Srbija posle Britanije dobila ono što niko nema u Evropi: Građanima olakšanje od 1. januara (FOTO)

Zahvaljujući centralizaciji informacionog sistema, 145 lokalnih poreskih administracija građani od Nove godine više neće morati da idu u opštinu po podatke o poreskim obavezama, već će jednim klikom na sajtu dobijati informacije - rekao je Jovanović

  • 4

Srbija je druga zemlja u Evropi, posle Velike Britanije, koja je uspostavila Državnu Orakl klaud upravu, a zahvaljući tom ugovoru između vladine Kancelarija za informacione tehnologije i e-Upravu i kompanije "Orakl" (Oracle), korist će imati i država, privreda i građani, izjavio je danas direktor te Kancelarije Mihailo Jovanović.

Tačno se zna koliko ko duguje za porez, a ako ukucate matični broj, podsetićete se i vi

- Zahvaljujući centralizaciji informacionog sistema, 145 lokalnih poreskih administracija građani od Nove godine više neće morati da idu u opštinu po podatke o poreskim obavezama, već će jednim klikom na sajtu dobijati informacije - rekao je Jovanović novinarima pred početak godišnje konferencije Orakl Impakt, na kojoj su predstavljene i sve mogućnosti inovativnih tehnologija.

Jovanović je rekao da je Državni Orakl klaud moderna i sugurna platforma e-Uprave za pružanje efikasnih usluga građanima, priviredi i državi i zaštitu privatnosti podataka.

- Prvim državnim ugovorom sa američkim gigantom obezbedene su najbolje cene za sve državne organe koji koriste to IT rešenje, u odnosu na ranije pojedinačne nabavke - rekao je Jovanović i dodao da ta ušteda iznosi dva miliona evra.

Mihailo Jovanović - Foto: Vlada RS

Prema njegovim rečima, ugovor će državnoj upravi omogućiti centralizaciju i konsolidaciju baza podataka i softverskih proizvoda na kojima se zasnivaju neke od najbitnijih evidencija u Srbiji - registar građana, ličnih karti, adresnih podataka, sistem za objedinjavanje i razmenu podataka unutar državnih organa i mnogih drugih.

Ugovor će, kako je dodao, doprineti optimizaciji i reformi IT sistema uprava u sastavu Ministarstva finansija - Uprave za trezor, Poreske uprave, Uprave za sprecavanje pranja novca i Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranje, kao i reforma upisa u katastar nepokretnosti i katastar podzemnih vodova kroz uvodenje eKatastra.

Predstavljanje ugovora - Foto: Vlada RS

Generalni direktor kompanije Orakl Srbija i Crna Gora Vladimir Knežević naveo je da je Vlada Srbije saradnjom pokazala jasnu inicijativu i ostvarila konkretne korake ka digitalizaciji i standardizaciji sistema državne uprave.

- Izborom najnovijih, svetski priznatih tehnologija, Kancelarija za IT i eUpravu zauzeće lidersko mesto u regionu i omogućiti našim IT strucnjacima da rade na najmodernijim sistemima čime će država dugorocvno omoguciti bolje uslove svim svojim gradanima i ujedno smanjiti odliv stručnjaka - rekao je on.

Na skupu je govorio i potpredsednik Orakl za region Leopoldo Boado.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 25. septembar 2018 | 12:54

    Па супер још да ускладимо плате са њиховим платама и ето нема нам равних.

  • Aleksandar

    25. septembar 2018 | 12:48

    Haha, bas se radujem. Odlicno, prvi smo u stvarima koje narodu olaksavaju svakodnevni zivot

  • Ekonomista

    25. septembar 2018 | 20:40

    - Da, Srbija ce dobiti ono sto nema niko u Evropi a to je mogucnost da neko drugi, ko zna tudji JMBG, na osnovu njega vidi poreski dug odn. poresko zaduzenje i da, znajuci procenat poreza, prilicno tacno izracuna **vrednost necije imovine**. - A to moze biti jako nezgodno prilikom kupoprodajnih transakcija jer je vrednost toga sto se kupuje/prodaje takoreci javna. Da ne govorim o kriminalnim aktivnostima tipa pljacke, otimacine, ucene, "nasilja u porodici" i sl. - Stvarno. "genijima" koji ovo napravise treba dati Nobelovu nagradu **za glupost**.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA