Žene koje su tokom porodiljskog umesto 5 primale maksimalno 3 prosečne zarade, moći će da refundiraju novac

Žene koje skupe 18 meseci rada, bez obzira na pauze, imaju tokom odsustva zbog nege deteta ista prava kao i žene koje rade na neodređeno

  • 1

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović predložila je da žene s najvišim primanjima koja odsustvuju zbog nege deteta, umesto tri prosečne zarade koliko je predviđeno važećim Zakonom o podršci porodici sa decom, primaju pet prosečnih zarada.

- Ministar Zoran Đorđević i ja saglasni smo da treba da popravimo status ženama koje su imale najveća primanja dok nisu bile u trudnoći, tačnije da njihova primanja tokom perioda kada ne rade zbog nege dečice ili su na trudničkom bolovanju, treba da budu približna onim koja su imale dok su radili -  istakla je Đukić Dejanović za današnji "Kurir".

"Zapošljavali" trudnice kako bi im uzimali naknadu za porodiljsko odsustvo: Više od 100 agencija varalo i državu i mlade mame

Prema njenim rečima, to znači da se za osnovicu ne uzimaju tri nego pet prosečnih plata, jer je u poslednjem zakonu koji je donet bio predviđen prosek tri plate.

- Mi mislimo da treba da bude drugačije. Nažalost, uopšte nema tih žena, ni jedna nam se nije javila, ali to ne znači da ih neće biti i moramo i to predvideti zbog žena koje imaju veća primanja i da stimulišemo i njihovo materinstvo kao i kod svih ostalih - istakla je ministarka.

Trudnice će moći da dobijaju veću naknadu tokom porodiljskom odsustva, Foto: Profimedia

Kako je kazala, mere koje je ona predložila odnose se na one žene kojima su postojećim zakonom za osnovicu uzimane tri plate, a ne pet.  Zakon je stupio na snagu 1. jula i sve žene koje od tog momenta do donošenja novog zakona budu dobijale nadoknadu od tri prosečne zarade, imaće pravo da im se novac refundira.

Govoreći o mogućnosti da porodilja dobija 1.000 dinara mesečno, što je izazvalo najviše polemike u javnosti, ona je istakla da sada sve žene koje su radile pod ugovorima o privremenim i povremenim poslovima, ako skupe 18 meseci u svojoj radnoj karijeri, bez obzira na pauze, imaju tokom odsustva zbog nege deteta ista prava kao i žene koje rade na neodređeno, što, pre donošenja ovog zakona, nisu imale.

- Ove žene se potpuno izjednačuju u svojim pravima sa stalno zaposlenim ženama. Tačno je da žene koje su radile manje od toga nekad dobijaju jako mala primanja i koliko god mogućnosti mogu dozvolile, poboljšaćemo njihov položaj - poručila je Slavica Đukić Dejanović. Kada je reč o trudnicama i porodiljama sa najnižim primanjima, ona ističe da će biti napravljena procena o tome kako poboljšati njihov status.

(Telegraf.rs/Kurir)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Raša

    28. septembar 2018 | 09:57

    Ma daj! Ovo nije borba za već protiv nataliteta. Makar budite pošteni, pa priznajte. Previše je očigledno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA