• 3

Josifovski je ukazao na kriminal u Hitnoj pomoći, 13 godina je bio na stubu srama, a sada je dobio ponudu Ministarstva zdravlja

Ministar je obećao da će lično potpisati krivične prijave za sve zdravstvene radnike za koje postoje dokazi da su umešani u korupciju

  • 3

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar sastao se danas sa uzbunjivačem i bivšim direktorom Hitne pomoći Borkom Josifovskim i ponudio mu da bude deo tima Ministarstva zdravlja koji se bavi sprečavanjem korupcije u zdravstvu.

- Korupcija mora da ima svoje ime i prezime i mora da bude sankcionisana. To je jedini način da se promeni svest kod ljudi, jer ako prolazi nekažnjeno nema motiva za sve buduće generacije da ne rade isto ili slično - rekao je ministar novinarima.

Pre 13 godina prvi je upozorio šta se radi u Hitnoj pomoći. Danas je dočekao svoj trenutak

On je ukazao da ogromna većina lekara radi odgovorno i savesno svoj posao, ali da ima pojedinaca koji imaju "drugačije interese" i da je cilj države i ministarstva da ih "izvuče iz sistema i stavi na stub srama", da budu procvesuirani i kažnjeni.

Ministar je obećao da će lično potpisati krivične prijave za sve zdravstvene radnike za koje postoje dokazi da su umešani u korupciju bez obzira da li se to desilo pre deset, petnaest godina ili pre deset dana.

Ministar je Josifovskom ponudio posao, Foto: Tanjug/Tanja Valič

Ne želi, dodaje, da ostane i trunka sumnje da država nekog štiti, da ne bude procesuiran.

- Ne pada mi na pamet da budem ministar zdravlja i da budem gluv na takve pojave. Ogromna većina ljudi koji rade u zdravstvu rade svoj posao najbolje što mogu - naglasio je ministar.

Josifovski je kao direktor beogradske Hitne pomoći, pre 13 godina, ukazao da pojedini lekari te ustanove sarađuju sa pogrebnicima, kao i na finansijske malverzacije pojedinaca u toj ustanovi. Protiv dvojice lekara pokrenut je postupak, koji još nije okončan.

Ministar kaže da će na sledećoj sednici Vlade Srbije pokrenuti pitanje šta je sa predmeti iz Hitne pomoći koji datiraju iz 2006. i 2007. godine.

Dodaje da ne želi da vrši nikakav pritisak na pravosuđe, ali da da javnost ima pravo da zna šta se dešava sa predmetima i da je red da se ti postupci dobiju epilog bez obzira kakav on bio.

Borko Josifovski, Printskrin: rtv.rs

Josifovski se zahvalio ministru zdravlja što je pozvao uzbunjivača i što je obećao da će svaka korupcija u zdravstvu za koju postoje dokazi biti procesuirana, a o ponudi Lončara da bude deo njegovog tima kaže da će razmisliti.

Za to što je Viši sud u Beogradu doneo presudu u njegovu korist, u korist uzbunjivača, kaže da je novi momenat u našem pravosuđu.

- Ukoliko državni organi valjano budu obavljali svoj posao, sigurno da će to biti velika prepreka i za kriminal i korupciju - rekao je Josifovski i dodao da je ministar zdravlja prepoznao ovaj momenat kao kao ključu tačku u borbi protiv korupcije i ozdravljenju našeg zdravstva.

- Ovo je prekretnica ne samo u zdravstvu već u pravosuđu - zaključio je Josifovski.

Josifovski je 2005. godine ukazao državnim organima da pojedini lekari u Hitnoj pomoći sarađuju sa pogrebnicima.

On je ukazao da dispečeri umiruće pacijente upućuju na određene lekare, bez obzira gde se nalaze. Ti lekari su konstatovali smrtne slučajeve mnogo češće od drugih i nisu radili reanimaciju na terenu.

Na vrata porodice preminulog ubrzo su stizali privatni pogrebnici, koji su adresu pokojnika dobijali od pojedinih lekara za novčanu nadoknadu, tvrdio je tada Josifovski.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Мика

    Довољно сте их као држава заштитили, 13 година повлачења по судовима и отказ директору. Браво!

  • Dia

    Završena Uspešno!

  • Miki

    Borba sa vetrenjačom.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima