≫ 

Stiže nam novi, težak oblik boginja: Zovu se "majmunske", dolaze iz Afrike, a za njih nema vakcine (FOTO)

Zdravstvene ustanove će sprovesti sve neophodne mere nadzora i prevencije u cilju sprečavanja pojave ovog oboljenja u našoj zemlji

  • 8

Ministarstvo zdravlja naložilo je mere pojačanog nadzora na graničnim prelazima naše zemlje usled pojave prvih slučajeva takozvanih "majmunskih boginja" (Monkeypox) u zemljama zapadne Evrope.

Pored toga, Ministarstvo zdravlja formiralo je i posebnu Radnu grupu za praćenje i kontrolu ovog oboljenja.

Sve o majmunskim boginjama, zastrašujućem oboljenju koje nam prvi put u istoriji stiže iz Afrike: Najčešće napada decu, a vakcine nema (FOTO)

Slučajevi oboljevanja od „majmunskih boginja“, virusnog oboljenja za koje trenutno ne postoji vakcina, do sada su potvrđeni u Velikoj Britaniji. Virusom su zaraženi putnici koji su u ove zemlje došli iz Nigerije.

Majmunske boginje, Foto: Wikipedia/CDC

"Majmunske boginje" su retka virusna zoonotska bolest koja se javlja uglavnom u centralnoj i zapadnoj Africi.

Virus na čoveka prenose različite životinjske vrste u Africi, konzumiranjem mesa ili kontaktom, a prenos sa čoveka na čoveka je redak, ali ne i nemoguć, usled bliskog kontakta sa kožnim lezijama zaražene osobe, ili velikih respiratornih kapljica tokom dužeg kontakta lice u lice.

Ministarstvo zdravlja, Instituti za javno zdravlje, Sanitarna inspekcija i druge zdravstvene ustanove i organi, sprovešće sve neophodne mere nadzora i prevencije u cilju sprečavanja pojave ovog oboljenja u našoj zemlji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pravda

    24. septembar 2018 | 15:57

    Fermeceutska posla,zarazi pa prodavaj otrove

  • Nikola

    24. septembar 2018 | 15:58

    Zamislite kada nam stignu konjske boginje...

  • DARKO 100%

    24. septembar 2018 | 18:21

    Nama netrebaju majmunske boginje ,mi smo odavno postali majmuni,jer danasnja ponasanja i oblik ljudskpg lika nimalo ne odskace od majmuna😉

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA