• 4
 ≫ 

Srpska i grčka delegacija položile su danas vence u "plavu grobnicu", gde su završila tela mnogih preminulih srpskih vojnika

 ≫ 

Velika žrtva rodila je veliko prijateljstvo između dva naroda

 • 4

Srpski i grčki zvaničnici polozili su danas vence na spomen kompleks srpskim vojnicima na Vidu, koji su umrli nakon albanske golgote, a izaslanik predsednika Srbije Nikola Selaković poručio je da ostrvo Vido "nije bilo samo mesto stradanja već i vaskrsnuća srpske vojske".

Stojte, galije carske! Sputajte krme moćne! Preživeo je albansku golgotu, ali oslobođenje nije dočekao - umro je u 26. godini

Srpska i grčka delegacija položile su vence u "plavu grobnicu", Jonsko more gde su završila tela mnogih preminulih srpskih vojnika.

Foto: Milena Đorđević

Nikola Selaković je rekao da Srbija svakog uvažava, ali da na prvom mestu poštuje sebe, "svoje prijatelje čuva, a nova partnerstva mudro pravi".

On je rekao da spomen-kosturnica i "plava grobnica" predstavljaju najveće spomenike patnje koja je pogodila srpski narod.

- Na Vidu ostali su večno da počivaju i stražare hiljade najboljih srpskih sinova koje je izrodilo srpsko selo, šajkača i opanak - rekao je Selaković, navodeći da su tako promrzli, gladni i žedni srpski ratnici svoju "večnu kuću" pronašli u bratskoj Grčkoj, a da je velika žrtva rodila veliko prijateljstvo koje traje i danas i trajaće dok postoji grčki i srpski narod.

Foto: Milena Đorđević

Kako je rekao Selaković, ostrvo Vido nije bilo samo ostrvo stradanja, već mesto oporavka, vaskrsnuća i nade za srpske vojnike da se bore do kraja.

- Nakon kraćeg boravka srpska vojska bila je spremna za borbu. Bio je to prvi korak ka nastupajućoj velikoj pobedi. Nikada naš oporavak ne bi bio tako brz da nije bilo ljubavi i brige koju su pokazali naša grčka braća - naveo je Selaković.

Velika žrtva rodila je veliko prijateljstvo između dva naroda, konstatovao je Selaković te dodao da ono i danas traje, a da su ljubav prema slobodi, borbenost i nepokolebljivost duha srpskih vojnika morali biti nagrađeni.

- Srbija je iz Velikog rata izašla kao pobednik, a da je dostojna velike pobede pokazuje i to što je posle rata pružila ruku pobeđenima. Pokazala je da je bolje 100 godina pregovarati, nego jedan dan ratovati - rekao je Selaković.

Foto: Milena Đorđević

Dodao je da zahvaljujući slavnim precima, Srbija danas živi u miru, slobodno i podsetio da neuporedivo nadmoćniji nisu tada uspeli da pobede Srbiju.

- Srbiju može da uništi ona sama, ako prestane da se seća vas. Srbija živi uvažavajući druge, a poštujući sebe samu - naglasio je.

Gradonačelnik Krfa Kostas Nikoluzos rekao je da je na Krf od januara do 21. februra 1916. godine stiglo 150.000 Srba vojnika i civila, a Krf je dve godine nezvanično bio prestonica Srbije.

- Ponosni smo što smo deo vaše istorije. Nikada nismo ratovali jedni protiv drugih - rekao je Nikoluzos i dodao da evropska perspektiva zemalja regiona predstavlja najveću garanicu za mir i stabilnost.

U delegaciji Srbije bili su i ministar odbrane Aleksandar Vulin i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Srpska vojska i narod počeli su povlačenje preko zavejanih planina Albanije nakon invazije Nemačke, Austrougarske, i Bugarske na Srbiju u zimu 1915/16 godine.

Tokom albanske golgote veliki broj vojnika i civila umro je od hladnoće, gladi i iscrpljenosti.

Francuska vlada je 28. januara 1916. godine odlučila da njena mornarica odloži sve druge transporte dok iz Albanije ne bude izvučena srpska vojska.

Saveznički brodovi su počeli ubrzano da prevoze izgladnelu, iscrpljenu srpsku vojsku te je do aprila na grčkpo ostrvo Krf prevezeno 151.828 ljudi i u Bizertu oko 13.000 ljudi.

Prvo iskrcavanje srpske vojske na "ostrvo spasa", kako su Srbi nazvali Krf, bilo je pristanište u mestu Guvija, šest kilometara severna od grada, a materijalne troškove opremanja i izdražavanja srpske vojnike preuzele su Francuska i Velika Britanija.

Na ostrvu Vido na koje su iskrcani najteži ranjenici, nalazi se spomen kompleks i u okviru njega mauzolej

Od 23. januara do 23. marta 1916. godine na tom malom ostrvu umrlo je 4.847 ljudi. Vido organizovano kao bolnica pretvoreno je u "ostrvo smrti", a more oko njega u "plavu grobnicu".

VIDEO: Vek od povratka srpske vojske kući, ovako je izgledalo probijanje Solunskog fronta

(Telegraf.rs/ RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Nikolas

  28. septembar 2018 | 19:46

  SLAVA SRPSKIM JUNACIMA I HVALA!!! GOSPODE BOZE ZASTO NAS KAZNI POSLE 2POBEDE U 2 SVETSKA RATA JUGOSLAVIJOM!! MOLIM SE GOSPODU BOGU DA NAS NEKAZNI OPET ULASKOM SA ISTIMA U ZAJEDNICU EU!!

  31
  1

  Podelite komentar

 • Cika Velja

  28. septembar 2018 | 20:36

  Ovde je svaka rec nedorecena,suvisna,i preglasna...a za heroje...neka govori tisina!!!

  9
  1

  Podelite komentar

 • Ljubica

  28. septembar 2018 | 20:17

  Moj deda koga nisam imala srecu da upoznam nikola je pod srpskom zastavom smrtno nastradao u prvom svetskom ratu na solunskom frontu.ostavio je iza sebe cetvoro dece.njega su roditelji imalibsamo jedinac je bio.a bio iz makefonije.

  8
  1

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA