• 6

Novi pravilnik zatvara auto-škole, najgore će biti u Beogradu: Vlasnici imaju još samo nekoliko dana da ispune uslove

Iako su znali šta ih čeka od 25. oktobra, vlasnici auto-škola još nisu uspeli da se pripreme

  • 6

Novi pravilnik za auto-škole u Srbiji stupa na snagu 25. oktobra i zbog ovih propisa preti opasnost da više od trećine centara za obuku vozača prestane sa radom.

Mladen Rašeta iz Privredne komore auto-škola Srbije kaže da po anketi koju su uradili s više od 150 auto-škola, njih 37,8 odsto neće ispunjavati nove uslove. Najvažnije izmene po novim odredbama Pravilnika o osposobljavanju kandidata vozača su da svako vozilo za obuku mora da ima ABS kočioni sistem i da na poligonu postoji uspon za kretanje automobila pod ručnom kočnicom.

Pitanje na kojem padaju i najbolji vozači, a nema ga na testu za polaganje vozačkog ispita! (FOTO)

Auto-škole moraju na poligonu i da obezbede prostor za skupove vozila, tačnije za vožnju unazad kamiona sa prikolicom sa skretanjem ulevo, odnosno udesno pod pravim uglom. Novina je i da kamioni i autobusi moraju biti opterećeni najmanje 30 odsto svoje nosivosti tokom nekoliko časova praktične obuke i na ispitu.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

- U Srbiji radi oko 500 auto-škola, a nakon stupanja na snagu novog pravilnika, nove uslove neće ispunjavati više od 150. Najveći problem je u Beogradu. Polovina auto-škola u prestonici će se 'ugasiti'. Polaganje za kamion ubuduće neće biti moguće u glavnom gradu - ukazuje Rašeta za "Politiku".

Poligoni za obuku vozača u Beogradu su najčešće javne površine ili su iznajmljeni od nekih privatnih firmi. Izmenom zakona i početkom rada novog pravilnika poligon više ne može biti javna površina. Uspon, odnosno kretanje vozila pod ručnom kočnicom, kandidati su nekada vežbali na strmim ulicama, a sada će auto-škole za to morati na poligonu da obezbede uslove.

- To je i najmanji problem, koji se rešava izgradnjom uspona i košta nekoliko hiljada evra. Najveći problem imaće auto-škole koje obučavaju za takozvane više kategorije, kamione s prikolicom, autobuse, jer moraju na poligonu da dodaju jednu 'operaciju', a reč je o skretanju unazad pod pravim uglom ulevo i udesno. Da bi izveli tu radnju moraju da prošire poligon još 50 puta 40 metara. To je skupo i zahteva milione ulaganja, a nema nekog smisla jer su kandidati to ranije vežbali na otvorenom putu, gde postoje uslovi za takvo kretanje - smatra Rašeta.

Foto: A. Nalbantjan

Kada je reč o opterećenju vozila tokom časova praktične obuke, sagovornik "Politike" ističe da i tu može doći do problema.

- Ako je kamion, na primer, nosivosti 12 tona, kandidat mora da ima bar dva časa vožnje kamiona sa teretom. Nije problem natovariti kamion i naći teret, što bi u ovom slučaju bilo četiri tone. Ali, taj teret ne može stalno biti na prikolici i mi moramo neprekidno da utovarujemo i istovarujemo kamion kada radimo sa novim kandidatima - objašnjava Rašeta.

On zaključuje da su sve ovo neisplative investicije zbog čega će i polaganje vožnje poskupeti. Po novom pravilniku poligon za obuku vozača mora da bude u vlasništvu auto-škole ili da vlasnik ima ugovor o zakupu ili rešenje o korišćenju. Takođe, poligon može da se nalazi van grada, a polaganja u samom gradu.

U MUP-u navode da su se čelnici saobraćajne policije nekoliko puta sastajali sa predstavnicima auto-škola kako bi razgovarali o aktuelnim problemima. Dodaju da su u policiji napravili procenu prema kojoj 40 odsto auto-škola ne ispunjava uslove novog pravilnika.

VIDEO: Ovo su uslovi koje morate da ispunite da biste prošli tehnički pregled vozila:

(Telegraf.rs/Politika)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stojko

    "da na poligonu postoji uspon za kretanje automobila pod ručnom kočnicom" Ja sam polagao 1996. i ovo je postojalo na poligonu. Ovim novim vozacima to izgleda ne treba, bitno je da je Skoda TDI i da ima papucicu gasa.

  • Mill

    Tako nam i treba, nije to samo za auto skole vec je ceo sistem trul i svako ko se seti i sebe proglasi za nekog strucnjaka pravi razne zakone i propise kao da mi pre njih nism ni ziveli a kamo li sta radili a samo da pitamo iste mudrace gde su to oni isli u skole i na razna polaganja ili su to ovi novi sto kupuju diplome na raznim mestima

  • dago 1.

    A jel se poligon mora napraviti u centru beograda. Jel se taj kamion nemoze izvesti 20tak kilometara. Mislim da je suvisno i komentarisati. Bar onima koji su nekad polagali za kamion

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima