Popović: Srbija i EU partneri u inovacijama i sajberbezbednosti

- Pratićemo regulativu EU i koristiti njihova iskustva i u jedinstvenom digitalnom tržištu i e-komercu kako bismo preskočili iste greške koje su oni pravili u prošlosti a kako bi koristili najbolja iskutva koja EU danas ima - izjavio je Popović

  • 0

Ministar Nenad Popović zadužen za inovacije i tehnološki razvoj razgovarao je danas u Briselu s potpredsednikom EK, Andrusom Ansipom, zaduženim za jednistveno digitalno tržište o unapređenju digitalne trgovine u Srbiji, ali i partnerstvu o oblasti sajberbezbednosti i inovacijama.

- Na Srbiju u EU se gleda sa puno optimizma kada se govori o digitalizaciji i inovacijima - rekao je Popović i istakao da je sa potpredsednikom EK Andrusom Ansipom razgovaro o jedinstvenom digitalnom tržištu i regulativama koje Srbija treba da ispuni kako bi mnogo više nego danas koristila mogućnosti digitalne trgovine ili onlajn šopinga.

- Pratićemo regulativu EU i koristiti njihova iskustva i u jedinstvenom digitalnom tržištu i e-komercu kako bismo preskočili iste greške koje su oni pravili u prošlosti a kako bi koristili najbolja iskutva koja EU danas ima - izjavio je Popović.

Popović i Ansip razgovarali su i o sajberbezbednosti što je jedna od najvažnijih tema kako u EU tako i u svetu. U EU danas je počeo tzv  "Mesec sajberbezbednosti" čiji je cilj da se podigne svest građana o sajber pretnjama i načinima kako biti bezbedan u svetu interneta.

Minsitar Nenad Popović kaže da je slučaj sa hakovanjem miliona Fejsbuk naloga samo poslednji u nizu primera zašto je sajberbezbednost važna i u fokusu i Srbije i EU. Na pitanje Tanjuga da li su korisnici Fejsbuka u Srbiji više ili manje zaštićeni od takve vrste incidenata u odnosu na građane EU, Popović kaže da je Srbija isto bezbedna kao i sve zemlje EU jer smo u oblasti sajberbezbednosti na istom nivou.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Siguran sam da i Srbija može da doprinese mnogo sajberbezbednosti u budućnosti uz što bolju koordinaciju svojih iskustava sa drugim zemljama. Ovde ne postoje pojedinačni dobri primeri. Ovde mora da se radi zajedno. Mi smo ravnopravan partner u sajber bezbednosti sa inovativnim rešenjima koja mogu da doprinesu bezbednosti cele Evrope - kaže Popović.

Tokom razgovora sa potpredsednikom Evropske komisije Andrusom Ansipom, ministar Popović je predstavio i sve potencijale koje Srbija ima u inovacijama u novim tehologijama i startap kompanijama, a ragovaralo se i o regionalnoj saradnji i zajedničkom pristupu Srbije i susednih zemlja kada god je reč o digitalizaciji, inovacijama i ekonomskom tržištu.

- Zajedno možemo da uredimo mnogo više - ocenio je Popović

Popović kaže da se početkom sledeće godine očekuje i poseta potpredsednika Evropske komisije Andrusa Ansipa Srbiji.

On je podsetio da je Ansip devet godina bio premijer Estonije, zemlje koja je najviše uradila u elektronskoj upravi, i da će Srbija moći da iskoristi i ta iskustva za unapređenje svoje prakse u toj oblasti.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA