≫ 

Sutra je Krstovdan: U ponoć pogledajte u nebo i zamislite želju, ona će se sigurno ispuniti

Na sutrašnji dan se praznuju dva događaja - pronalazak Časnog krsta i njegov povratak iz Persije u Jerusalim

  • 4

Srpska pravoslavna crkva i njeni i vernici u četvrtak slave jesenji Krstovdan, dan kada je pronađen Časni krst. Krstovdan se slavi dva puta u toku godine, u septembru, ali i 18. januara.

SUTRA JE BOGOJAVLJENJE: U ponoć obavezno pogledajte u nebo i desiće se PREDIVNA STVAR!

Na sutrašnji dan praznuju se dva događaja - pronalazak Časnog krsta i njegov povratak iz Persije u Jerusalim.

Carica Jelena, majka cara Konstantina, obilazeći Svetu zemlju, u ruševinama Venerinog hrama našla je Časni krst na kome je razapet Isus Hrist.

Vernici poste "na vodi", Foto-ilustracija: Profimedia

Ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti - poznata je naša izreka, pa vernici uglavnom poste na hlebu i vodi. Na Krstovdan važi pravilo strogog posta, samo na hlebu i vodi, dok je hrana životinjskog porekla strogo zabranjena. Zanimljivo je da je na Krstovdan dozvoljeno da se jede grožđe, dok je drugo voće takođe zabranjeno.

Dok za mnoge druge praznike koji su obeleženi crvenim slovom važi da ne treba spremati kuću, usisavati i raditi druge slične poslove, na Krstovdan je obrnuto. Na današnji dan je dobro urediti kuću i tako je, uslovno rečeno, pripremiti za zimu.

OSTVARIĆE SE, AKO JE BOGOUGODNA

Stari srpski običaj koji se vezuje za Krstovdan, kako za zimski tako i za ovaj jesenji je da se u ovoj posebnoj noći ostvaruje svaka želja. Zato večeras tačno u ponoć pogledajte u nebo i zamislite nedvosmislenu želju, izgovorite je jasno i glasno, a predanje kaže da ukoliko je "bogougodna", ona će se sigurno ispuniti.

VIDEO: Na verski praznik u Grčkoj Srbi dodiruju Bogorodičine zmije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 👤

    26. septembar 2018 | 22:58

    На Крсту си руке Своје раширио Господе и оружје којим су Те хтели понизити, претворио си у оружје победе. Са разбојницима распетог, Ти си Господе смрт победио и са Крста разбојника у Рај повео, а силом часног и животворног крста ђаволску силу и пакао разрушио. Стога и ми који смо по речи Твојој узели крст свој и радосно га понели, кличемо слава Сили Твојој Господе, слава Царству Твоме Господе, слава васкрсењу Твоме Господе, јер да не беше Крста, не би било ни преславног Васкрсења. А Ти који се и данас за нас недостојне распињеш и са нашим немоћима сараспињеш спаси народ Свој и сети га се када дођеш у Царству Своме.

  • Ateista

    26. septembar 2018 | 22:54

    Svima koji slave, želim srećnu slavu.

  • js

    26. septembar 2018 | 22:09

    Postit treba a za zelju neznam .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA