≫ 

Dejan, Milan i Dragan su najhrabriji dečaci u Srbiji: Štapovima gasili vatru u ataru i sprečili katastrofu

Vatra je ugašena zahvaljujući meštanima i Vatrogasnoj jedinici iz Čoke koja je lokalizovala požar

  • 4

Požar koji je u petak izbio u ataru , nadomak sela Ostojićevo u opštini Čoka, mogao je da ugrozi rod kukuruza koji je ostao neobran na više od desetak jutara zemlja. Ne samo što bi vatrena stihija uništila rod, požar je mogao da poprimi mnogo veće razmere i tako ugrozi život meštana.

Na svu sreću, vatra je ugašena zahvaljujući meštanima i Vatrogasnoj jedinici iz Čoke koja je lokalizovala požar.

Mladići gase vatru Foto: Zoltan Bačo

Prvi u pomoć su pritekli petnaestogodišnjaci iz ovog mesta Dejan Zmijanac (15) i Milan Pejin(15) i Dejanov brat Dragan. Ova tri momka nisu znala za strah kada su uleteli u vatru i počeli da je gase:

- Bio sam kod kuće kada je počelo da dimi iz obližnjeg atara, u tom trenutku sam pomislio, samo da ne dođe do kuće i ne zapali mi kuću, nisam se ni jedne sekunde razmišljao, odmah sam istrčao iz kuće sa bratom Draganom. Milan je isto bio u dvorištu, kao i naš komšija Zoltan Bačo. Poneli smo sa sobom lopate i ašove samo da imamo za prvu pomoć, da sprečimo da se vatra širi dalje - priča za portal Telegraf.rs mladi heroj Dejan Zmijanac.

Požar je počeo brzo da se širi Foto: Zoltan Bačo

Kaže, strah nije osetio kada je video da se vatra širi sa svih strana.

- Bila je vrlo blizu neobranog kukuruza, otprilike metar ili dva do njive, da je uhvatila suv kukuruz, ko zna kolika bi šteta bila i kako bi se ugasila. Odmah smo počeli da udaramo štapovima, lopatama , spasili smo dve njive, a onda smo brže krenuli i u spasavanje ostalog dela atara - pričaju nam hrabri mladići koji su u borbi sa vatrom ostali čak bez patika i sa manjim opekotinama po ruci.

Vatra u selu kod Čoke Foto: Zoltan Bačo

Zoltan Bačo, potpredsednik Mesne zajednice u Ostojićevu, koji se u trenutku požara našao na lice mesta sa hrabrim mladićima, objašnjava da je požar izbio usled nečije nepažnje paljenjem strnjike, u delu ispod sela, poznatog kao rit.

- Iako smo apelovali da se strnjika i trska ne pale, nepoznate osobe su je zapalile i to na nekoliko lokacija u ritu. Požar je na svu sreću prošao bez ozbiljnih posledica,zahvaljujući hrabrosti i ekspeditivnosti mladića iz našeg sela i Vatrogasnoj jedinici iz Čoke koja je gasila veliko žarište. Moram da pohvalim naše mladiće koji su se u ovoj sitauciji ponašali vrlo profesionalno i odgovorno - ističe Bačo.

Vatra je srećom brzo ugašena Foto: Zoltan Bačo

Požari u atarima u ovo doba godine česta su pojava, usled nemarnosti i neobazrivosti pali se stranjika i suvo bilje koje izaziva veliku opasnost po okolinu i meštane. I pored apela nadležnih da je strogo zabranjeno paljenje vatre na otvorenom, neki se toga ne pridržavaju, posledice mogu biti katastrofalne i velikih razmera. Na svu sreću današnja nesreća je izbegnuta,a sve zahvaljujući hrabrim mladićima koji su požar ugasili u prvom naletu kako se ne bi proširio na njive , a potom došao i do sela.

Dragana Ivanić

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA