• 0

Kako je spaseno Gornje Podunavlje? (FOTO)

Ovde se nalazi jedno od najvećih staništa orlova belorepana u čitavoj Evropi, ali i brojnih drugih ugroženih vrsta poput male čigre, crne rode, dabra, vidre i skoro iščezle kratkonose kečige

  • 0

Da li ste znali da se u Srbiji nalazi mesto koje još nazivaju i  "Evropskim Amazonom"? U pitanju je specijalni rezervat Gornje Podunavlje, koje je smešteno na krajnjem severo-zapadu Vojvodine i koji je uz susedni Kopački rit u Slavoniji i Karapandžu u Mađarskoj najveći ekosistem ovakve vrste od izvora do delte velike evropske reke, Dunava.

Ovo područje jedinstveno je po svom biodiverzitetu, ali i po tome što spaja šest zemalja – austriju, Bugarsku, Hrvatsku, Mađarsku, Rumuniju i Srbiju. O značaju Gornjeg Podunavlja govori i podatak da je deo UNESKO rezervata "Bačko Podunavlje".

Foto: Tanjug/AP

Ovde se nalazi jedno od najvećih staništa orlova belorepana u čitavoj Evropi, ali i brojnih drugih ugroženih vrsta poput male čigre, crne rode, dabra, vidre i skoro iščezle kratkonose kečige.

Međutim, intenzivnom izgradnjom nasipa i isušivanjem zemljišta u poslednjih 100 godina, i to duž celog toka Dunava, na kraju je i moćni Dunav na silu "ukroćen". Zbog čovekovih aktivnosti, postojala je bojazan da će vlažna područja u predelu Gornjeg Podunavlja potpuno nestati. Pre 11 godina je kroz partnerstvo Svetske organizacije za prirodu – WWF i Coca-Cola sistema pokrenuta inicijativa za obnovu vlažnih i plavnih područja duž Dunava, a cilj je bio da se do 2020. godine poveća kapacitet reke za 12 miliona m3.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Coca-Cola se obavezala da do 2020. godine vrati prirodi svu vodu koju koristi u proizvodnji napitaka, a plan je ispunila već 2017. godine. 2016. rađena su naučna istraživanja algi i ptica na teritortoriji obnovljenih bara Semenjača i Šarkanj čiji su rezultati pokazali uspešnost revitalizacije, koja se prvenstveno ogledala upravo u povratku nekih od retkih vrsta u ova staništa. Zahvaljujući ovakvim inicijatvama, vraćena je mozaičnost prirodnih staništa – vlažnih livada, slatina i vodnih “ogledala” u koje su se ponovo vratili beli i žuti lokvanj, močvarna perunika rogoz i sa njima i mnogobrojne vrste ptica močvarica.

(Telegraf.rs/ PR)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima