≫ 

Ljudima sa petoro i više dece ostaje gorak ukus u ustima: Roditeljski dodatak diskriminiše mnogočlane porodice

Novi Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom, kao i stari Zakon predviđa ostvarivanje prava na roditeljski dodatak za prvih četvoro rođene dece

  • 18

Kada se pre nekoliko dana na društvenim mrežama pojavila objava, takozvana odbijenica iz koje se vidi da je jedna majka odbijena za roditeljski dodatak za peto dete, to je podiglo priličnu prašinu u javnosti. Ne treba ni pominjati da je objava izazvala veliki broj komentara podrške majci. Sa izuzetkom osobe koja je napisala: "Valjda se razlikujemo od životinja. Treba roditi onoliko dece koliko možeš da izdržavaš, nije ti kriva država što se razmnožavaš kao životinja."

"Poslodavcu žena treba da radi, a ne da rađa": Kakva je bila cela poruka predstavnice Ministarstva rada koja je uzburkala javnost? (VIDEO)

Kako navode iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, novi Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom, kao i stari Zakon predviđa ostvarivanje prava na roditeljski dodatak za prvih četvoro rođene dece. To praktično znači da ni stari zakon nije propisivao ostvarivanje ovog prava za decu višeg reda rođenja od četvrtog, navode iz ovog ministarstva.

Više od četiri porođaja nije bezbedno? Foto: Pexels.com/Oleksandr Pidvalnyi

STAV SZO: VIŠE OD 4 POROĐAJA NISU BEZBEDNA ZA MAJKU

Odgovor na pitanje zašto je roditeljski dodatak kao mera populacione (pronatalitetne) politike opredeljen za rođenje prvih četvoro dece, sadržan je u činjenici da je Svetska zdravstvena organizacija kao referentna institucija za pitanje zdravlja zauzela stav da više od četiri porođaja nisu bezbedna za majku i dete.

A šta o svemu tome kaže majka petoro dece, Milena Kostić, Novosađanka, blogerka, članica udruženja Roditelj i Mame Novosađanke? Prema njenim rečima, često se provlači kako UNICEF kaže da je planiranje porodice jedno od osnovnih ljudskih prava svih pojedinaca, a to znači da sami odlučujemo da li ćemo imati decu, ako da, kada i koliko. A onda se na to, nastavlja ona, nadoveže i da je već pomenuta preporuka SZO da maksimalan broj dece bude četiri, pozivajući se na stav da roditelji nisu u prilici da se većem broju dece posvete na isti način.

SVAKO NAĐE SVOJU MERU

- Lično, uzdam se u ono prvo - sami smo odlučili da ćemo imati, u našem slučaju, petoro. Za ovo drugo mislim da ima roditelja koji mogu da se posvete i većem broju dece, a isto tako i onih koji jedva balansiraju sa manjim brojem. Svako nađe svoju meru - kaže Milena Kostić. - Finansijsko podsticanje rađanja, ako pričamo o nekim dosadašnjim praksama kod nas, verujem, nije nešto što stvarno može nekog da podstakne da rodi dodatno dete. Većina te pomoći je bila jednokratna, na godinu ili dve. Decu imate i posle te dve godine. Bilo da je nekome trebalo da "pokrije" svakodnevne rupe, bilo da je služilo za neke štednje - smatra Milena.

Svako nađe svoju meru, smatra Milena Kostić, Foto-ilustracija: Profimedia

Prema njenim rečima, još kad je rodila prvo dete 2010. godine, na zahtevu za roditeljski dodatak bila je mogućnost da se popuni najviše za četvoro dece, tako da ova odluka, da se ne stimuliše finansijski rađanje više od tog broja dece, nije ništa novo.

- Ipak, gledajući i slušajući godinama unazad o ogromnom broju ljudi koje ova država gubi, bilo starenjem stanovništva, bilo odseljavanjem, ostaje gorak ukus za sve nas koji jesmo rodili više dece od tih 1,6 koji je prosek po porodici. Niko ne treba da nas posebno proslavlja zbog toga, ali nas sa petoro i više dece (ne samo sa petoro) ima 0,4 %, što je skoro nivo statističke greške. Pogotovo upoređujući daporodica sa jednim detetom ima 51,8 % - objašnjava ova mama.

- Još više poražavajuće zvuči kad bi izvukli statistiku koliko od nas 0,4 % ima decu (to peto i svako sledeće), koja još nisu punoletna. Jer to bi stavilo do znanja državi koliko bismo bili opterećenje za budžet. Spram drugih stvari, mizeran - navodi ona.

PRIČAMO O IZUMIRANJU, A VELIKE PORODICE SU TABU

Prema njenim rečima, stalno pričamo o belog kugi, o izumiranju, o nestajanju jednog srednjeg grada za svaku deceniju, a sa druge strane, veliki brioj dece je još svojevrsni tabu.

- Najčešće je vezan za određene manjine i verske zajednice i u očima drugih balansirate između "kako ste hrabri" i, iskreno, prezira. Verujem i da je država trebalo da prepozna nas kao svojevrsne pozitivne primere (gledajući da rađanje ovolikog broja nije povezano sa davanjem finansijske pomoći) i to "iskoristi". Isto tako, verujem da je voz za to prošao - objašnjava Milena Kostić.

Ima i onih koji preziru porodice sa više dece, Foto: Twitter/@WitchDoctorZ

IZUZETAK OD PRAVILA

Ipak, navode iz resornog ministarstva, i stari i novi zakon predvideli su jedan izuzetak, i to da ukoliko majka u četvrtom porođaju rodi više od jednog deteta, za svu decu u tom porođaju ostvaruje pravo na roditeljski dodatak u visini propisanoj za četvrto dete. Primera radi, ukoliko u četvrtom porođaju majka rodi troje dece, za svako dete ostvariće pravo (četvrto, peto i šeto) u visini predviđenoj za četvrto dete. Oni navode da je broj majki koje su rodile blizance u četvrtom porođaju 337, a broj majki koje su rodile trojke u četvrtom porođaju je pet.

Iz Ministarstva podsećaju da je novim Zakonom visina roditeljskog dodatka za četvrto dete značajno povećana, kao i da je produženo trajanje ostvarivanja ovog prava. Naime, roditeljski dodatak za četvrto dete sada je utvrđen u visini od 2.160.000,00 dinara i isplaćuje se u 120 jednakih mesečnih rata po 18.000,00 dinara.

VIDEO Dar od Boga: Majka Branka i osmoro Irkića

(J. Vučić/j.vucic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Svetlana stojisavljevic

    1. oktobar 2018 | 09:04

    Podrska za majke sa vise od cetvoro dece.I njih bi drzava trebala da podrzi

  • Jelena

    1. oktobar 2018 | 09:20

    Imam troje dece, jos uvek mi se desava da kad kazem da imam troje dece, da reakcija bude kao da sam rekla da ih imam tridesettroje 😊, pa onda slede pitanja, pa jel primas socijalnu pomoć, deciji dodatak... Kad kazem da ne primam nista, onda sledi onaj pogled kao da me sazaljevaju, tek onda im nije jasno nista, tek onda sledi niz pitanja... Dovedemo decu prosle godine u Dino park na Zlatiboru,pise popust za porodicnu kartu, ali porodicna karta je 2+2 i onda kupimo karte za svo troje dece, jer ne mogu da se slozim da je porodicna karta 2+2, tako da dokle god budemo imali takve reakcije na troje dece, sta da ocekujemo za dalje....

  • Mill

    1. oktobar 2018 | 10:20

    Ja imam petoro dece i od ove bjedne drzave nisam dobio nista ni deciji ni pomoc ni nista ali uredno im salju pozive za upis za vojsku ali nece da moze jer ja ih savetujem, bezite odavde sto dalje i ne vracajte se ni na godisnji odmor jer ova drzava nikad nije volela svoj narod a i nece

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA