Viljušku sa nacističkim simbolom u bolnicu doneo pacijent? Bolnica tvrdi da nije vlasnik spornog escajga

Na slici se ne može videti da se radi upravo o našoj bolnici, tvrde u ovoj zdravstvenoj ustanovi

  • 5

Nesvakidašnja fotografija viljuške iz vremena okupacije danima već zabavlja korisnike društvenih mreža. U Opštoj bolnici u Zrenjaninu tvrde da takav escajg oni ne koriste i da fotografija nije napravljena u toj ustanovi. Zbog česte upotrebe i velikog broja pacijenata, u bolnicama širom Srbije tvrde da pribor mora da se obnavlja svake ili svake druge godine.

Među escajgom zrenjaninske Opšte bolnice nema pribora sa nacističkim simbolom. Viljuška sa takvim simbolom za koju se, na društvenim mrežama, tvrdi da je fotografisana u ovoj bolnici, nije njihova, tvrde u ovoj ustanovi. Skreću, međutim, pažnju na drugi, veći problem.

Zrenjaninska bolnica čuva simbol nacističke Nemačke: Pacijent dobio viljušku sa svastikom, niko ne zna kako je dospela tu (FOTO)

- Suočeni smo i sa problemom nestanka escajga, a naši pacijneti imaju pravo da od kuće donose i koriste pribor tako da je velika verovatnoća da je možda neko nekada od pacijenat doneo to i da je ostala. Na slici se ne može videti da se radi upravo o našoj bolnici, i ne može se videti da je reč o nekoj bolnici. Mi tvrdimo da to ne pripada našoj ustanovi - kaže Maja Sladojević, koordinatorka za odnose sa javnošću u Zrenjaninskoj bolnici.

Među escajgom pronađena viljuška iz doba nemačkog Rajha, Foto: Telegraf

Priborom iz Italije ručali smo sa pacijentima Klinike za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije. Godišnje na sve ono iz čega jedu pacijenti potroše se milioni i milioni dinara jer u KCS se dnevno distribuira čak 11.000 obroka, mesečno oko 350.000 obroka.

- S obzirom na to da Klinički centar ima 3.500 postelja, i tako veliki broj pacijenata, zaista je potrebno na stotine komada pribora, escajga, tanjira, ali i drugog posuđa koje je neophodno da bi se pacijentima jedan obrok, odnosno tri obroka u toku dana plasirala na ovaj način. Svakako da to zahteva barem jednom godišnje, dakle na godišnjem nivou da se zanavi za pribor, tanjiri i sve sto je potrebno za kuhinje kojih ima 23 koliko i klinika, a prema potrebama klinika se to vrši i mimo redovnih nabavki - objasnila je Vesna Mioljević, načelnica Službe za bolničku epidemiologiju i higijenu ishrane Kliničkog centra Srbije.

Ekipa RTS-a obišla je i Opštu bolnicu u Novom Pazaru. Pacijenti kažu da je escajg nov, hrana dobra, tanjiri lepi.

- Kompletan escajg koji se koristi u bolnici u kupljen je pre dve godine, mislim da je kuhinja i serviska služba na zadovoljavajućem nivou, ali to ne znači da se nećemo potruditi da u narednom periodu to bude još bolje i kvalitetnije - rekao je Meho Mahmutović, direktor Opšte bolnice u Novom Pazaru u kojoj se dnevno posluži između 1.200 i 1.500 obroka.

Mnoge bolnice u Srbiji osnovane si i postoje više decenija, pa i vekova. Da li se u nekoj koristi pribor iz davnih vremana, koji ima vrednost antikviteta, istorijsku i neprocenjivu, nije poznato.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kole

    26. septembar 2018 | 17:05

    Da se vidi šta je kvalitet a ne ovi današnji pribori.

  • DARKO 100%

    26. septembar 2018 | 18:43

    Ta sada viljuska brdo para vredi na svetskom trzistu ,srecnom dobitniku da lepo potrosi pare,a zdravljeeeeee!?😉😯

  • Čak

    26. septembar 2018 | 17:41

    Ostalo od nekog folksdojčera.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA