≫ 

Nestvarno lepa Mina (26) je želela da upiše FDU, a ipak je postala genetska inženjerka i ima jasan stav o predrasudama (FOTO)

Prirodne nauke, poput astronomije i biologije, za nju su oduvek bile intrigantne

  • 40

Lepota i pamet idu zajedno, a verodostojna potvrda ovoj rečenici je Mina Leđenović (26) iz Beograda. Ona je diplomirana genetska inženjerka, a master studije Molekularne biologije i fiziologije završila je na Biološkom fakultetu u Beogradu.

Još kao tinejdžerka, gajila je afinitet i strast, kako prema odbojci kojom se bavila preko deset godina i sa svojim timom bila višestruki prvak SCG, tako i prema pisanju i umetnosti generalno. Njena prva želja bila je upis na studije filmske režije na FDU-u koja je, nažalost ostala neostvarena.

- Prirodne nauke, poput astronomije i biologije, za mene su oduvek bile intrigantne, jer su jedinstven spoj logike i mašte, a kreativnost je nešto bez čega ne mogu, te otuda i želja da genetički inženjering bude moj životni poziv - rekla nam je Mina.

Njena lepota je filmska, pa nas je interesovalo da li je u svojim studijama i počecima karijere bila izložena bilo kojoj stereotipizaciji. Tokom studija, kako je rekla, u odnosu sa nastavnim osobljem nije primećivala da oni imaju bilo kakve predrasude, jer su to "sjajni predavači i, prevashodno, profesionalci, koji su uvek akcenat stavljali na znanje".

- Van naučnog kolektiva bila je potpuno suprotna priča, međutim, kada morate da se fokusirate na mnogobrojne obaveze i rad bez kojeg nema napretka, ne ostaje puno vremena da se bavite tuđim nezadovoljstvom sobom koje dolazi u obliku negativnosti i zlonamernih komentara. Ono što je važno, to je neprestano usavršavanje i širenje vidika, kako bi postali najbolja verzija sebe kojom ćete se ponositi onako kako se vama ponosi mama kada pokosite dvorište (smeh) - podelila je sa nama svoja iskustva u poslovnom svetu.

Pitali smo je koja oblast svoje struke joj je najinteresantnija, ali ona nije mogla da svede svoj odgovor na jedan izbor, jer se nauke prepliću i međusobno dopunjuju.

- To je kao da me pitate da li mi je inspirativniji genij Tesla ili Ajnštajn, Rilke ili Gete. Ne mogu da se odlučim, ali ono što je meni možda najbliže srcu je molekularna fiziologija organskih sistema generalno, a naročito gastrointestinalnog trakta, kao i tehnologija koja će u budućnosti uvesti mnoge značajne novine u biomedicinska istraživanja.

U njenim daljim planovima je upis doktorskih studija koje će i pored njene velike privrženosti domovini i porodici, biti negde u inostranstvu.

Foto: Facebook/Mina Ledjenovic

- Velika je šteta što i pored umnog kapaciteta koji Srbija poseduje naši istraživači odlaze "preko" kako bi imali prostora za napredak i bili cenjeni onako kako su svojim radom zaslužili - izjavila je Mina.

Uzori u njenoj karijeri su joj naučnice britkih umova, koje su vrhunski i temeljni stručnjaci, sa neprocenjivim doprinosom u krucijalnim naučnim otkrićima.

- Mnoge od njih su poslužile kao inspiracija i pokazatelj da vrednim i napornim radom, bez obzira na prepreke, jedan običan čovek može uraditi velike stvari za celokupno čovečanstvo. I hvala im na tome - bila je iskrena ova uspešna i prelepa devojka.

VIDEO: Crna mamba! Trening zanosne švedske skakačice u dalj ostavlja bez daha

(S.Čenad - s.cenad@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mare

    28. septembar 2018 | 21:10

    Lijepa kao lutka a jos ljepsa bi bila da nije usne dirala radila e

  • Luka

    28. septembar 2018 | 23:11

    Znam je jos iz detinjstva, samo cu vam reci da je na ovoj devojci apsolutno sve prirodno i da nikakve silikone i gluposti nije stavljala. Da nju ne poznajem, mislio bih da ovakve devojke ne postoje. Hvala ti sto si me razuverila.

  • Mikomars

    29. septembar 2018 | 00:12

    Tko placa ove oglase?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA