Fotografiju nasmejanih mladih srpskih lekara dele svi sa ponosom, a malo ko vidi šta nije u redu sa njom (FOTO)

Nažalost, "odliv mozgova" osetan je u skoro svim privrednim granama

  • 12

Fotografija nasmejanih srpskih lekara i medicinskih sestara na poslu osvanula je na Tviteru, a čitavu idilu raspoloženog medicinskog osoblja kvari samo jedan "detalj" - lokacija.

Naime, ova fotografija je nastala u jednoj nemačkoj bolnici, što dalje ukazuje da su ovo još jednih od onih koji su napustili Srbiju i otišli na neko bolje mesto.

U opisu je stajalo: "Balkan ekipa se skupila i izvršila invaziju na bavarsku bolnicu. SAĆE SVI DA NAUČE SRPSKI IZ MORANJA".

Drugi korisnici su komentarisali da ih je lepo videti, ali da nažalost, to znači da ovde ostaje sve manje lekara. Neki su postavljali pitanje "Pa ko će na kraju nas lečiti?".

Čak je komentar ostavila i jedna starija doktorka pitajući se šta onda da radi, jer "starija je, pa niti ostati, niti otići". Devojka koja je okačila ovu fotografiju napisala joj je kratko - otići.

Nažalost, "odliv mozgova" osetan je u skoro svim privrednim granama, a lekari su među prvima koji bolje radne uslove i život pronalaze u zemljama Zapadne Evrope.

Razlog ovom masovnom napuštanju Srbije prvenstveno leži u  plati, koja u Nemačkoj iznosi između 2.500 i 4.000 evra, što je skoro šest puta više nego kod nas.

Iskustva onih koji su otišli uglavnom su realna, daleko od bajnih, ali kako po forumima pišu "tamo se njihov rad i znanje cene".

Nemci najviše traže hirurge i kardiologe; Foto: Profimedia/Hoxton

KAKO DO LEGALNOG POSLA U NEMAČKOJ?

Dobiti posao lekara u Nemačkoj nije nimalo lako. Potrebna je visoka stručnost i kvalitet, jer je konkurencija sa lekarima iz zemalja Evropske unije izrazito velika. Lekari iz Srbije najčešće su traženi u internom odeljenju i to na kardiologiji, kao i na hirurgiji, a u selima se traže lekari opšte prakse.

Poslodavci u Nemačkoj mogu da zaposle radnike iz zemalja van EU ako kandidat ima diplomu visokoškolske ustanove, ako je radni ugovor u skladu sa nemačkim pravom i ukoliko je godišnja bruto zarada stranog stručnjaka viša od 44.800 evra, odnosno 34.944 za struke u kojima najviše nedostaje radne snage. Visina plate je određena kolektivnim ugovorima, tako da je plata ista kao i za državljane te države.

U posredovanju pri zapošljavanju u inostranstvu učestvuju Nacionalna služba za zapošljavanje, kao i brojne privatne agencije koje imaju licencu za rad. Kandidati dobijaju dozvolu za rad i boravak u inostranstvu i zaključen ugovor o radu pre odlaska u inostranstvo.

Neophodno je da kvalifikacije našeg stručnjaka budu jednake onima u Nemačkoj, poznavanje nemačkog jezika na nivou B2, diploma visokoškolske ustanove, kao i opšti, sanitarni i zdravstveni pregled.

Do 2011. godine svega jedan ili dva lekara su Lekarskoj komori tražili sertifikat o dobroj praksi, što je preduslov za posao u nekoj drugoj zemlji. Samo dve godine kasnije, 2013. ovaj broj je povećan na 15 lekara nedeljno.

Ako je sudeći po tendenciji rasta odlazaka lekara u strane zemlje, ove godine to je znatno veći i alarmantniji broj.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    8. oktobar 2018 | 18:10

    Mogu svi lekari da idu, nama nisu potrebni ni kardiolozi ni hirurzi,ni...samo neka nam ne ukini zadrugu i parove i mi cemo biti srecni i zdravi. Mozda ce nam posle toga trebati psihijatri, ali koliko vidim iz teksta oni nisu ni trazeni.

  • Mux

    8. oktobar 2018 | 18:22

    Koliko placaju doktore u srbiji,uskoro ce svi otici ...najbolesnija smo nacija,a doktori svi odose..jadan ovaj narod...

  • Aleksandar

    8. oktobar 2018 | 17:40

    Kome mi placamo skolovanje, vecina njih se sama finansira, da sprecis da odu da zaradjuju pare a ovde da staziraju godinama i na kraju opet zavrse na birou, ja ih podrzavam, samo mi je zao sto nas nece imati ko da leci za koju godinu,problem srzi je u vodjenju ove zemlje, svi samo pricaju kako su ovi, oni krali, i dok se budu pare trosile na gluposti a ne na pametne stvari, mozgovi iz nase zemlje ce masovno odlaziti....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA