• 32

Zatvor za one koji na utakmicama nose fantomke, pale baklje, tuku se: Kazne za huligane i do 150.000, a prilikom kupovine karata obavezan JMBG

Predsednik Prekršajnog suda Milan Marinović kaže da je nova odredba povodom kontrole karata neophodna

 • 32
Navijači Partizana, Grobari

Foto: Marko Jovanović

Na dnevnom redu u Skupštini uskoro će se naći izmene i dopune Zakona o sprečavanju nasilja na utakmicama koje donosi brojne novine u cilju sprečavanja huliganstva na stadionima u Srbiji.

Sve one koji se tuku, nose fantomke, pale baklje i prave nerede na utakmicama ugrožavajući bezbednost prisutnih čeka zatvor! Novina je i to da će organizatori sportskih priredbi biti dužni da vode evidenciju o prodatim ulaznicama koja sadrži ime i prezime, kao i JMBG osoba kojima se ulaznice prodaju, koja se potom prosleđuje nadležnoj policijskoj stanici.

Napraviti registar vodećih navijača

Ekspresno određene zatvorske kazne huliganima iz Splita koji su uhapšeni u Srbiji

Predsednik Prekršajnog suda Milan Marinović kaže da je nova odredba povodom kontrole karata neophodna.

- To su sve mere u cilju suzbijanja sukoba. Bilo bi dobro napraviti i registar vodećih navijača, koji su i ranije bili privođeni zbog identičnih krivičnih dela, i da se te osobe prate - kaže Marinović.

Navijače će tokom utakmica čekati od 2.500 do 3.000 policajaca koji će biti zaduženi za javni red i mir kako bi se izbegli učestali neredi na tribinama Foto: Marko Jovanović

- Svi huligani koji se nasilno ponašaju biće kažnjeni zatvorskom kaznom od 30 do 60 dana ili novčanom kaznom od 50.000 do 150.000 dinara. Zakon predviđa još jednu novinu, a to je da ova sankcija čeka i sve nasilnike koji na sportskim priredbama nose maske i učestvuju u neredima na tribinama - kaže izvor Srpskog telegrafa.

Ipak, tu nije kraj. Izmenama zakona oštro će se kažnjavati i ostali vidovi nedoličnog i nasilnog ponašanja koje prethodnih godina baca senku na sport.

- U to spadaju bacanje predmeta na teren, napadi na učesnike, paljenje navijačkih rekvizita, ali i unošenje i isticanje obeležja kojima se vređaju nacionalna, verska ili druga osećanja i na taj način izaziva mržnja i netrpeljivost koja može da dovede do fizičkog sukoba - navodi se u zakonu.

Navijače će tokom utakmica čekati od 2.500 do 3.000 policajaca koji će biti zaduženi za javni red i mir kako bi se izbegli učestali neredi na tribinama.

Izmenama zakona oštro će se kažnjavati i ostali vidovi nedoličnog i nasilnog ponašanja koje prethodnih godina baca senku na sport Foto: Telegraf

- Zakon zabranjuje i prodaju i konzumiranje alkohola u objektima gde se održavaju sportski događaji, ali i na udaljenosti od jednog kilometra vazdušnom linijom u svim većim gradovima u Srbiji - piše u zakonu.

Predsednik Prekršajnog suda Milan Marinović kaže da očekuje da nove mere budu delotvorne.

- Potreban je sveobuhvatni odgovor države na nasilje. Znači da svi deluju efektivno, i policija i sud. Dosad smo imali praksu da, kada dođe do nasilja, to se odmah procesuira. Mislim da će visina kazni, kao i nove mere, postići svrhu kako bi se sprečilo ili smanjilo nasilje na tribinama - kaže Marinović.

VIDEO: Brutalna tuča na derbiju! Izjednačenje nije smirilo Delije koje su potegle pesnice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Mozak

  28. septembar 2018 | 08:07

  Samo mali mozak moze da napravi takav zakon da se isti ne primenjuje a da onda angazuje 3000 policajaca da sprecava idiote da se tuku. I naravno umesto medjusobno tuku se sa policijom. A sudije posle lazu o svemu

  35
  2

  Podelite komentar

 • Publika

  27. septembar 2018 | 23:10

  Navijače će tokom utakmica čekati od 2.500 do 3.000 policajaca koji će biti zaduženi za javni red i mir kako bi se izbegli učestali neredi na tribinama. Opaaaa..ala će da poraste gledanost naše lige 😂😂😂

  30
  2

  Podelite komentar

 • Ja...RS

  27. septembar 2018 | 23:13

  Ne bi bilo lose da se prepise zakon iz Engleske,kod njih djeluje.

  25
  8

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima