a šta drugo nego pite:
- Pite sa krompirom, sirom, lenja pita od ludaje, od višanja, jabuka, domaći hleb sve su naše vredne ženice mesile i donele na trpezu. Mi čuvamo našu staru kuhinju, bez domaćih pita nema fruštuka - kažu nam domaćice poznate po čuvenoj piti za Ginisa koju svake godine mese na "Pitijadi" u ovom selu.
Gužva je bila i oko štanda Udruženja žena iz Ruskog Sela.

- Proje, pite, kuglof, sve smo ručno spremale. Pasulj u bundevi je vrlo tražen, recept koji je poznat u našem kraju, bundeva se peče u rerni, puni sa pasuljem, vrlo ukusno i neobično jelo - rekla nam je Nada Turudija iz seoskog udruženja.
Ovogodišnji "banatski fruštuk" nije bio samo banatski, gosti iz inostranstva su u "Evropskom kutku" spremali njihova autentična jela. Zapaženi su bili gosti iz Istočnog Sarajeva i Rumunije. Žene iz Udruženja "Dinašanjke" iz Rumunije ugostile su posetioce štrudlama, domaćim hlebom, slatkim kiflicama.

Na štandu su se pekli i domaći uštipci, mogao se degustirati i koziji sir, a iznad svega specijaliteti sa ludajom u čiju čast je i organizovana ova velika gastro manifestacija.
Iz gostinjske sobe, gladan niko nije otišao, jela i predjela bilo je za više hiljada ljudi. Mnogi kažu, da slađi i ukusniji doručak nisu probali. Tako je to u Banatu, gosti se dočekuju uz pun astal, a na astalu đakonija - slanih i slatkih, pravih banatskih kakvih nigde nema, sem u Kikindi na velikoj trpezi, pored velikih ludaja.
VIDEO: Zoran je dokazao da je u Srbiji apsolutno sve moguće, čak i "dobrička banana"
(Dragana Ivanić)
Video: Mrtav pijan NAGAZIO 200 NA SAT! Presretači zaustavili vozača (39) kod Loznice, odmah priveden
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Milos
Bio sam i bilo je jako lepo. Bravo Kikindjani...vidimo se opet.
Podelite komentar
Jovan
Da li se ta degustacija jela placala neka mi neko odgovori ako zna hvala.
Podelite komentar