Dve "ajvarske" struje u Srbiji: Ko sprema pravi, a ko "lažni"? Krčka se svađa zbog pečenja/barenja, a tek oko patlidžana

U sporu nisu samo domaćice koje ajvar spremaju nego i njihovi muževi, sinovi

Pečene paprike, ajvar, zimnica, pečenje paprika
Foto: Telegraf

U suton pripreme zimnice, kada su domaćice spremile sve što se dalo metnuti u tegle i flaše ostaje još samo razrešiti "pradavni" spor koji gori društvenim mrežama i ulicama - ko je spremio pravi ajvar, a kome ajvar nije pravi?! To je nedeljama unazad u Srbiji znao da bude povod rasprava u kojima su učestvovale i žene i muškarci i oni koji kuvaju ajvar i oni koji ga samo jedu. Stizalo je do ivice komšijskih svađa i do isključivanja iz kulinarskih Fejsbuk grupa.

Marija je biznis preko Fejsbuka započela slučajno, a sada prodaje na hiljade tegli od 500 dinara po celom svetu (FOTO)

Ko nije u priči, ona glasi ovako - jedni kažu da je pravi ajvar samo onaj od pečenih paprika i bez plavog patlidžana i drugog povrća. Drugi kažu da se ajvar može praviti i od barenih paprika, kao i dodavanjem drugog povrća, te da je najbitnije da bude ukusan i po volji onih koji će ga zimus jesti.

Ajvar od barenih paprika, Foto: Telegraf

Ovo su dve "ajvarske" struje u Srbiji. Niko za onaj od barenih paprika ne kaže da li se on zove lažni, kobajagi ajvar ili nekako drugačije.

PRVI AJVAR OD BARENIH PAPRIKA

- Ovo je moj prvi ajvar. Spremila sam ga od barenih paprika. Očiste se od semena i bare po par minuta u vodi, pa melju i zatim se kuva ajvar. Iznela sam ga pred komšinice u želji da im dam recept koji je lakši za spremiti, sve je brže, a ukus je odličan. Gorko sam zažalila. Starija komšinica je probala i pljucnula na tle s rečima - joj što ne volim kad osetim ovu kožicu od paprike, vidi se da je kuvana. Ja pojedoh teglu tog mog ajvara i ne osetih kožicu. Druga komšinica je prokomentarisala da je moj ajvar - industrijski, a sama nikada nije spremila ajvar. Dovele su me do ivice suza - kaže Kragujevčanka Milena, mlada domaćica.

U Šumadiji su čitave ulice, tačnije domaćice koje žive u tim ulicama, u sporu oko pravog ajvara.

BLAGO TEBI, MOJI JEDU SAMO PRAVI

- U razgovoru preko ograde pomenem komšinici da barim paprike za ajvar ceo dan, a ona mi onako ironično kaže - blago tebi, moji jedu samo pravi ajvar, isključivo od pečenih paprika i bez plavog patlidžana. Njen ajvar je na kraju kuvanja tamno braon boje, od čega god da ga sprema - kaže iskusna domaćica Slavica.

Pečene i očišćene paprike, Foto: Telegraf

U sporu nisu samo domaćice koje ajvar spremaju nego i njihovi muževi, sinovi, ćerke. Sve zbog pravog i lažnog ajvara.

Takođe, u sporu nisu samo domaćice preko ograde, nego i one koje recepte dele u Fejsbuk grupama. Administratorka jedne od tih grupa očitala je svima lekciju na temu - o ukusima ne treba raspravljati.

ZELENI PARADAJZ!?

- Pre tačno 24 sata objavila sam recept i fotografiju ajvara koji sam spremala. Većina od vas se čudila kako to da ajvar kuvam sa zelenim paradajzom. Pa eto, tako ja kuvam (…), a još je bitnije to što se sviđa meni i mojoj porodici i nikada neću menjati recept (…) jer mi je lepši od onih "pravih ajvara". Namerno sam objavila, jer sam znala da će se javiti izuzetno pametne žene koje će odmah reći da to nije pravi ajvar. Odmah su se javile da kažu kako one to rade ovako ili onako, a lepo sam napisala velikim slovima da me njihovo mišljenje ne interesuje - piše Tanja, administratorka poznate grupe.

Pečenje paprike za "pravi" ajvar, Foto: Telegraf

RAT TOROKUŠAMA I PAMETNICAMA

Ona dodaje da je njen post na grupi "namerno objavljen da izazove torokuše i pametnice".

- Moj post nije jedini koji je kritikovan i na koji su se prepametne žene, kojima zimnicu spremaju mame i svekrve, odmah javile… O ukusima i kuhinji se nikada ne raspravlja. Ubuduće, svako ko krene da komentariše tuđ post, kako se to tako ne radi ili kako ona to bolje radi, biće izbačen iz grupe odmah bez opomene - navodi na grupi Tanja, administratorka.

Inače, ajvar od barenih paprika sprema se duplo kraće i od iste količine paprika ima bar 50 odsto više onog "lažnog" ajvara.

Hladni dani i cena paprike koja dostiže 130 dinara za kilogram, bar u Šumadiji, usporavaju spremanje ajvara.

Skoro "pravi" ajvar, pečene paprike i patlidžan, Foto: Telegraf

Dilema ostaje, koji je pravi, ali i kako se zovu ostali - od barene paprike, ajvari sa plavim patlidžanom, zelenim paradajzom, šargarepom.

VIDEO: Probali smo ajvar vredan 50.000 dolara

(M. R.)

Tagovi: ajvar, paprike, paradajz, Patlidžan, Zimnica

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (8)
Poređaj komentare:
  • M
    Michigan

    Pravi ajvar je od ajvara:)

  • M
    Milance

    Pravi ajvar je samo od pecenih paprika. Burek je samo sa mesom. tacka

  • L
    Leskovac-Niš

    Tako je to u svemu kod nas Srba. Samo je ispravno ono što ja kažem ili uradim. Neko kaže da nije važno šta se stavlja u ajvar samo da je ukusno?! Ma nemoj. Ti možeš da napraviš ukusnu zimnicu od čega voliš ali taj bućkuriš ne možeš nazvati nj.v.AJVAR. Zna se recept za pravi ajvar i tu nema improvizacija. Pečena oljuštena paprika (po mogućstvu prava kurtovka), samlevena i upržena na ulju i tačka.

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za utorak, 20. avgust 2019. godine

Deca iz Čačka završila na pedofilskim sajtovima u Ukrajini: Roditelji se mole da ne rade ovu stvar

Bahati vozač u Zrenjaninu ne propušta osobu sa invaliditetom i još ga pita "Zar te nije sramota?"

Lekar Nebojša dao otkaz: Baku iz Kikinde proglasio mrtvom iako je bila živa

Aleksandar Dunić vas poziva na "Gastro Srem"

Novi troškovi za vozače: Od početka godine će morati da izdvoje 4.000 dinara u ovom slučaju

Snimljen "kombi opštine Barajevo" na Jazu, a uprava tvrdi da nemaju takvo vozilo. Čiji je? (VIDEO)

Nesreća na pruzi kod Zaječara: Cisterna sa amonijakom iskočila iz šina

Glavna ulica u Kaću biće obnovljena do kraja avgusta (FOTO)

Velika prognoza za 7 dana: Ponovo se spremite za 35 stepeni, evo kad nas očekuju kiša i rashlađenje

Malom Vuku su u nesreći poginuli mama i tata. Nisu doživeli da vide svog sina, a on je pobedio smrt

Zgrada "samoubica i švalera" nikla u Aleksincu: Ako otvorite ova vrata, zakoračićete u smrt (VIDEO)

"Ovo nije mesto za svinje": Jagodinci postavili ozbiljni apel komšijama, a ipak zatekli istu scenu

Kako izgleda radni dan Lidl prodavaca?

Preobrazi se i gora i voda: Slavimo Preobraženje Gospodnje, dan kada je Hrist pokazao svoju slavu

Ponovo nam stižu tropske vrućine: Danas paklena 34 stepena, a evo kad će biti još toplije

Maja se nije slikala za 18. rođendan u luksuzu i šampanjcu, već u polju svog sela i osvojila sve

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za ponedeljak, 19. avgust 2019. godine

Živeo je sa mišićnom distrofijom kao u zatočeništvu: Zbog humanih ljudi, Mladen se ponovo raduje

Kilometarske kolone na Horgošu, na izlazak iz Srbije čeka se pet sati

Ovo su novine koje od 1. septembra čekaju đake i nastavnike

Ovo su "bauk predmeti" koji studente muče godinama, a zbog nekih odustaju od fakulteta

"Kada prva žena pobedi na sudu i ostale će ustati!" Marija Lukić se ne predaje, ima poruku za Jutku

"Super ortakinja" i "Mister Safety" vas pozivaju na važnu akciju i tokom Beer festa

Najmlađi srpski buregdžija oduševio publiku u Nišu: Za samo sat rastegao i smotao 16 tepsija (FOTO)

Sunčana i topla nedelja pred nama: Iskoristite lepo vreme, evo do kad će se zadržati

Pronađena devojčica iz Zrenjanina, policajci je našli u Beogradu

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za nedelju, 18. avgust 2019. godine

Vozači, budite strpljivi: Za dane vikenda očekuje nas gužva na putevima, pripremite se na zastoje

Nestala devojčica u Zrenjaninu: Njen bicikl pronađen u centru grada, a od nje ni traga, ni glasa

Srpske porodice i ovog leta idu "jugićem" na more: "Ide kao zmaj, troši kao upaljač" (FOTO)

Sva hrana za stoku izgorela u trenu: U požaru u Ostojićevu stradali objekti i 1.600 bala slame FOTO

Snimci sa kamera na graničnim prelazima: Na Horgošu se čeka po 3, na Batrovcima 2 sata (FOTO)

Ministarstvo objasnilo otkaz medicinskoj sestri iz Zvečanske: "Ovo je teška povreda radnog odnosa"

Nataša u bašti izvadila krompir od 1,5 kilograma: "Od njega ću napraviti pomfrit"

Ko ne radi, danas će uživati: Temperatura do 29 stepeni, umeren vetar i nebo bez oblaka

Uručen otkaz medicinskoj sestri iz Zvečanske: Bacala dete kao da je džak

Ljiljana je operisala rak, posle 3 godine u njoj su pronašli žicu: Lekari kažu da ju je progutala

Verica je ostala bez oca, odgajala je dete, poplava joj je uništila dom. Sada želi da završi studije

Deca radila u voćnjaku za nadnicu i izašla u šetnju kad ih je pokosio bahati vozač kod Bogatića

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za subotu, 17. avgust 2019. godine

Vapaj Miroljuba čija je ćerka (7) polno uznemiravana: Dobio je 10 meseci. Srećem ga. Plače mi se

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima